Espoo on monella tapaa koko Euroopan paras asuinkaupunki

22.08.2016 | Lukuaika 7 min

shutterstock_419430400.jpg

Tuoreen kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan Espoo on koko Euroopan kestävin kaupunki sekä taloudellisilla, sosiokulttuurisilla että ekologisilla mittareilla mitattuna. Yli 260 000 asukkaan Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja se kasvaa ja kehittyy huimaa vauhtia. Tutkimuksessa kaupungin vahvuuksiksi nostettiin erityisesti osaaminen, turvallisuus ja luonto. Vetovoimaa tukeviksi tekijöiksi määriteltiin myös monipuolinen liikunta- kulttuuri- ja palvelutarjonta.

Yhden megaluokan kehitysaskeleen Espoo ottaa ensi vuonna, kun odotettu Länsimetro alkaa viimein liikennöidä Helsingin ja Espoon väliä. Viimeisimmän arvion mukaan matkustajille tarkoitettu koeliikenne pääsee alkamaan viimeistään tammikuussa 2017.

Espoosta saa parhaan otteen palasina

Espoo muodostuu viidestä, noin 50 000 asukkaan kaupunkikeskuksesta. Verkostomainen rakenne on melko omalaatuinen, ja ulkopuolisesta voikin tuntua vaikealta hahmottaa, millainen kaupunki Espoo oikeastaan on. Kaupungin sisälle tuntuu mahtuvan asumismuotoja ja suomalaista maisemaa laidasta laitaan. Siinä missä Espoon eteläosissa vietetään kaupunkilaiselämää meren tuntumassa, Pohjois-Espoo on lukuisien järvien halkomaa idyllistä luontoa ja maalaismaisemaa. Ääripäiden väliin jää vielä lähelle palveluita sijoittuvaa urbaania pientaloasumista, joka houkuttelee erityisesti monia Helsingissä työskenteleviä lapsiperheitä.

Jotta verkostomaisesta Espoosta saisi tukevamman otteen, menestyvä kasvukaupunki kannattaa pilkkoa astetta pienempiin palasiin.

Espoo on tieteen ja kansainvälisten yritysten keskus

Espooseen on keskittynyt Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen paljon kansainvälisten yritysten pääkonttoreita ja korkean teknologian yrityksiä. Suurin osa Espooseen asettuneista suuryrityksistä on löytänyt kotinsa Keilaniemestä ja Otaniemestä. Samoille alueille on keskittynyt myös Espoon tiedeosaaminen ja uudet innovaatiot.

Visit Espoo -sivuston  mukaan Keilaniemen ja Otaniemen alueilla toimii yhteensä 5000 tutkijaa, 25 tutkimus- ja kehitysyksikköä ja suuri osa Suomen pörssiyrityksistä. Otaniemen tiede-elämän sydän on luonnollisesti Aalto-yliopiston kampusalue, jolla opiskellaan ja tutkitaan niin taidetta, teknologiaa kuin kauppatieteitäkin.

Emma on Espoon kulttuuritarjonnan helmi

Jos Espoossa haluaa nauttia tasokkaasta kulttuurista, kannattaa ensimmäiseksi suunnata Tapiolaan. Tapiolan keskustassa sijaitseva Espoon kulttuurikeskus on kaupungin tärkein esittävän taiteen näyttämö. Kulttuurikeskuksen Tapiola-sali on muun muassa pohjoismaiden tasokkaimpiin kamarimusiikkiorkestereihin kuuluvan Tapiola Sinfoniettan kotisali. Musiikin lisäksi Espoon kulttuurikeskuksessa voi nauttia muun muassa elokuvasta, tanssista, näyttelyistä ja teatterista.

Espoon kaupunginteatterin kansainväliset ja kotimaiset vierailuesitykset esitetään Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Kaupunginteatterin omien tuotantojen kotinäyttämö Revontulihalli sijaitsee sekin Tapiolassa, noin kilometrin päässä Espoon kulttuurikeskuksesta.

Kulttuuri-Espoon helmi on Tapiolassa, entisessä kirjapainotalossa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee, jossa ovat Espoon modernin taiteen museo Emma, Espoon kaupunginmuseo Kamu, Suomen lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen kellomuseo. Lisäksi museon takapihalla komeilee arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo. Emma on koko maan suurin taidemuseo, ja muissakin WeeGeen museoissa riittää valtavasti kiinnostavaa nähtävää koko perheelle.

