Asunnon hakijalle

Vuokra-asunto on helppo ja joustava ratkaisu asumiseen.

Siirry asuntohakuun

Hakijan palvelut

Olemme luoneet sinua varten yleisimpien kysyttyjen kysymysten koonnin, josta löydät vastauksia asunnon hakemiseen, vuokrasopimukseen ja muuttamiseen liittyviin kysymyksiin. Löydä alta haluamasi osio, josta haluaisit lisätietoja.

Asunnon hakeminen Asuntotarjous Vuokrasopimus Muuttaminen

Vuokrattavat asunnot kaupungeittain

Avaran vuokra-asunnot keskittyvät Suomen suurimpiin kaupunkeihin ja niiden ympäryskuntiin. Tutustu asuntotarjontaamme asuntohaullamme, jolla löydät vuokra-asuntomme seuraavista kaupungeista:

 

Avaran asukasedut

 • Joustavaa asumista ilman sitoumuksia
  • 1 kk irtisanomisaika
  • Ei koske kaikkia kampanjakohteita
 • Vakuus vain 250 €
 • Lemmikit tervetulleita
 • Lähes kaikissa kohteissa asukkaille ilmainen pesutupa ja talosauna
 • Maksuton internetyhteys 
content1_modul_940x600

Avaran vuokra-asunnot

Viihtyisät ja nykyaikaisesti varustellut vuokra-asuntomme ovat laadukkaita ja niitä on ympäri Suomen. Asuntovalikoimastamme löytyy tällä hetkellä lähes 7.000 korkeatasoista vuokra-asuntoa, ja määrä kasvaa uusien kohteiden valmistuessa. Vuokra-asuntojemme joukosta löydät varmasti omaan elämäntilanteeseesi sopivan kodin. Päivitämme jatkuvasti vuokra-asuntotilannetta, joten suosittelemme käyttämään asuntohakupalveluamme löytääkseksi viimeisimmät tiedot vapautuvista ja vapaista vuokra-asunnoista. Paras ajankohta tarkastaa vapautuvia vuokra-asuntoja on yleisesti kuukauden lopussa.

Vuokra-asunto on helppo ja joustava ratkaisu asumiseen. Vuokralaisena sinun ei tarvitse huolehtia remonteista, yhtiökokouksista tai muista omistusasujaa kuormittavista toimista. Vuokralla asuessasi et joudu sitomaan suuria pääomia kiinni asuntoon. Lisäksi jos sinulle tulee eteen muutto toiselle paikkakunnalle, on vuokra-asunnosta helppo lähteä ja mennä vuokralle uuteen kohteeseen. Vuokra-asuntojen kysyntä on kovaa erityisesti kasvukeskuksissa.

Käytä asunnonhakupalveluamme

Kaikki vuokra-asuntomme löytyvät helposti asuntohakupalvelustamme. Esittelemme jokaisen vuokrakohteen kuvien kera. Kiinnostuksen herätessä ilmoittaudu hakijaksi sivuillamme, niin otamme yhteyttä heti, kun sopiva vuokra-asunto löytyy.

Vuokra-asuntojen hinnat ovat suhteellisen vakaita. Avaran asunnoissa vuokra-asuminen on turvallinen vaihtoehto, koska Avara on luotettava sopimuskumppani. Voit siis olla varma, että vuokrasopimuksen toinen osapuoli noudattaa vuokrasopimusta ja lakia. Avaran kanssa vuokrasopimukset voit tehdä myös kätevästi verkossa sähköisellä allekirjoituksella, jolloin sinun ei tarvitse muuton keskellä huolehtia milloin ehdit kirjoittamaan uuden vuokrasopimuksesi.

Avara_matkalla_kotiin_1500x1000

Me Avarassa uskomme hyvään vuokra-asumiseen

Viihtyisä asuminen on sitä, että jokainen ottaa huomioon muut asukkaat ja kohtelee toisen omaisuutta kuin omaansa. Jokainen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan yhteiseen vuokra-asumisen viihtyisyyteen. Rohkaisemme sinua kantamaan vastuusi ja kertomaan myös lapsille ja vieraille, miten yhteisissä tiloissa ja pihalla käyttäydytään sekä näyttämään itse hyvää esimerkkiä. Kukapa ei esimerkiksi haluaisi, että piha on mukava ja siisti.

Ota myös selvää mistä asioista olet vuokralaisena vastuussa. Isännöintitoimistosi asiakaspalvelu auttaa sinua vastuukysymyksissä ja mm. selvittämään kenen vastuulla korjaukset ovat. Löydät myös sivustomme Asukkaan palvelut -osiostamme Asukkaan oppaan, jossa kerrotaan Avaran vuokra-asuntojen vastuunjaosta.

Asunnon hakeminen

Asunnon hakeminen onnistuu sujuvasti OmaAvara-vuokrausportaalin kautta. Mikäli koet ongelmia hakemusta tehdessäsi etkä saa tehtyä hakemusta loppuun, tarkista ensin ovatko kaikki pakolliset kentät täytetty. Mikäli uskot kyseessä olevan tekninen vika, otathan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen avara@avara.fi.

Pääset tekemään asuntohakemuksen haluamaasi tai useisiin haluamiisi vuokra-asuntoihin helposti OmaAvarassa. Huomioithan, että et voi jättää yleistä hakemusta, vaan hakiessasi sinun tulee valita itsellesi vähintään yksi toiveasunto, jota voimme tarjota sinulle. Täten voimme tarjota sinulle tarvittaessa myös samankaltaisia juuri sinulle sopivia asuntoja, mikäli ensisijaisesti hakemasi asunto ehtii päätyä varatuksi. Hakemukseen on merkitty pakolliset täytettävät kohdat.

Arava- eli ARA-asunnot ovat niin sanottuja kohtuuhintaisia valtion tukemia asuntoja. Niiden asukkaiden varallisuus ei saa ylittää valtioneuvoston asettamia tulo- ja varallisuusrajoja, jotka ovat kaupunki- ja kuntakohtaisia. Lisätietoja täältä.

Hakiessasi Avaran vuokra-asuntoa OmaAvarasta, asuntoilmoituksessa kerrotaan tuleeko liitteitä lisätä kyseisen kohteen osalta. Samalla kerromme mitä liitteitä hakemukselle tulisi lisätä. Valtion tuella rakennettuissa vuokra-asunnoissa asukkaiden valinta perustuu sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen, joita arvioidaan hakijan asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella. Näissä ARA-kohteissa asuntohakemuksen liitteeksi tarvitaan todistus tuloista (viimeisin palkkalaskelma tai todistus muusta toimeentulosta esim. työmarkkinatukipäätös tai päivärahat.) ja esitäytetty veroilmoitus. Lisää ARA-vuokra-asunnoista voit lukea täältä.

Saat liitettyä hakemuksellesi liitteet OmaAvarassa oman profiilisi kautta. Tietoturvasyistä liitteitä ei voi toimittaa esim. sähköpostilla.

Hakemuksen tekeminen OmaAvaraan edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautuminen tehdään hakemuksen tekemisen yhteydessä. Voit tehdä hakemuksen pelkästään itsellesi tai itsellesi ja toiselle päähakijalle, joka tulisi olemaan yhteisvastuussa vuokrasuhteesta. Voit tehdä hakemuksen Avaran vuokra-asuntoihin myös ilman pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Hakeminen ei kuitenkaan onnistu OmaAvaran kautta, joten ole yhteydessä Avaran vuokraukseen lisäohjeiden saamiseksi: vuokraus@avara.fi.

Mikäli et saa suoritettua hakemusta loppuun, tarkista, että olet täyttänyt kaikki pakolliset kentät. Jos hakemus ei mene eteenpäin, vaikka kaikki vaaditut kentät on täytetty, ole yhteydessä meihin sähköpostitse avara@avara.fi tai soittamalla 020 611 4400.

OmaAvaran Hakemukset-kohdasta näet voimassa olevat hakemuksesi. Hakemuksesi on voimassa 3 kk ajan ja voit käydä päivittämässä sitä itse oman OmaAvara-profiilin kautta. OmaAvaraan kirjautuminen tapahtuu pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen kautta.

Suosittelemme, että hakemukselle päivitetään mahdollisimman tarkasti omat asuntotoiveet.

Avaran vuokrausasiantuntija tekee asuntotarjouksen heti, mikäli voimme tarjota sinulle hakemaasi asuntoa. Hakemuksen toiveasuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan, mutta pyrimme tälloin tarjoamaan toisen vastaavan vaihtoehdon. Suosittelemme päivittämään hakemustasi OmaAvaran kautta, mikäli asuntotoiveesi muuttuvat. Tämän hetkisen suuren yhteydenottopyyntömäärän vuoksi emme valitettavasti pysty vastaamaan kaikkiin väliaikatiedusteluihin hakemusten käsittelyn aikana.

