Takaisin listaukseen

Näin ripustat taulut täydellisesti – jopa kokonaan ilman rumia reikiä

02.11.2021 | Lukuaika 3 min
Näin ripustat taulut täydellisesti – jopa kokonaan ilman rumia reikiä

Uuden kodin sisustamisen suurimmaksi haasteeksi osoittautuu usein taulujen ripustaminen. Tyhjät seinät kaipaisivat eloa, mutta sekalaiset taulut ja julisteet eivät tunnu löytävän paikkaansa. Etenkään vuokra-asunnon seiniin ei uskalla porata reikiä, jos ei ole varma, että kyseessä on taulun lopullinen sijoituspaikka. Edellisen asukkaan ruuvien ja naulojen kohdille omat taulut taas harvoin sopivat.

Tämän kirjoituksen vinkit ovat todelliselta asiantuntijalta, tamperelaiselta galleristi Eeva Vesannolta. Ammattilaisen vinkeillä vuosien varrella hankitut taideteokset ja julisteet saadaan asetettua seinille kauniiksi kokonaisuuksiksi. Tosiasiassa taulujen ripustaminen ei nimittäin ole rakettitiedettä, vaan hyvään lopputulokseen pääsee jo kun tietää muutaman perusniksin.Näillä vinkeillä ripustat taulut ilman reikiä seinässä.

Teosryhmän yhdistää jo yksi yhtenäinen linja

Ensimmäinen olennainen oivallus on ripustaa taulut riittävän matalalle. Vesanto neuvoo, että korkeus on sopiva silloin, kun taulun keskikohta osuu suunnilleen katsojan silmien tasolle. Yksinkertainen sääntö toki mutkistuu heti, jos asukkaita on enemmän kuin yksi. Tällaisessa tilanteessa paras tapa on varmasti asemoida taulujen keskikohdat sovinnolla katsojien ihannekorkeuksien välimaastoon.

Toinen onnistumisen edellytys on taulujen oikeanlainen ryhmittely. Vuosien varrella saattaa olla kertynyt hyvin erilaisia tauluja oikeista taideteoksista taidejulisteisiin ja museovierailuilta mukaan tarttuneisiin mainosjulisteisiin. Amatöörin silmin voi tuntua mahdottomalta saada niistä keskenään toimivaa kokonaisuutta.

Vesanto neuvoo ryhmittelemään mainosjulisteet ja taideteokset selkeästi erillisiksi kokonaisuuksiksi. Muilta osin hän rohkaisee käyttämään teosryhmien sommittelussa villisti mielikuvitusta. Ryhmän kaikkien teosten ei tarvitse esimerkiksi olla samanmuotoisia tai kokoisia. Riittää, että asetelmassa on ainakin yksi selkeä linja, joka sitoo kokonaisuuden yhtenäiseksi.

Perinteinen ripustussääntö on, että teosten alareunojen pitää olla keskenään samalla tasolla. Vesannon mukaan yhteisen linjan voi kuitenkin etsiä hyvin myös jostain muualta. Esimerkiksi erikokoiset taulut voi sommitella ryhmäksi niin, että kaikkien keskilinjat osuvat samaan kohtaan. Tällöin asetelma näyttää tasapainoiselta, vaikka teosten ylä- ja alareunat olisivat täysin eri korkeuksilla.

Kokeile erilaisia sommitelmia ensin lattialla

Erilaisia asetelmia kannattaa kokeilla rohkeasti. Turhalta poraamiselta välttyy, kun sommittelee tauluista erilaisia asetelmia ensin vaikkapa keittiön pöydälle tai lattialle. Teokset voivat sopia samaan ryhmään, vaikka niiden aiheet olisivat keskenään täysin erilaisia. Yhdistäväksi tekijäksi riittää hyvin esimerkiksi värimaailma tai kehykset. 

Kolmas lopputuloksen kannalta olennainen tekijä on taulujen ripustusetäisyys. Vesanto neuvoo, että saman teosryhmän taulujen väliin saa jäädä korkeintaan viisitoista senttiä. Eri teosryhmät hän sen sijaan suosittelee asettamaan toisistaan vähintään 1,5 metrin etäisyydelle. Näin täysin erilaiset taulut eivät ala keskustella häiritsevästi keskenään.

Vaaterekkiin vaijerilla kiinnitetty taulu on vaikuttava ja persoonallinen sisustuselementti. Seinään kiinnitettyyn vaijeriin puolestaan saa kiinnitettyä erilaisia kuvia esimerkiksi pyykkipojilla.

Ripusta taulut vaijeriin tai vaaterekkiin

Jos seinien poraaminen ei omassa kodissa ole sallittua tai tietää, että tauluja haluaa vaihdella säännöllisesti, perinteisille ripustusratkaisuille löytyy onneksi internetin ideapankeista hyviä vaihtoehtoja.

Tauluja voi sommitella kauniiksi ryhmiksi erilaisten lipastojen päälle. Sopiva paikka taululle voi löytyä myös esimerkiksi ikkunalaudalta tai seinää vasten nojaamaan asetetuilta tikkailta. Yksi kaunis ja helposti liikuteltava vaihtoehto on asettaa taulu esille maalaustelineeseen.

Kaunis, vaihtuva näyttely syntyy, kun poraa seinälle kaksi ruuvia ja asentaa niiden väliin narun tai vaijerin. Naruun voi ripustaa julisteita, kortteja tai valokuvia esimerkiksi kauniilla pyykkipojilla.

Kehystetyille tauluille ratkaisu ei sovi, mutta niillekin löytyy vaihtoehto: Kauniiseen vaaterekkiin kiinnitettyyn kettinkiin saa viriteltyä jopa ison ja painavan kehystetyn taulun. Kokonaisuudesta tulee väkisinkin näyttävä, kun vaaterekki muodostaa teokselle vielä ikään kuin toiset kehykset.

Näillä vinkeillä uusi koti toivottavasti pääsee eroon tyhjistä seinistä vähän nopeammin kuin meidän kotimme aikoinaan. Parhaimmillaan itselle tärkeät taulut ovat nimittäin juuri se juttu, joka saa kodin näyttämään omalta, persoonalliselta ja inspiroivalta.