Jyväskylä on Suomen kolmanneksi paras asuinkaupunki

04.04.2016 | Lukuaika 3 min

Jyväskylä on suomalaisten mielestä maan kolmanneksi paras asuinkaupunki, kertoo Taloustutkimuksen Kaupunkien muuttohalukkuus -tutkimus. Aikaisempina vuosina Jyväskylä on samaisen tutkimuksen mukaan valikoitunut myös parhaaksi kasvuympäristöksi lapsille.

Ylistys vaatii selvittämään, mikä on näin huiman suosion salaisuus - etenkin, kun Avaralla on kiinnostavia vuokra-asuntoja ympäri kaupunkia. Ensimmäiseksi Jyväskylästä tulevat mieleen Neste Oil Ralli, koomikko Ismo Leikola ja kaikin puolin legendaarinen Matti Nykänen. Jotain muutakin erityistä tässä keskisuuressa keskisuomalaisessa kaupungissa täytyy kuitenkin olla.Jyvaskyla.jpg

Asumista ja ulkoilua järven rannalla

Yksi syy ihasteluun selviää välittömästi, kun ajaa Jyväskylään tai vilkaisee kaupungin karttaa: Jyväskylässä koti on veden on lähellä, asui missä kaupunginosassa hyvänsä. Kaupunkia ympäröi Suomen toiseksi suurin järvi Päijänne, ja uimarannalle on kaikkialta korkeintaan kevyt pyöräilymatka (kaiken kaikkiaan yleisiä uimarantoja on Jyväskylässä huikeat 35!). Talvella jäällä risteilevät kaupungin ylläpitämät hiihtoladut ja luistelureitit.

Lenkkeilijän unelma on Jyväsjärven kiertävä, 13 kilometriä pitkä Rantaraitti, josta pääsevät nauttimaan kätevästi jopa aivan ydinkeskustan asukkaat. Vuodenaikojen mukaan muuttuva maisemareitti on palkittu Suomen kauneimpana liikenneväylänä.

Ainolanranta, Jyväskylä.

Huima kattaus kulttuuria, tiedettä ja musiikkia

Myös Jyväskylän tapahtumatarjonnan selailu saa vaikuttumaan: kaupungissa järjestetään joka vuosi yli 5000 erilaista, eri ikäisille suunnattua tapahtumaa. Kansainvälisesti palkitun Neste Oil Rallin lisäksi varmoja kesähittejä ovat ainakin perinteikäs kaupunkifestivaali Jyväskylän kesä ja Lutakon satama-alueella järjestettävä Suomipop-festivaali. Syksyllä voi innostua vaikkapa Finlandia Marathonista, ja talvikaudella Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistosta tai Jyväskylä Sinfonian laadukkaista konserteista.

Yksi Jyväskylän suurimmista houkutuksista on tietysti yliopisto. Omasta tuttavapiiristäni kaikki Jyväskylään muuttaneet ovat tuntuneet lähteävän kaupunkiin juuri opiskelemaan, eivätkä he ole ainoita. Jyväskylän 137 000 asukkaasta joka neljäs on nimittäin opiskelija!

Urheilua teoriassa ja käytännössä

Yliopisto- ja tutkimusmaailma ovat varmasti yksi syy myös siihen, että moni ylistää Jyväskylää erityisesti urheilukaupunkina. Jyväskylän yliopistossa on nimittäin Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, ja kaupungissa sijaitsee myös kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus.

Osa maineesta näyttää kuitenkin selittyvän myös kaupungin loistavilla arkiliikuntamahdollisuuksilla: eri puolilla Jyväskylää on yhteensä 500 kilometriä kunto- ja hiihtoratoja. Rantaraitin lisäksi erityisen huikeat lenkkimaastot ovat Jyväskylän Harjulla, jonka laella sijaitsee myös kuuluisa Vesilinnan näkötorni. Erilaisia urheilu- ja liikuntaseuroja kaupungissa on huikeat 230, ja hiihtokeskuksiakin on Jyväskylän alueella peräti kolme.

Kiinnostava keskusta on kaikkialta lähellä

Suomen kolmanneksi parhaaksi kaupungiksi tuskin pääsisi, ellei myös keskusta olisi poikkeuksellisen viihtyisä. Kompaktin kokoisessa Jyväskylässä keskustaan houkuttelee varmasti jo se, että useimmilla asukkailla on sinne kätevä kävely- tai pyöräilymatka. Kävelykadulla on elämää sekä kiinnostavia kauppoja ja ravintoloita ympäri vuoden, ja kesällä Lutakon uudistettu satama-alue muuttuu kaupungin yhteiseksi olohuoneeksi (Avaralla on Lutakon alueella peräti neljä upeaa kohdetta!). Arkkitehtuurista kiinnostunut voi keskittyä bongailemaan Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Niitä on Jyväskylässä nimittäin enemmän kuin missään muussa kaupungissa koko maailmassa!

Lutakko, Jyväskylä

Hyvät yhteydet joka suuntaan

Jos kaikesta edellä mainitusta huolimatta Jyväskylästä haluaa matkustaa pois, Suomen muihin suuriin kaupunkeihin on hyvät yhteydet niin junalla, autolla kuin lentämälläkin.

Suomalaiset siis tuntuvat tietävän, mistä puhuvat: Jyväskylä on ilmiselvästi asuinalueena maineensa veroinen! Jatkakaa te vielä listausta ja kertokaa, mitä kaikkea mahtavaa Keski-Suomen kovimmalta paikkakunnalta vielä edellä mainittujen helmien lisäksi löytyy!

Avaran vuokra-asunnot jyväskylässä

Avaralla on vuokra-asuntoja sekä Jyväskylän keskustassa että useissa muissa kiinnostavissa kaupunginosissa. Suosittuja asuinalueita ovat muun muassa Lutakko, Palokka ja Ainolanranta. Avaran vuokra-asuntoja löytyy lisäksi eri puolilta upeaa Kuokkalan siltaa, suurten kauppakeskusten läheisyydestä sekä alle kahden kilometrin matkan päässä Laajavuoren laskettelukeskuksesta Laajiksesta. Kaikkiin Avaran Jyväskylän vuokra-kohteisiin pääset tutustumaan Jyväskylän vuokra-asunnot sivulla.