Lappeenrannassa asumista leimaavat lomatunnelma ja innovatiivinen yliopisto

18.07.2016 | Lukuaika 4 min

Miltä kuulostaisi asuminen kaupungissa, jossa olo on aina kuin lomalla? Maailman viiden kauneimman järven joukkoon listatun Saimaan rannalla Lappeenrannassa lomatunnelma on arkea ympäri vuoden. Mieli rentoutuu väistämättä iloisten eteläkarjalaisten keskellä, liikkumaan ja rauhoittumaan houkuttelevan luonnon sylissä. Lappeenrannassa myös työt, opiskelupaikat ja arjen palvelut ovat niin lähellä, että vapaa-aika ei kulu kulkemiseen, vaan sen voi käyttää siihen, mitä itse eniten rakastaa.

Osan Lappeenrannan lomatunnelmasta tekee se, että moni vastaantulija on kaupungissa lomalainen. Asukkaita Lappeenrannassa on nimittäin vain 73 000, mutta vierailijoita käy vuosittain jopa kaksi miljoonaa. Leppoisan tunnelman lisäksi turistit ovat tuoneet Lappeenrantaan suuren kaupungin palvelut, viihde- ja kulttuuritarjonnan sekä ostosmahdollisuudet, joista riittää iloa myös vakituisille asukkaille.

Arki unohtuu linnoituksen ja sataman tunnelmassa

Lappeenrannan ylpeys on keskustan kaunis ja vilkas satama-alue. Matkustajasatamasta pääsee helposti arkea pakoon Saimaan kanavalle tai upeaan saaristoon. Lomatunnelmaan pääsee nopeasti myös maissa, kun istahtaa ravintolaan tai kahvilaan ja tilaa vaikkapa lappeenrantalaisen erikoisherkun Vedyn. Alkuperäinen Vety on kinkulla ja kananmunalla täytetty lihapiirakka, johon mausteet lisätään asiakkaan toiveiden mukaan. Jos annos päätyy säännölliselle ruokalistalle, kannattaa tuhdin version tilalle toisinaan harkita aavistuksen kevyempää Atomia, josta on poistettu joko muna tai kinkku.

Lappeenrannan linnoitus puolestaan vie niin turistin kuin paikallisenkin aikamatkalle historiaan, aina keskiajalle asti. Suurin osa alueen historiallisista rakennuksista on auki yleisölle, ja niissä toimii nykyisin muun muassa kiinnostavia museoita, näyttelytiloja, ravintoloita ja kahviloita. Linnoituksessa järjestetään ympäri vuoden myös tapahtumia ja myyjäisiä. Linnoitusniemestä taas avautuu sekä Saimaalle että Lappeenrannan kaupunkiin hienot maisemat, jotka houkuttelevat pysähtymään vaikka piknikille. Kesällä historiallisessa tunnelmassa pääsee nauttimaan myös kesäteatterista.

Lappeenranta

Suomen suurin hiekkalinna hämmästyttää

Historiallisen linnoituksen ja sataman tuntumaan nousee nykyään kesäisin myös Suomen suurin hiekkalinna. Joukko kansainvälisiä huipputason hiekanveistäjiä loihtii joka vuosi kolmesta miljoonasta kilosta hiekkaa Saimaan rannalle huikean monumentin. Linnan teema vaihtuu joka kesä, esimerkiksi tänä vuonna aiheena ovat ritarit, ja linnan alueella on myös teemaan sopivia esityksiä ja tapahtumaa.

Jos oma koti ei sijaitse järven rannalla, rantamaisemissa voi viettää aikaa vaikka suositulla Myllysaaren uimaranta- ja virkistysalueella, aivan keskustan tuntumassa. Myllysaari tarjoaa upean ympäristön rentoon lekotteluun, uimiseen, saunomiseen tai vaikka rentoon rantalentopallon pelailuun. Enemmän vauhtia kaipaava voi lähteä kiipeilemään alueelta löytyvän Flowparkin seikkailuradoille. Talvella Myllysaaressa pääsee uimaan avantoon.

Kaupunginteatteri aukesi modernisti kauppakeskukseen

Kulttuuriin Lappeenranta satsasi isosti viimeksi viime vuonna, kun keskustaan, kauppakeskus IsoKristiinan kolmanteen kerrokseen valmistui uusi kaupunginteatteri. Panostusta voi sanoa poikkeukselliseksi, sillä edellisen kerran Suomeen on avattu uusi teatterirakennus 1980-luvulla. Muita Lappeenrannan kulttuurielämän ylpeyksiä ovat muun muassa yli satavuotias kaupunginorkesteri ja joka vuosi järjestettävä kansainvälinen balettigaala.

Yliopiston innovaatiot muutetaan liiketoiminnaksi

Rentouttavassa ympäristössä on helppo myös innovoida uutta. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on kansainvälisesti tunnustettu energia- ja ympäristötekniikan osaamisestaan, ja Lappeenrannan kaupungin tavoitteena on kehittyä johtavaksi uusiutuvan energian keskukseksi ja edelläkävijäksi Euroopassa. Yliopistolla tehtyjen innovaatioiden muuttaminen liiketoiminnaksi löytyy kaupungin strategiasta asti, ja Lappeenranta kannustaakin esimerkiksi paikallisia yrityksiä monin eri tavoin.

Maailmallakin huomiota saaneisiin lappeenrantalaisinnovaatioihin kuuluu esimerkiksi Kaukaan teollisuusalueella toimiva, maailman ensimmäinen puupohjaista biodieseliä valmistava biojalostamo. Tekniikka & Talous -lehden artikkelin mukaan uusiutuva diesel vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna.

Yhteydet sujuvat pyörällä, junalla, laivalla ja lentäen

Sen lisäksi, että vihreät innovaatiot tuovat Lappeenrantaan työpaikkoja, niiden mukana koko kaupunkiin on levinnyt ihailtava pyrkimys ekologiseen elämään. Tämä näkyy positiivisesti myös tavallisen lappeenrantalaisen arjessa. Esimerkiksi bussilla matkustaminen on Lappeenrannassa edullista, ja useimmilta asuinalueilta pääsee keskustaan sujuvasti pyörällä. Vuonna 2015 Lappeenranta valittiin vuoden pyöräilykunnaksi pyöräteiden määrätietoisen kehittämisen ansiosta. Pyöräteitä onkin Lappeenrannassa kaikkiaan huikeat 275 kilometriä!

Jos kaipaa vaihtelua, Lappeenrannasta on myös helppo lähteä kiinnostaville kaupunkiseikkailuille niin kotimaahan kuin naapuriinkin. Sekä Helsinki että Pietari sijaitsevat Lappeenrannasta noin 200 kilometrin säteellä, puolentoista tunnin junamatkan päässä. Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin ja Pietariin voi matkustaa Lappeenrannasta jopa ilman viisumia. Lentäen pääsee helposti kauemmaskin, sillä aivan keskustan tuntumassa on kansainvälinen lentokenttä. Matkan jälkeen voi taas palata rentoutumaan omaan kotiin Lappeenrannan lomatunnelmaan. Esimerkiksi Avaralla on Lappeenrannassa ihania vuokra-asuntoja Saimaan rannalla, viihtyisillä Lauritsalan ja Kariniemen alueilla.