Suomen suurimpiin elokuvafestivaaleihin kuuluvan Espoo Cinén tukikohta, tunnelmallinen Kino Tapiola löytyy sekin nimensä mukaan Tapiolasta.  Kymmenpäiväinen festivaali kerää vuosittain noin 25 000 katsojaa. Kino Tapiolan lisäksi festivaaliesityksiä on Espoon kulttuurikeskuksessa sekä Leppävaarassa Finnkino Sellossa ja tänä vuonna ensimmäisen kerran myös Espoon keskuksessa Kannussalissa.

Tapiolan lisäksi kulttuurinnälkäisen kannattaa tutustua ainakin Leppävaarassa sijaitsevaan Sellosaliin. Pääkaupunkiseudun akustisesti korkeatasoisimpiin konserttisaleihin kuuluvassa Sellosalissa järjestetään sekä klassisen että populaarimusiikin konsertteja ja lisäksi erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Espoon palvelut keskittyvät kaupunkikeskuksiin

Suurin osa Espoon palveluista sijaitsee sen viidessä kaupunkikeskuksessa: Espoon keskuksessa, Espoonlahdessa, Leppävaarassa, Matinkylä-Olarissa ja Tapiolassa. Ostoksille haluavalle hyvä valinta on suunnata Leppävaaraan, missä sijaitsee Suomen toiseksi suurin kauppakeskus Sello.  Espoon hallinnollinen keskus sijaitsee Espoon keskuksessa.

Espoosta on ollut aina hyvät yhteydet naapuriin Helsinkiin, mutta Länsimetron valmistuttua ne paranevat entisestään. Ensimmäisessä vaiheessa metroasemat saadaan Keilaniemeen, Aalto-yliopistolle, Tapiolaan, Urheilupuistoon, Niittykumpuun ja Matinkylään. Toisessa vaiheessa uusia asemia tulee vielä Finnooseen, Kaitaalle, Soukkaan, Espoonlahteen ja Kivenlahteen.

Länsimetron vaikutus näkyy jo nyt monissa Espoon kaupunkikeskuksissa palveluiden laajenemisena. Esimerkiksi Espoonlahdessa sijaitsevaa kauppakeskus Lippulaivaa on juuri alettu purkaa uuden ja uljaamman tieltä. Vanhan kauppakeskuksen paikalle on vuoteen 2020 mennessä tarkoitus valmistua kaksi kertaa nykyisenkokoinen ostoskeskittymä. Myös Matinkylän Iso Omena on laajentunut, ja ensi vuonna sen on tarkoitus olla jo koko maan toiseksi suurin kauppakeskus. Laajennuksen ensimmäinen osa aukesi yleisölle elokuussa, ja uusien liikkeiden ja ravintoloiden lisäksi uuteen siipeen tuli myös useita espoolaisten palveluita kokoava palvelutori. Laajennuksen toinen vaihe aukeaa samaan aikaan Länsimetron kanssa keväällä 2017.

Meri ja saaristomaisemat hellivät Etelä-Espoota

Meri on lähellä kaikissa Etelä-Espoon kaupunkikeskuksissa, Tapiolassa, Matinkylässä ja Espoonlahdessa. Esimerkiksi kaupungin eteläkärjessä sijaitsevassa Espoonlahdessa rantaviivaa on komeat 20 kilometriä. Saaria Espoossa on kaikkiaan 165, ja parhaisiin ulkoilusaariin pääsee mantereelta kätevästi saaristoveneillä. Monet ulkoilusaarista on varusteltu hyvin telttailijoita ja muita ulkoilijoita varten, eli päiväretken lisäksi niihin voi rohkeasti rantautua vaikka koko viikonlopuksi.

Jos merta haluaa ihailla mieluiten mantereelta käsin, hyvä vaihtoehto on upea, 40 kilometriä pitkä, täysin kevyelle liikenteelle pyhitetty Espoon Rantaraitti, joka kulkee kauniiden rantapuistojen, pienvenesatamien ja uimaranta-alueiden tuntumassa.

Luonnon rauhaa ja järvimaisemia etsivä suuntaa pohjoiseen

Jos Espoossa haluaa paeta kaupungin hulinaa, varmin vaihtoehto on siirtyä isoista kaupunkikeskuksista kaupungin pohjoisosaan. Pohjois-Espoossa pääkaupungin läheisyys unohtuu, kun urbaanit maisemat vaihtuvat kimmeltäviin järviin, metsiin ja idylliseen maalaismaisemaan.

