Takaisin listaukseen

Parhaat vinkit patjan puhdistamiseen

23.08.2022 | Lukuaika 3 min
Parhaat vinkit patjan puhdistamiseen

Lakanat pestään monta kertaa kuukaudessa ja moni muistaa pestä myös tyynyt ja peitot säännöllisesti. Patjan puhdistaminen kuitenkin helposti unohtuu. Jos patjaa ei puhdista tasaisin väliajoin, saattaa siihen muodostua hometta. Eikä likainen ja tunkkainen patja varsinaisesti houkuttele nukkumaan. Muutamalla keinolla patjan saa helposti raikkaaksi ja puhtaaksi.

Aloita puhdistaminen imuroinnilla. Patja kannattaa imuroida tehokkaimmalla asetuksella, jotta pienimmätkin hiekanjyvät lähtevät irti patjasta. Patja kannattaa tuulettaa ulkona, jos se vain on mahdollista. Monissa patjoissa on nykyään ohjeistus, että niitä ei kannata tampata. On siis suositeltavaa tarkistaa ensin, soveltuuko tamppaaminen. Sekin riittää, että annat patjan olla raikkaassa ilmassa.

Raikasta patja ruokasoodalla

Ruokasooda sopii moneen. Tässä tapauksessa se on tehokas raikastaja. Jos patjassa ei ole sitkeitä likatahroja, mutta se haisee tunkkaiselle, voit ripotella patjan päälle ruokasoodaa. Ruokasooda imee itseensä inhottavat hajut sekä kosteuden. Kun olet ripotellut ruokasoodaa, anna sen vaikuttaa ainakin 10 minuuttia. Tämän jälkeen imuroi sooda pois. Jos haluat patjaan hyvää tuoksua, voit suihkutella laventelin tai kamomillan tuoksua patjaan.

Siivouspäivänä voit jättää patjan sänkyyn tuulettumaan siksi ajaksi, kun vuodevaatteet ovat pesussa. Näin patja saa tuulettua hieman ennen käyttöönottoa. Ajoittainen tuuletus helpottaa myös siivousta, sillä patja ei tällöin tarvitse joka kerta ruokasoodakäsittelyä.

Syväpuhdista patja liasta

Jos patjaan on tullut vaikeita tahroja, on aika syväpuhdistaa patja. Tarvitset laimennettua vetyperoksidia (saatavilla apteekeista), ruokasoodaa, nestemäistä pesuainetta ja suihkepullon.

  1. Sekoita 250 milliä laimennettua vetyperoksidia ja 3 ruokalusikallista ruokasoodaa astiassa.
  2. Lisää seokseen kaksi tippaa nestemäistä pesuainetta ja sekoita.
  3. Kaada seos suihkepulloon ja suihkuta sitkeisiin tahrakohtiin.
  4. Anna seoksen tekeytyä patjalla.
  5. Kun seos on kuivunut, imuroi patja kauttaaltaan.

Jos huomaat tahran heti kun se syntyy, voit painella tahrakohtaa kylmällä vedellä kostutetulla rätillä. Älä hankaa, jotta tahra ei leviä pahemmaksi. Vältä myös kuumaa vettä, sillä sekin voi pahentaa tahraa. Jos tahra ei lähde pelkällä vedellä, voit käyttää nestemäistä pyykinpesuainetta.

Patjan ylläpito

Voit pidentää patjan käyttöikää kääntämällä patjaa esimerkiksi kerran kolmessa kuukaudessa. Näin paino jakautuu välillä eri kohtiin, jolloin patja pysyy paremmin muodossaan. Jalkopääkin voi olla välillä tyynyjen alla, jotta patja saa tasaisesti kulutusta eri puolilta.

Kun tahroja poistetaan tai patjaa raikastetaan, ei patjaa kannata kastella kokonaan, sillä patja ei välttämättä kuivu kunnolla sisältä. Sisälle jäänyt kosteus edistää homeen kasvua. Patjan voi suojata lialta ja kosteudelta patjasuojuksen avulla, jolloin patja ei joudu suoraan kontaktiin esimerkiksi hien kanssa. Näin voit pitää patjan pitempään raikkaana ja puhtaana.

Jos olet vienyt minimalismisi niin pitkälle, että nukut pelkällä patjalla lattialla, nosta se aina päiväksi seinää vasten. Näin kosteus pääsee haihtumaan patjasta eikä patja homehdu. Tämä kannattaa tehdä, vaikka et mielestäsi erityisemmin hikoilisikaan öisin. 

Tarkista patjan kunto aina siivotessa. Patja kannattaa vaihtaa noin 10 vuoden välein. Petauspatja on suositeltavaa vaihtaa 4-5 vuoden välein riippuen sen kunnosta.

 

Kaipaatko isompaa muutosta kuin patjan puhdistaminen? Tutustu Avaran vuokrakoteihinn täällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit