Takaisin listaukseen

Kimppa-asunto, kiitos! Mitä pitää huomioida?

28.10.2022 | Lukuaika 3 min
Kimppa-asunto, kiitos! Mitä pitää huomioida?

Luitko jutun Jätkäsaaressa kolmen naisen kimppakämpässä asuvista Sarasta ja Mariesta ja kiinnostuit itsekin etsimään vaihtoehtoa perinteiselle soluasumiselle? Yhä useampi on kiinnostunut etsimään vaihtoehtoa paitsi tyypilliselle opiskeluajan asumiselle, myös ylipäätään vaihtoehtoja yksin tai pariskuntana asumiselle. Jututimme Avaran vuokraamisen asiantuntija Olli-Pekka Hyvölää kimppa-asumiseen liittyvistä aiheista.

Monelle tulee kimppa-asumisesta mieleen pieni makuuhuone ankeahkossa soluasunnossa. Varakkaampi tai onnekkaampi opiskelija saattaa saada pienen yksiön, ja opiskeluajan jälkeen asutaan sitten joko yksin tai puolison kanssa, tai yhden tai useamman aikuisen lapsiperheenä. Mutta entä jos vuokraisikin isomman asunnon yhdessä kavereiden kanssa? 

Kun kimppa-asumisen järjestelyistä puhutaan, kannattaa heti aluksi miettiä, voivatko asukkaat olla keskenään samaa ruokakuntaa. Tällä on merkitystä, jos joku tai jotkut asukkaista saavat tai aikovat hakea Kelan tukia. Kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot vaikuttavat tiettyihin Kelan tukiin, kuten esimerkiksi asumistukeen, Olli-Pekka huomauttaa.

Tähänkö se haave yhteisestä asunnosta ystävien kanssa nyt kaatui? Ei välttämättä! Saman asunnon asukkaatkin voivat kuulua eri ruokakuntiin, mutta heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Yhdessä asuva pariskunta ei voi kuulua eri ruokakuntiin, eivätkä yhdessä asuvat lähisukulaiset suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa, eli siis lapset, vanhemmat, isovanhemmat tai iso-isovanhemmat. Sen sijaan sisarukset voivat asua kämppiksinä eri ruokakuntina, kunhan heillä tosiaan on erilliset vuokrasopimukset.

Päävuokralainen tekee vuokrasopimuksen Avaran kanssa

Jos siis haluat asua yhdessä yhden tai useamman ystävän tai ihan vain kämppiksen kanssa, täytyy jokaisella olla erillinen vuokrasopimus. Miten se käytännössä onnistuu?

Yhden asukkaan täytyy olla niin sanottu päävuokralainen. Hänet merkitään asunnon hakijaksi OmaAvarassa tai vuokrasopimuksen tekijäksi Vuokraa Heti -palvelussa. Avara tekee vain yhden vuokrasopimuksen per asunto, joten asunnon muut asukkaat solmivat alivuokralaissopimuksen päävuokralaisen kanssa. Pohjia alivuokralaissopimuksen tekemiseen löytyy ihan netistä, Olli-Pekka neuvoo.

Ole tarkka alivuokralaisen valinnassa

Avaran asuntojen jälleenvuokraus on kiellettyä, mutta alivuokralaisuus ei, joten päävuokralaisen täytyy myös itse asua asunnossa. Alivuokralaisen ja päävuokralaisen suhteeseen liittyy useita pakottavia lain säännöksiä, jotka täytyy ottaa huomioon.  Päävuokralainen on vastuussa vuokrasopimuksen ehtojen toteutumisesta vuokranantajan suuntaan, eikä tätä vastuuta voi siirtää alivuokralaiselle.

Alivuokrauksesta ei saa aiheutua vuokranantajalle haittaa, eikä asunnosta saa antaa yli puolta alivuokralaisen käyttöön. Alivuokralaisella ei myöskään ole oikeutta jäädä huoneistoon, jos päävuokrasuhde päättyy. Alivuokralaisen valinnassa kannattaa aina olla huolellinen, ja huolehtia siitä, että lain säännökset pää- ja alivuokralaisuuden suhteen toteutuvat, vaikka kyseessä olisi arjessa tasa-arvoinen kimppa-asuminen. 

Päävuokralaisen kotivakuutus ei kata alivuokralaisen irtaimistoa

Kun sopiva asunto on löytynyt, päävuokralainen on tehnyt vuokrasopimuksen Avaran kanssa ja muut vuokralaiset alivuokralaissopimukset päävuokralaisen kanssa, täytyy muistaa eräs tärkeä asia: Kotivakuutus! Päävuokralaisen vastuulla on ottaa laaja kotivakuutus asunnolle.

Kannattaa huomioida, että päävuokralaisen ottama kotivakuutus ei kata alivuokralaisten omaisuutta, joten alivuokralaisten kannattaa vakuuttaa oma irtaimistonsa kotivakuutuksella, Olli-Pekka muistuttaa.

Kaikki asukkaat pitää tietenkin ilmoittaa isännöitsijälle. Alivuokralaiset ovat asukkaita siinä missä päävuokralainenkin, mutta uudiskohteissa kannattaa huomioida eräs käytännön seikka:

Uudiskohteissa on käytössä asukassovellus, johon voi rekisteröityä vain samalla sähköpostiosoitteella, jonka on ilmoittanut vuokrasopimuksessa. Asukassovelluksen käyttöoikeus on siis käytännössä vain päävuokralaisella tai päävuokralaisilla.

Uudiskohteissa asukassovelluksen kautta varataan yhteiskäytössä olevia tiloja ja palveluita, kuten saunavuoroja, pesutupavuoroja, kerhotilan käyttöä tai yhteiskäyttöautoja. Jos siis ei ole merkitystä, kuulutteko samaan vai eri ruokakuntaan Kelan silmissä, kannattaa hyödyntää mahdollisuus ilmoittaa Avaralle kaksi päävuokralaista.