Takaisin listaukseen

100 tavaran haaste - Näin vähennät kodista ylimääräistä tavaraa

17.11.2019 | Lukuaika 4 min
100 tavaran haaste - Näin vähennät kodista ylimääräistä tavaraa

Dave Brunon kehittämä sadan tavaran haasteen tarkoitus on vähentää tavaraa ja kulutusta. Näin ollen haaste on samalla ympäristöteko. Tavaroiden vähentämisen voi aloittaa asioista, joita sinulta löytyy liikaa tai sitten haasteen voi jakaa huoneiden kesken. Kokeile 100 tavaran haastetta Avaran kanssa!

Haasteen pohja

Alkuun on hyvä selvittää, mitkä tavarat haasteeseen otetaan mukaan. Haasteeseen ei kannata ottaa mukaan esimerkiksi henkilökohtaisia tavaroita, joilla on paljon tunnearvoa. Lisäksi on hyvä muistaa, että keräilykohteet ja työkalut kannattaa jättää pois listalta.

Jotta haaste olisi helpompi suorittaa, kannattaa tehdä 100 kohdan lista. Kirjoita siis tyhjälle paperille numerot alekkain ja kirjoita aina numeron kohdalle se tavara, vaate tai astia, josta luovut. Näin pystyt pitämään kirjaa tavaroista, jotka laitat eteenpäin tai heität pois.

Kurkkaa täältä myös, miten minimalistinen sisustus onnistuu!

100 tavaran haaste - Näin vähennät kodista ylimääräistä tavaraa

Haasteen aloitus

Voit aloittaa haasteen yhdestä huoneesta, jotta haasteen etenemistä olisi helpompi seurata. Esimerkiksi olohuoneen, makuuhuoneen ja kylpyhuoneen tavarat voivat olla erikseen tai jopa omilla listoillaan. Jos 100 tavaran haaste on liian nopeatempoinen, voit jakaa haasteen myös kuukausille: joka kuukausi vähennät 100 tavaraa asunnostasi. Tarvittaessa voit listata myös yksittäisiä tavaroita, joita sinulta löytyy paljon. Näitä voivat olla esimerkiksi elokuvat, meikit ja ihonhoitotuotteet, astiat, vaatteet ja kengät.

Esimerkki 1:

Vähennä olohuoneesta 100 tavaraa siten, että olet valmis kuukauden päästä. Seuraavana kuuna voit keskittyä makuuhuoneeseen ja vähentää kyseisen kuukauden aikana tavaroita.

Esimerkki 2:

Vaatteita on liikaa ja ne vievät tilaa vaatehuoneesta. Vähennä 100 vaatetta vaatehuoneesta ja vaatekaapeista. Listaa ne 100 tavaran listaan ja laita eteenpäin sellaiset, joita voi vielä käyttää.

Katso täältä, miten voit siistiä vaatehuoneen!

 

Malliluettelo vähentämistä varten

Aloita kirjoittamalla sellaiset tavarat, joista olet varma, että heität ne pois. Tällöin saat listaan täytettä, joka motivoi jatkamaan. Jos kuitenkin haaste tuottaa hankaluuksia, kannattaa pohtia tavarakohtaisesti. Mitä tarvitset oikeasti elämiseen? Listan lisäksi voit tehdä itsellesi kirjanpitoa, jonka avulla seuraat kuluttamista.

Kun olet valinnut tavarat tai huoneet, joista aloitat karsimisen, voit siirtyä tyhjentämään. Tämän luettelon avulla voit ottaa mallia omaan listaasi ja helpottaa tavaroiden vähentämistä.

 1. Vaatteet ja kengät
  1. Heitä pois tai käytä toisessa tarkoituksessa rikkinäiset vaatteet.
  2. Kierrätä tai myy eteenpäin vaatteet, joita et enää käytä.
  3. Tarkista, että sinulta löytyy sellaisia vaatekappaleita, joita tarvitset esimerkiksi talvella.
 2. Astiat
  1. Heitä pois, kierrätä tai myy yksittäiset kupit, lautaset ja lusikat, jos niillä ei ole tunnearvoa.
  2. Laske montako astiaa tarvitset arkisin tai kun järjestät juhlia.
  3. Panosta astioihin, jotka kestävät. Vähennä muovia, jos mahdollista.
 3. Koriste-esineet
  1. Myy eteenpäin tai anna kaverille esineet, jotka eivät enää ilahduta omassa kodissa.
  2. Pohdi, minkälainen sisustaja olet tänä päivänä. Mitkä esineet oikeasti sopivat kotiisi ja mitä tarvitset?
  3. Kun innostut uudesta sisustuksesta tai koriste-esineestä, muista, että sen pitää sopia vanhojen esineiden kanssa yhteen. Jokaiselle pitää olla sopiva paikka. Varo heräteostoksia!
 4. Elokuvat ja kirjat
  1. Myy, laita eteenpäin tai anna kaverille elokuvia tai kirjoja, joita et enää katso tai lue. Jos kuitenkin harrastat elokuvia tai kirjoja, voit aina listata vain sellaiset, joista et oikeasti pidä.
 5. Meikit ja ihonhoito
  1. Tarkista meikkien säilytys ja laatu, jos ne ovat pilaantuneet, heitä ne pois.
  2. Käytä olemassa olevat tuotteet loppuun, jotta et heitä mitään turhaan roskiin.
  3. Jos saat ostosten yhteydessä testereitä, käytä ne heti pois tai anna kaverille.
  4. Tarkista ennen ostamista, että sinulla on oikeasti tarvetta kyseiselle tuotteelle.

Tämä luettelo on vain yksi esimerkki, jonka avulla voit vähentää tavaraa. Kuitenkin jokainen koti on erilainen, joten omaa listaa varten kannattaa tehdä tutkimusta omista kulutustavoista ja ostotottumuksista. Tärkeintä on, että tavaraa vähentyy ja vanhat, käyttökelpoiset tavarat löytävät uuden kodin jostain muualta.

Lähteet: Dave Bruno

Vähemmän tavaraa, enemmän elämää. Kurkkaa Avaran asunnot täältä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit