Takaisin listaukseen

Sara ja Marie asuvat kolmen naisen kimppakämpässä Jätkäsaaressa

06.09.2022 | Lukuaika 5 min
Sara ja Marie asuvat kolmen naisen kimppakämpässä Jätkäsaaressa

Helsingin yliopistolla opiskelevien Marien ja Saran kodissa ei ensimmäiseksi ajattele olevansa opiskelijakämpässä. Serkukset Marie ja Sara vuokrasivat pari vuotta sitten Avaralta uudenkarhean kolmen makuuhuoneen asunnon Jätkäsaaressa. Asunnossa asuu myös kolmas kämppis, joka vaihtui viime syksynä. Ensimmäisenä koronakeväänä löytynyt asunto vuokrattiin ilman näytössä käymistä, mutta ihana asunto teki vaikutuksen myös paikan päällä.

Meillä on sauna ja pesukone ja kaikkea luksusta, mitä opiskelija-asunnoissa ei aina ole. Ja valtavan hieno parveke! Marie iloitsee.

Kolmen naisen yhteisasuminen on sujunut hyvin. Yksi yleisimmistä syistä ongelmille on erilaiset siisteyskäsitykset, joten se asia haluttiin ratkaista selkeästi. Kämppiksillä on siivouslista, jossa on eriteltynä keittiö, lattiat ja vessat. Tehtävät kiertävät niin että jokainen siivoaa jotain kerran viikossa, sunnuntai-iltaan mennessä.

Aina kuulee kauhutarinoita kämppiselämästä, mutta me ei kyllä tiedetä niistä mitään. Me eletään tällaista auvoista aikaa vaan. Tosi ihanaa, kuvailee neljännen vuoden teologian ja kehitystutkimuksen opiskelija Sara. 

Sara ja Marie halusivat kertoa asumisestaan juuri tuodakseen esille sitä, että kaverien kanssa yhdessä asuminen opiskeluaikana voi olla todella antoisaa.

Parhaimmillaan se voi olla tällaista, että saa tällaisen ihanan asunnon ja on aina läheisiä ystäviä lähellä. Etenkin tässä etäaikana se on ollut iso juttu, kertoo viidettä vuotta Helsingin yliopistolla venäjän ja viron kieliä ja kirjallisuuksia opiskeleva Marie.

Sara (vas) ja Marie sohvalla
Saran (vas) ja Marien kimppakämpän sohvalla viihtyvät usein myös asukkaiden ystävät.

 

Urbaani ja siisti alue – ja yllättävä nähtävyys omassa taloyhtiössä

Ennen Jätkäsaarta Sara asui yksiössä Kruununhaassa, Marie kimppakämpässä Pitäjänmäessä. Saraa ahdisti asuminen yksin pienessä yksiössä korona-aikana, ja alue oli turhan kallis. Pitäjänmäki oli Marielle alusta asti väliaikainen ratkaisu.  

Kämppikset kehuvat Jätkäsaaren urbaania, modernia ja siistiä aluetta, ja kertovat viihtyneensä mainiosti. Palveluista ovat lähellä mm. Citymarket, S-Market ja Apteekki, ja ratikalla pääsee nopeasti Kamppiin ja Töölöön esimerkiksi YTHS:lle. Välillä kämppikset turvautuvat Alepa-pyöriin, omaa autoa ei tarvitse.

Satamakin on vieressä, jos haluaa lähteä vaikka Viroon, Marie nauraa.

Sara kertoo, että välillä he haikailevat luonnonläheisyyttä, mutta alueelta on löytynyt myös todella kivoja paikkoja, kuten Jätkäsaaren pään puistoalueet. Myös Lapinlahden puistot ovat lähellä. Alueella viihtyvät niin lapsiperheet kuin ulkoilusta nauttivat pariskunnatkin. Kämppikset kokevat olevansa poikkeus taloyhtiön asukaskunnassa, mutta ihan hyvin joukkoon sopiva sellainen. 

Taloyhtiöstä löytyy myös erikoisuus, jota tullaan katsomaan kauempaakin: Rööriksi kutsuttu jätteiden putkikeräysjärjestelmä. Suurimman osan jätteistä saa lajiteltua Rööreihin, ja lisäksi erillisessä jätehuoneessa on loput materiaalikeräykset. Sara ja Marie pitivät tärkeänä hankkia myös kotiin lisää kierrätysastioita.

Tänne tulee välillä ihan turisteja katsomaan Rööriä. Mun ikkunasta näkee suoraan toisen talon Röörille, ja siellä on välillä hirveä määrä ihmisiä katsomassa niitä. Tämä on selkeästi edistyksellinen kaupunkiasumisen juttu, Marie kertoo huvittuneena mutta tyytyväisenä.

Törmäsin kerran koulussa luokkalaisten tekemään esitelmään Rööri-järjestelmästä, joten se on selvästi pinnalla, Sara komppaa nauraen.

Ystävien viihtyminen tuo kodin tuntua

Sara ja Marie ovat asuneet Jätkäsaaressa poikkeuksellisena aikana. Kun muu maailma on välillä ollut suljettuna, on ollut arvokasta, että seuraa löytyy jo omasta kodista. Toisaalta omat huoneet olivat tärkeitä, kun opiskelu siirtyi nettiin. Kuntosalia varten ei ole tarvinnut lähteä omaa taloyhtiötä kauemmas, mutta taloyhtiön sauna on jäänyt kokeilematta, kun asunnosta löytyy omakin. 

Huonekaluostoksilta ei vältytty, koska erityisesti olohuoneen kalusteet puuttuivat kämppiksiltä kokonaan. Hieman erilaiset sisustusmaut saatiin sopimaan hyvin yhteen. Taidehankintana seinällä on ystävän maalaama taulu. Myös Marie nauttii maalaamisesta, jota mahtuu tekemään niin omassa huoneessaan kuin tilavalla parvekkeella. Runsaiden viherkasvien hoitaminen on Marien vastuulla. 

Kimppa-asumista ajatellen asunnon kolme makuuhuonetta ovat harmillisen eri kokoisia ja sen myötä myös säilytystila jakautuu epätasaisesti. Aluksi pienimmässä huoneessa asunut Sara osti muuttaessaan sängyn, jonka alla olevat laatikot tuovat lisää säilytystilaa. Nyt Sara on muuttanut suurimpaan huoneeseen, jossa on kaappeja koko seinän mitalta. Marie kertoo hyödyntävänsä häkkivarastoa kausivaatteiden säilytykseen. 

Tämä tuntuu ekalta kodilta tässä opiskeluvaiheessa. Tähän on pystytty panostamaan, ostettu huonekaluja ja sisustustavaraa, mitä muihin asuntoihin ei ole samalla lailla ostanut. Meidän keskenäinen yhteys on myös tosi tärkeä, ollaan muutettu tänne sillä ajatuksella, että ollaan ystäviä, mutta meistä tulee kämppiksiä, oma pieni yhteisömme, Marie kertoo.

Kristillisten arvojen mukaan elävät naiset arvostavat, että kodissa on tilaa myös ystäville. Vieraiden viihtyminen tuo kodin tuntua, ja kämppikset järjestävät mielellään erilaisia illanistujaisia. Vaikka kaverit eivät asu aivan lähellä, kivaan asuntoon tullaan mielellään kauempaakin. 

Me sanotaan tätä paikkaa lintukodoksi. Ihana koti, monella tapaa. Me ollaan saatu tästä todella paljon iloa, Marie sanoo.

Aina ihana tulla kotiin, Sara päättää. 

Sara ja Marie parvekkeellaan