Mikäli etsimäsi asunto löytyy OmaAvarasta, se on vielä vapaana tai sille ollaan juuri etsimässä uutta asukasta saapuneiden hakemusten joukosta. Olemme yhteydessä heti, mikäli asukasvalinta kohdistuu sinuun, tai löydämme sinulle vastaavanlaisen kohteen hakemuksesi tietojen perusteella.

Asuntojen yleisesittelyajat löytyvät asuntoilmoituksilta. Hakemus kannattaa tehdä valmiiksi jo ennen esittelyä. Asuntohakemuksen jättäneitä kutsutaan myös erikseen esittelyihin.

Lähtökohtaisesti edellytämme, että luottotietojen tulee olla kunnossa, mutta arvioimme hakijan tilannetta myös tapauskohtaisesti ja saatamme edellyttää esimerkiksi suurempaa vakuutta. Suosittelemme jättämään asuntohakemuksen ja olemme pikimmiten yhteydessä, mikäli voimme tarjota asuntoa sinulle.

Hakuaikaan vaikuttaa moni asia. Pyrimme aina löytämään sinulle asunnon mahdollisimman nopeasti. Jos hakusi on kohdistettu suositulle asuinalueelle tai suosittuun asuntotyyppiin, voi asunnon saamisessa kestää pidempään. Asuntoihimme ei ole tällä hetkellä jonotusmahdollisuutta ja suositeltavaa on seurata aktiivisesti asuntotarjontaa sekä päivittää asuntohakemukselle haluamiasi toiveasuntoja.

Voit päivittää hakemuksen OmaAvarassa. Kirjautuminen OmaAvaraan tapahtuu pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen kautta. Kun olet muokannut hakemusta, se on voimassa 3 kk eteenpäin.

Lemmikit ovat tervetulleita Avaran asuntoihin. Asukkaan tulee kuitenkin huolehtia, että lemmikeistä ei aiheudu haittaa tai häiriötä muille asukkaille. Lisäksi vuokralainen vastaa mahdollisista lemmikin asunnolle aiheuttamista vahingoista.

Jos haluatte asua yhteisen ruokakunnan sijaan kämppiksinä, täytyy teidän huomioida muutamia asioita jo asuntoa hakiessa. 

Jos asunnon asukkaat eivät kuulu samaan ruokakuntaan, heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Käytännössä erillisiin ruokakuntiin kuuluminen mahdollistaa Kelan asumistuen saamisen, mikäli muut tuen ehdot täyttyvät.  

Tässä kootusti tietoa kimppa-asumisesta heille, jotka haluavat asua Avaran asunnossa erillisinä ruokakuntina – eli kämppiksille, joille on tärkeää, että muiden asunnossa asuvien tulot eivät vaikuta esimerkiksi mahdolliseen Kelan asumistukeen.

Miten hakemus tehdään 

Hakemus tehdään ihan normaalisti OmaAvarassa mobiilivarmeenteella tai verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen. Hakijaksi merkitään vain yksi henkilö, ja hänestä tulee asunnon päävuokralainen.  

Valitse vähintään yksi toiveasunto. Voimme tarjota sinulle tarvittaessa myös samankaltaisia juuri sinulle sopivia asuntoja, mikäli ensisijaisesti hakemasi asunto ehtii päätyä varatuksi.  

Vuokraa heti -palvelun kautta voit myös vuokrata mieluisan asunnon suoraan ilman asuntohakemusta. Sen valikoimasta löytyy myös uudiskohteemme, joiden kuvien ja virtuaaliesittelyjen avulla saat hyvän kuvan asunnosta ja sen kunnosta.

Miten kimppa-asuminen vaikuttaa Kelan asumistukeen  

Jos asunnon asukkaat eivät kuulu samaan ruokakuntaan, heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Käytännössä erillisiin ruokakuntiin kuuluminen mahdollistaa Kelan asumistuen saamisen, mikäli muut tuen ehdot täyttyvät. Saman ruokakunnan jäsenen (esimerkiksi puolison) tulot voivat vaikuttaa myös muihin Kelan tukiin.

Yhdessä asuva pariskunta ei voi kuulua eri ruokakuntiin eivätkä myöskään yhdessä asuvat lähisukulaiset suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa. Sen sijaan sisarukset voivat asua kämppiksinä eri ruokakuntina, kunhan heillä on erilliset vuokrasopimukset.   

Miten vuokrasopimus tehdään 

Avara tekee vain yhden vuokrasopimuksen per asunto, joten eri ruokakuntalaisten kimppa-asumisessa yksi henkilö täytyy nimetä päävuokralaiseksi. Asunnon muut asukkaat solmivat hänen kanssaan alivuokralaissopimuksen. Pohjia alivuokralaissopimuksen tekemiseen löytyy netistä.  

Vuokrasopimus tehdään päävuokralaisen kanssa OmaAvarassa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Alivuokralaisuudesta huomioitavaa

Avaran asuntojen jälleenvuokraus on kiellettyä, mutta alivuokralaisuus ei, joten päävuokralaisen täytyy myös itse asua asunnossa. Asunnosta ei saa antaa yli puolta alivuokralaisen käyttöön. Alivuokrauksesta ei saa aiheutua vuokranantajalle haittaa.

Päävuokralainen on vastuussa vuokrasopimuksen ehtojen toteutumisesta vuokranantajan suuntaan, eikä tätä vastuuta voi siirtää alivuokralaiselle. Alivuokralaisella ei ole oikeuttaa jäädä huoneistoon, jos päävuokrasuhde päättyy. Päävuokralaisen kannattaa aina olla huolellinen alivuokralaisen valinnassa!

Kuka ottaa kotivakuutuksen 

Päävuokralainen hoitaa laajan kotivakuutuksen asunnolle. Ei kata alivuokralaisten omaisuutta, joten alivuokralaisten kannattaa vakuuttaa oma irtaimistonsa kotivakuutuksella. 

Mitä muuta pitää huomioida 

Uudiskohteissa on käytössä asukassovellus, johon voi rekisteröityä vain samalla sähköpostiosoitteella, jonka on ilmoittanut vuokrasopimuksessa. Asukassovelluksen käyttöoikeus on siis käytännössä vain päävuokralaisella tai päävuokralaisilla. Uudiskohteissa asukassovelluksen kautta varataan yhteiskäytössä olevia tiloja ja palveluita, kuten saunavuoroja, pesutupavuoroja, kerhotilan käyttöä tai yhteiskäyttöautoja. Jos siis ei ole merkitystä, kuulutteko samaan vai eri ruokakuntaan Kelan silmissä, kannattaa hyödyntää mahdollisuus ilmoittaa kaksi päävuokralaista.

Muistathan, että kaikki asukkaat pitää ilmoittaa isännöitsijälle!

 • Asunnon sijainti ja liikenneyhteydet
 • Vuokrasuhteen pituus
 • Veden ja sähkön kuuluminen vuokraan
 • Internet-yhteyden saatavuus
 • Mahdollisten tulevien remonttien aikataulu

 • Astian- ja pyykinpesukoneen sijoitusmahdollisuudet
 • Autopaikka
 • Varastotila
 • Vuokrankorotus

Asuntotarjous

Kerromme yleensä jo asuntotarjouksessa, miten sinun tulee toimia, mikäli haluat nähdä asunnon ennen vuokrauspäätöstä. Mikäli tarjouksessa ei ole mainintaa esittelystä, olethan yhteydessä vuokrausasiantuntijaan, jolta sait tarjouksen, ja hän järjestää esittelyn asuntoon.

Suosittelemme sinua olemaan yhteydessä mahdollisimman pian vuokrausasiantuntijaan, jolta sait asuntotarjouksen. Tämän jälkeen vuokrausasiantuntija tekee sinulle uuden asuntotarjouksen, mikäli asunto on vielä vapaana.

Sopimuksen alkamispäivän aikaistaminen onnistuu OmaAvaran kautta, jos asunto on vapaana ja käytettävissä.

Muussa tapauksessa suosittelemme, että olet yhteydessä tarjouksen tehneeseen vuokrausasiantuntijaan mahdollisimman pian. Mikäli vuokrasopimuksen alkamispäivän muuttaminen on mahdollista, vuokrausasiantuntijamme päivittää asuntotarjouksesi. Mikäli olet jo allekirjoittanut vuokrasopimuksen, ei vuokrasopimuksen alkamispäivän muuttaminen välttämättä ole mahdollista.

Suosittelemme sinua olemaan yhteydessä mahdollisimman pian vuokrausasiantuntijaan, jolta sait asuntotarjouksen. Tämän jälkeen hän tekee sinulle uuden asuntotarjouksen, mikäli asunto on vielä vapaana.

Vuokrasopimus

Lähtökohtaisesti allekirjoitettu vuokrasopimus on sitova, jolloin asuinhuoneistonvuokralain säädökset irtisanomisajasta/määräaikaisuudesta astuvat voimaan. Vuokrasopimus on mahdollista irtisanoa yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Kesken kuukauden alkavissa tai päättyvissä sopimuksissa vuokranmaksu lasketaan sopimuksen voimassaolopäivien mukaisesti.

Esim. vuokrasopimus päättyy 15.11.2020: kokonaisvuokra (sisältäen vesimaksun) / päivät marraskuussa x sopimuksen voimassaolopäivät.

Kaikissa Avaran asunnoissa on 250 euron suuruinen vuokravakuus. Saatamme kuitenkin periä suuremman vakuuden, mikäli luottotiedoissa on merkintöjä.

Vakuus tulee maksaa heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lähetämme sinulle sähköpostiisi laskun vakuuden maksua varten. Huomioithan, että mikäli et maksa vakuutta on vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus. 

Huomioithan myös, että vakuuden tulla olla maksettuna ennen avainten noutoa. Varaudu esittämään tosite toimitetusta vakuudesta avainten noudon yhteydessä.

Kun muutat vuokra-asuntoon, sinulta vaaditaan yleensä vuokravakuus tai takuuvuokra. Avaralla vuokravakuuden hinta on yleensä 250 €. Joissakin tapauksissa vuokravakuus voidaan sopia suuremmaksi, kuitenkin enintään 2 kk:n vuokraa vastaavaksi.

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Kelan tai sosiaalitoimen kautta haettu maksusitoumus hyväksytään vuokravakuudeksi. Takaamon tai vastaavien palveluidentarjoajien vakuudet eivät puolestaan ole kelvollisia.

Saat laskun sopimuksen allekirjoituksesta seuraavana päivänä sähköpostitse. Huom. Laskua ei lähetetä joka kuukausi erikseen, vaan laskupohja pysyy samana seuraavien kuukausien vuokranmaksua varten.

Vesimaksu sisältyy kokonaisvuokraan. Asuntoilmoituksissa saatetaan joskus eritellä vesimaksun osuus, mutta vuokralaskulla se on aina mukana kokonaisvuokrassa.

Asunto tarkastetaan aina ennen kuin edellinen asukas muuttaa pois. Mahdolliset korjaustoimenpiteet pyritään suorittamaan ennen seuraavan asukkaan muuttoa. Joskus korjauksia joudutaan tiukkojen aikataulujen vuoksi tekemään asumisaikana.

Saat vuokrasopimuksen mukana sisäänmuuttajan tarkastuslomakkeen. Täytä ja palauta se ohjeiden mukaan, niin havaitsemasi viat ja kulumat tulevat kirjatuksi ja tarvittaessa korjatuksi.

Muuttaminen

Asunnon avaimet luovutetaan uudelle asukkaalle vuokra-ajan alkamispäivänä lukkoliikkeen aukioloaikana. Tarkistathan lukkoliikkeen yhteystiedot vuokrasopimuksen liitteestä. Mikäli haluat aikaistaa avaintenluovutusta, tulee sopimuksen alkamispäivää muuttaa. Mikäli asunto on jo tyhjillään, voit olla yhteydessä vastuuvuokraajaan sopiaksenne vuokrasopimuksen alkamispäivän muutoksesta kirjallisesti.

Huomioithan, että vakuuden tulla olla maksettuna ennen avainten noutoa. Varaudu esittämään tosite toimitetusta vakuudesta avainten noudon yhteydessä.

Nimenvaihtopyyntö omaan ulko-oveen tehdään tekemällä ns. huoltopyyntö huoltoyhtiöön. Huoltopyynnön tekeminen onnistuu sähköisellä lomakkeella. Ilmoita lomakkeella avoimeen tekstikentään "Nimenvaihto" ja kirjoita myös, että mikä nimi oveen halutaan lisättävän. 

Sähkö ei kuulu vuokraan. Vuokralaisen tulee aina muutettaessa tehdä sähkösopimus uuteen asuntoon valitsemansa sähköyhtiön kautta.

Kyllä, Avaran vuokra-asuntoihin tulee hankkia laaja kotivakuutus vastuuosineen.

Ole nopeasti yhteydessä Avaran Asiakaspalveluun, jotta voimme sopia joko asunnon siivouksesta tai sopia tapauskohtaisesta hyvityksestä. 

Lakisääteinen muuttoilmoitus tulee tehdä korkeintaan kuukautta ennen tai viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon voi tehdä kätevästi samalla sähköisellä lomakkeella. Voit ilmoittaa myös samalla kertaa muuttavat perheenjäsenesi.