Takaisin listaukseen

Viilennä asunto ja asukkaat kesän kuumuudessa

16.06.2023 | Lukuaika 4 min
Viilennä asunto ja asukkaat kesän kuumuudessa

Helteet ovat Suomessa harvinaista herkkua ja moni nauttii lämpimistä keleistä, kunhan olo ei muutu tukalaksi. Sopivina annoksina lämpö maistuu useimmille, jos välillä pääsee viilentymään eikä lämpö vie yöunia. Kesän ensimmäinen hellejakso on käsillä ja uusia saattaa olla vielä tulossa. Tarjoilemme tässä blogissa keinoja, miten sekä asunnon että asukkaan saa pidettyä mahdollisimman viileänä hellekeleilläkin.

Estä kuumuuden pääsy sisään

Paras viilennysvinkki on kuumuuden ennaltaehkäisy niiltä osin, kuin se suinkin on mahdollista. Kannattaa huomioida ainakin nämä asiat:

 1. Pidä ikkunat kiinni, jos ulkona on lämpimämpää kuin sisällä. Yöllä ikkunoita kannattaa pitää auki, jos suinkin mahdollista. Aamulla ne täytyy sulkea ennen kuin ulkolämpötila nousee sisälämpötilan ohi. Auringonpaisteisen ikkunan osalta tämä voi tapahtua jo aikaisin aamulla.
 2. Hanki kunnolla pimentävät verhot ja pidä niitä kiinni päiväsaikaan. Ne myös heijastavat lämpöä ikkunoista ulospäin.
 3. Jos kuulut niihin onnekkaisiin, joilla on asunnossaan oma sauna, kannattaa sen lämmittäminen säästää viileämmän sään iloksi. Koleita kelejä riittää Suomessa ja kauan odotettu saunailta tuo lohtua, kun sää synkkenee hellejakson jälkeen.
 4. Elektroniikka kuten pöytäkoneet, taulutelevisiot sekä vahvistimet tuottavat paljon lämpöä. Jos mahdollista, pidä suurimmilta osin päivästä laitteet pois päältä.
 5. Elektroniikan lisäksi uuni tuottaa lisää lämpöä asuntoon. Lieden ääressäkään ei ole pidemmän päälle mukavaa hikoilla. Helteillä voi suoda itselleen helpotusta, unohtaa suuret kokkailu-urakat ja käyttää ruoan lämmitykseen mikroa.

Kaikki teho irti tuulettimista ja ilmastointilaitteista

 1. Jos sinulla on tuuletin, asenna se puhaltamaan ikkunasta ulospäin, ei sisään. Näin laite imee sisältä kuumaa ilmaa, ja tilalle valuu ikkunasta helpottavaa viilennystä. Jos omistat monta tuuletinta, kokeile asettaa tuulettimet siten, että jokainen on kohdistettu joko auki olevan ikkunan suuntaan tai tarpeen mukaan parvekkeelle. 
 2. Yhden tuulettimen voit kohdistaa itseesi, ja saat tuulahduksesta vilvoittavamman, kun asetat tuulettimen eteen kulhollisen jäitä tai pari kylmäkallea. Muista kuitenkin, että liiallinen puhallus voi aiheuttaa kurkku- ja niskakipuja.
 3. Jos sinulla on siirrettävä ilmastointilaite, sen viilennysvoima kannattaa yhdistää tavallisen pöytä- tai lattiatuulettimen kanssa. Laita ilmastointilaite sille sopivaan paikkaan asunnossa ja sijoita esimerkiksi pöytätuuletin sen lähelle siten, että ilmastointilaitteen viilennys leviää tehokkaammin kaikkialle. Jos esimerkiksi ilmastointilaite on makuuhuoneessa, voi tuuletin sijaita oven lähellä, jolloin viilennys leviää muualle asuntoon. Puhallussuunnan tulisi olla laitteen kanssa samansuuntainen.
 4. Vie ilmastointilaite tai tuuletin makuuhuoneeseen muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta laite ehtii viilentämään huoneen. Jos silti on tukala nukkua, voit laittaa patjan lattialle ja nukkua kokeilun vuoksi lattialla. Alempana on viileämpää, sillä kuuma ilma nousee ylös.

 

GettyImages-824845572

 

Asukkaan viilennysvinkit

Jos kesähelle käy voimille, kannattaa huolehtia myös asukkaiden viilentämisestä. Nämä helpot vinkit helpottavat oloa:

 1. Viilennä vaatteitasi jääkaapissa. Laita kuitenkin vaatekappale muovipussiin tai muuhun kosteutta kestävään suojapussiin, jotta vaate ei vahingossa jäädy. 
 2. Täytä suihkepullo vedellä ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Suihkuttele tarpeen mukaan itsesi ja perheenjäsenesi kylmällä vedellä. 
 3. Älä käy jääkylmässä suihkussa, vaikka kuinka ajatus houkuttelisi! Jääkylmä vesi vain tehostaa kehoa tuottamaan lisää lämpöä, joten suihkusta tullessasi olet taas lämmin ja pahimmillaan hikinen. Mene lämpimään suihkuun, jotta olo on raikas suihkun jälkeen. Anna hiusten kuivua ilman kuivaajaa, sillä kuivaajan lämmin ilma vain pahentaa kuumuutta.
 4. Ilman vaatteita olisi varmasti paras olla, mutta jos on pakko pistää jotain päälle, kokeile hengittäviä materiaaleja. Puuvilla hengittää, mutta myös monet urheiluvaatteet hengittävät ja pysyvät viileänä. Valitse vaaleita sävyjä, sillä ne eivät ime auringon kuumuutta niin paljon kuin esimerkiksi musta väri. Kepeät kankaat ja ihosta kaukana olevat vaatekappaleet ovat paras vaihtoehto tällä säällä.
 5. Pidä kosteusvoiteet ja kostea kasvopyyhe jääkaapissa. Kietaise pyyhe kaulalle, kun kuumuus on pahimmillaan ja käytä kosteusvoiteita tarpeen mukaan viilentämään ihoa. Myös kylmä vesi ranteessa ja nilkoissa auttaa kehoa viilentymään.

Muista pitää myös lemmikit viileänä! Muun muassa koirat, kissat ja jyrsijät kaipaavat viileyttä. Kannattaa varmistaa, että jokaisessa nurkassa on yksi vesikippo, jotta lemmikki saa tarpeeksi vettä juodakseen. Lemmikille voi myös laittaa kylpyhuoneeseen pienen kylpyammeen laakeasta astiasta, jolloin lemmikki voi tarpeen mukaan käydä viilentymässä.

Jos viilennysvinkkien jälkeen olo tuntuu edelleen tukalalta ja asunnossa on kovat hellelukemat, ota yhteyttä isännöitsijään!