Pohjois-Espoon ylpeys on upea Nuuksion kansallispuisto, jonka järvet, metsät suot, laaksot ja kalliot tarjoavat mahdollisuuden jos jonkinlaiseen retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Merkittyjä reittejä ja luontopolkuja riittää sekä kaupunkilaisperheille että enemmän haastetta kaipaavalle luonnossaliikkujalle. Jos käveleminen, sienestys ja marjastus alkavat kyllästyttää, Nuuksion kalliot sopivat sekä kiipeilemiseen että köydellä laskeutumiseen ja esimerkiksi Pitkäjärvellä on loistavat olosuhteet melomiselle. Nuuksiossa sijaitsee myös jo rakennuksena ainutlaatuisen upea, Suomen luontokeskus Haltia, missä pääsee tutustumaan koko Suomen luontoon.

Espoo on täynnä liikuntapaikkoja ja urheilutapahtumia

Espoossa on kaikkiaan 7 urheilupuistoa, 200 kilometriä hiihtolatuja, 2 laskettelukeskusta ja 600 kilometriä pyöräteitä. Esimerkiksi kaupungin suurimmasta urheilupuistosta Leppävaarasta löytyy muun muassa yleisurheilustadion, jalkapallokenttä, hiihtostadion, kuntorata ja tekojääkaukalo. Leppävaarassa on lisäksi jäähalli, komea uimahalli, ja kesäisin auki oleva maauimala. Myös lajissaan Suomen merkittävimpiin lukeutuva Vermon ravirata sijaitsee Leppävaarassa.

Juoksun harrastajalle Espoo on paratiisi, sillä eritasoisia juoksutapahtumia on kaupungissa lähes tungokseksi asti. Kovakuntoisimmille on tarjolla esimerkiksi Nuuksion metsäpoluilla juostava Nuuksio Classic Trail Marathon. Jos pelkkä juoksu ei riitä, Nuuksiossa järjestetään myös polkujuoksua ja järviuintia yhdistävä Solvalla Swimrun. Urbaanimpia juoksuolosuhteita arvostavalle sopii esimerkiksi Espoon Rantamaraton -kilpailu, jossa on tarjolla sopivia juoksumatkoja kaikille perheenjäsenille lapsista alkaen.

Espoon urheiluvuoden kohokohtiin kuuluu myös esimerkiksi Tapiolassa sijaitsevalla Espoo Metro Areenalla lokakuussa järjestettävä nelipäiväinen taitoluistelukilpailu Finlandia Trophy Espoo.

Espoo tarjoaa lapsille tekemistä ja kulttuuria ähkyksi asti

Lapsille Espoossa riittää ympäri vuoden valtavasti tekemistä ja erilaisia tapahtumia. Angry birds -fanille varmoja tärppejä ovat Oittaan ja Leppävaaran maksuttomat Angry birds -puistot. Bodominjärven rannalla, Oittaan ulkoilualueella sijaitsevan teemapuiston sydän on possujen hallitsema laiva. Leppävaaran urheilupuiston Angry birds -leikkialueen teemana taas on avaruus.

Liikkumiseen ja hauskanpitoon sopivat myös esimerkiksi Leppävaarassa sijaitseva seikkailupuisto Huippu tai Pohjoismaiden suurein katettu vesihuvipuisto Serena. Lisäksi kaikista Espoon kaupunkikeskuksista löytyy arkiseen tekemisen tarpeeseen asukaspuistoja, joissa järjestetään perheille ja lapsille pääasiassa maksutonta ohjattua ohjelmaa.

Lastenkulttuuriakin Espoossa riittää lähes ähkyksi asti. Esimerkiski Tapiolassa Teatteri Hevosenkenkä tarjoaa vuodessa noin 300 nukketeatteriesitystä, ja Leppävaarassa toimii Suomen vanhin lasten- ja nuortenteatteri Unga Teatern, joka tekee esityksiä sekä suomeksi että ruotsiksi.

Syksyllä Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa on Lasten taidefestivaali Kutitus. Sen lisäksi kulttuurikeskuksessa järjestetään lapsille ympäri vuoden myös paljon muita tapahtumia Tenavakinoista vauvateatteriin ja Tapiola Sinfoniettan lastenkonsertteihin.

Jos asuminen Euroopan kestävimmässä kaupungissa kiinnostaa, kannattaa käydä vilkaisemassa Avaran houkutteleva vuokra-asuntotarjonta!