Takaisin listaukseen

Tahran poistaminen matosta - Vinkkejä puhdistamiseen ilman mattopesuria

12.07.2022 | Lukuaika 3 min
Tahran poistaminen matosta - Vinkkejä puhdistamiseen ilman mattopesuria

Kesä on perinteisesti matonpesun kulta-aikaa. Mielikuvat mattojen pesusta rantamaisemissa ovat kansallisromanttisia, mutta yhä harvemman lattioita peittävät räsymatot. Muunlaisten mattojen peseminen taas saattaa olla hankalaa ja työlästä, ja monet matot tuntuvat vaativan pesulakeikkaa.

Vaikeat tahrat, kuten viini tai kahvi jättävät helposti jälkensä mattoon – etenkin, jos et ole pystynyt puhdistamaan niitä välittämästi. Rasvatahrat ovat inhottavia ja pureutuvat herkästi syvälle maton kuteisiin. Lisäksi lemmikkien karvat ja pöly tekevät matosta tunkkaisen sekä epähygieenisen. Myös pienten lasten kanssa on hyvä huomioida maton puhtaus ja myrkyttömät siivouskeinot. Näillä vinkeillä puhdistat vaikeatkin tahrat matosta myrkyttömästi omin voimin, ilman mattopesuria.

Viinietikka ja ruokasooda apuun

Aloita siivous imuroimalla matto läpikotaisin sille sopivalla suulakkeella. Jos sinulla on lemmikkejä, käytä lemmikkisuutinta, joka puhdistaa vaivattomasti karvat matosta. Voit halutessasi myös tampata maton, jolloin sitkeimmätkin pölyt irtoavat.

Itse puhdistamisvaiheeseen tarvitset vain kaksi arkista ja tuttua ainesta sekoittaaksesi tehokkaan puhdistusseoksen; viinietikkaa ja ruokasoodaa. Etikan tehtävä on pehmittää materiaalia, jolloin ruokasooda nostattaa lian pintaan ja samalla raikastaa mattoa. Seoksen tehokas toiminta vaatii käyttämistä oikeassa järjestyksessä:

  1. Aloita kaatamalla tahran päälle pieni määrä viinietikkaa (esimerkiksi kolme ruokalusikallista).
  2. Ripottele ruokasooda hautumaan etikan päälle.
  3. Ruokasooda aktivoituu ja kuplii etikan kanssa. Anna vaikuttaa 30 minuuttia tai siihen asti, että tahrakohta on kuiva.
  4. Jos tahra on erittäin sitkeä, voit hinkata sitä puuvillaisella liinalla ruokasoodan vaikuttaessa. Näin saat varmasti seoksen leviämään syvälle mattoon.
  5. Kun seos on kuivunut, voit imuroida maton uudestaan.

Jos haluat nopeasti raikastaa tunkkaista mattoa, voit ripotella ruokasoodaa siivouksen yhteydessä matolle. Anna vaikuttaa 20 minuuttia ja imuroi sitten ruokasooda pois. Jäljelle jää puhdas ja raikas tuoksu, ilman myrkyllisiä pesuaineita.

Purkkatahra irti jääpalalla

Purkka on erittäin vaikea tahra, joka jää kiinni helposti tekstiileihin ja huonekaluihin. Sen irrottaminen voi aiheuttaa myös jälkiä mattoon. Tarvitset jääpalan, jonka avulla voit jäädyttää ja näin kovettaa purkan. Kun purkka on kuivahtanut ja kylmä, pystyt raaputtamaan sen irti matosta ilman, että se jättäisi inhottavaa jälkeä mattoon. Jos purkka on edelleen tahmea, se ei irtoa yhtenäisenä laattana vaan repii mattoa. Anna jääpalan siis vaikuttaa hieman, ennen kuin raaputat purkkaa pois.

Kynsilakka lähtee siivousalkoholilla

Kynsilakka on yksi hankalimpia tahroja matoissa, sillä kynsilakka jättää helposti väritahran siivouksen jälkeenkin. Onneksi kynsilakka useimmiten irtoaa matosta alkoholilla. Kokeile ensin maton nurkkaan alkoholia, jotta voit varmistaa sen yhteensopivuuden materiaalin kanssa. Älä jätä alkoholia vaikuttamaan liian pitkäksi aikaa, ettei maton pinta ja väri kärsi. Taputtele pehmeällä sienellä alkoholia kynsilakkatahran päälle, jolloin se liukenee ja irtoaa maton pinnasta. Kun kynsilakka alkaa lohkeilla, voit raaputtaa sitä esimerkiksi lastalla.

Huom! Silloin kun on tarpeen pestä matto kokonaan, älä käytä tulikuumaa vettä. Tulikuuma vesi saattaa häivyttää maton värejä ja pahimmillaan jopa sekoittaa niitä keskenään. Kokeile ensin värikestävyys maton reunasta.

Miltä mattosi näyttäisivät aivan uusilla lattioilla? Tutustu uusiin Avaran kohteisiin täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit