Takaisin listaukseen

Halloween on täällä!

26.10.2021 | Lukuaika 2 min
Halloween on täällä!

Halloweenia pidetään usein amerikkalaisena perinteenä. Se juontaa kuitenkin juurensa kelttijuhlasta, Samhainista, jolloin ihmiset sytyttivät kokkoja ja pukeutuivat pahoja henkiä karkottaviin asuihin. Nimi Halloween syntyi All Hallow’s Evestä, johon naamiaisasujen lisäksi myöhemmin liittyi myös karkki tai kepponen -perinne. Suomessa puolestaan on vuosituhansien ajan juhlistettu sadonkorjuuta, kekriä. Toisin kuin nykypäivän Halloween, kekrisesonki oli koko lokakuun ja kekrin perimmäinen tarkoitus oli tuoda ihmiset yhteen juhlimaan uutta satoa.

GettyImages-589117702.jpg

Vietitpä sitten Samhainia, kekriä tai halloweeniä, syy juhlaan on aina tervetullut! On aika hankkia kurpitsat sekä hauskat naamiaisasut ja varautua vuoden jännittävimpään juhlapyhään. Kekriperinteisiin kuuluu myös herkuttelu! Näiden vinkkien avulla tuot kotiisi kaikenikäisille sopivaa Halloween-teemaa.

Kaiverra oma kurpitsalyhty

Kurpitsalyhty, oikealta nimeltään “jack-o’-lantern”, sai alkunsa irlantilaisesta kansantarusta. Irlantilaiset toivat perinteen Yhdysvaltoihin ja lyhtyjen kaivertelu jäi pysyväksi perinteeksi. Kurpitsalyhtyjä on monenmoisia ja vain mielikuvitus on rajana! Tässä simppeli ohje, kuinka voit kaivertaa oman lyhdyn.

  1. Aloita puhdistamalla kurpitsa vedellä. Tämän jälkeen käytä terävää, sahareunaista veistä ja kaiverra kurpitsan yläosaan varren ympärille pyöreä reikä. Nosta hattu pois. Älä kuitenkaan riko vartta tai poistettua osaa, sillä voit laittaa sen lopuksi valmiin lyhdyn päälle.
  2. Kaiverra kurpitsan sisältö lastalla ja käytä sisältö esimerkiksi kurpitsakeittoon!
  3. Piirrä tussilla kurpitsaan kasvot. Voit myös piirtää kasvot ensin paperille ja teipata sen malliksi kurpitsaan. 
  4. Aloita kaiverrus. Vie veistä sahaten edestakaisin. Aloita kaiverruksen reunoista, jotta kurpitsan kuori ei vahingossa rikkoudu väärästä paikasta kaiverruksen aikana.
  5. Lopuksi aseta kynttilä kurpitsan pohjalle ja laita kurpitsan kansi takaisin päälle. Led-kynttilä on turvallinen ja lepattaa kurpitsan sisällä koko illan näkyvästi.

Kurpitsa

Kata pöytä karmivaksi

Halloween-herkut tarvitsevat ympärilleen vähintään yhtä pelottavan kattauksen. Musta pöytäliina sopii tunnelmaan, mutta jos sellaista ei kotoasi löydy, voit käyttää tummaa lakanaa tai vaikka verhoa. Violetti ja oranssi sopivat juhlan värimaailmaan vaikkapa servetteinä.

Lehdet pursuilevat ideoita katkenneilta sormilta näyttävistä nakeista ja muista kammotuksista, mutta jos epäilet moisten jäävän syömättä, saat Halloween-tunnelmaa taatusti maistuvalla tavalla sijoittamalla kattaukseen karkkipääkalloja ja -ötököitä. Hämähäkkejä ja verkkoja on helppo leikata paperista.

Kirkkaisiin juomalaseihin voi helposti askarrella paperista tai mustasta teipistä samanlaiset kasvot kuin kurpitsalyhtyyn. Vaikutelma on täydellinen, jos juomaksi on jotain oranssia, vaikkapa porkkanamehua.

Aseta lopuksi kurpitsalyhty pöydän keskelle ja viimeistele tunnelma kauhuelokuvan soundtrackilla. 

Tunnelmallista Halloweenin aikaa!