Takaisin listaukseen

5 vinkkiä mikroaaltouunin puhdistamiseen

07.05.2019 | Lukuaika 4 min
5 vinkkiä mikroaaltouunin puhdistamiseen
Likainen mikroaaltouuni on pöpöjen tyyssija. Mikroon tarttuneet hajut ja rasvatahrat lyhentävät mikron elinikää ja voivat pahimmillaan vaikuttaa lämmitettävään ruokaankin. Mikron puhdistamisessa ei kuitenkaan tarvita vahvoja myrkkyjä, vaan ekologisetkin ratkaisut puhdistavat mikron raikkaaksi.

Tarkista mikron kunto ennen puhdistamista

Aloita puhdistaminen ensin mikron tarkistamisella. Jotta mikro on turvallista puhdistaa, kannattaa se irrottaa seinästä. Jos mikron luukku tai esimerkiksi kylki on jollain tavalla vääntynyt tai luukku ei mene kunnolla kiinni, on mikroa vaarallista käyttää ja se tulee hävittää. Jos päällisiä vikoja ei ole havaittavissa ja mikro on toiminut ennen siivousta normaalisti, voi siirtyä tarkistamaan tiivisteiden kunnon. Tiivisteet voi puhdistaa miedolla pesuaineella, mutta vältä liikaa hankaamista. Mikroa ei tule puhdistaa runsaalla vedellä ja pesuaineilla. Valitse yksi pesuaine ja käytä määrällisesti vähän vettä. Jos tahrat lähtevät helposti, voit puhdistaa mikron pelkästään kostealla rätillä. Älä käytä metallisia tai teräviä työkaluja puhdistaessasi mikroa.

 

mikron siivous

 

Lasialustan ja kuvun peseminen

Irrota lasialusta ja pese se astianpesuaineella, joka liottaa irti rasvan ja likatahrat. Voit myös halutessasi jättää alustan veteen, ennen kuin aloitat pesemisen. Käytä tiskiharjaa siivouksessa, jotta et hankaa mahdollisia naarmuja alustaan. Samalla kun lasialusta on pesussa, muista pestä myös kupu. Kuvut voi monesti laittaa astianpesukoneeseen. Jos kuitenkin kupu ei jostain syystä sovi astianpesukoneessa pestäväksi, kannattaa sekin jättää likoamaan pesuaineveteen yhdessä lasialustan kanssa. Näin saat irti vanhan ruoan sekä rasvan hajun molemmista.


Raikas tuoksu sitruunan avulla

Voit raikastaa mikroa ilman, että joudut käyttämään pesuaineita. Tarvitset vain mikron kestävän kulhon tai lautasen, johon laitat 2 dl vettä. Halkaise sitten sitruuna ja purista sitruunan mehu veteen. Lisää lopuksi sitruunalohkot mukaan. Mikron tehosta riippuen anna veden lämmetä kiehumispisteeseen 3 - 5 minuutin ajan. Älä avaa mikroa heti lämmityksen jälkeen, vaan anna höyryn irrottaa rasvatahrat mikron seinämistä muutaman minuutin ajan. Poista kulho ja puhdista mikron sisäpuoli pehmeällä liinalla tai rätillä. Älä hankaa liikaa, jottei mikroon tule naarmuja. Sitruunaa voit käyttää myös lopuksi vaikeiden tahrojen hankaamiseen. Näin et tee vahingossa naarmuja, vaikka käyttäisitkin voimaa hangatessa. Muista kuitenkin kuivata mikro huolellisesti ennen käyttöä.

Tutustu myös muihin vinkkeihin, miten voit siivota ekologisesti koko kodin!


Pinttyneiden tahrojen pahin painajainen

Jos mikroon on tullut pinttyneitä tahroja, jotka eivät lähde sitruuna-vesihöyryllä irti, kannattaa käyttää ruokasoodaa. Ruokasoodasta voit tehdä tahnan, joka irrottaa vaikeatkin tahrat helposti ilman ylimääräistä hankaamista. Sekoita ruokasoodaa kahden ruokalusikallisen verran yhteen ruokalusikalliseen vettä, jotta tahnasta ei tule valuvaa. Hiero tahnaa vaikeisiin tahroihin ja anna vaikuttaa esimerkiksi viisi minuuttia. Jos tuntuu, että pinttynyt haju ei lähde pois mikrosta, voit vielä höyryttää sen puhtaaksi ruokasoodan avulla. Tee uusi vesiastia, johon laitat 3 desilitraa vettä ja 2 teelusikallista ruokasoodaa. Lämmitä samalla tavalla kuin sitruuna-vesiseosta noin 3 minuutin ajan. Anna höyryn vaikuttaa yhtä pitkään. Avaa sitten mikro ja pyyhi pinnat liinalla puhtaaksi.


Etikka viimeistelee

Jos ruokasooda kaipaa lisää potkua, voit lisätä seokseen myös etikkaa ja käyttää sitä sellaisenaan pesuaineena. Muista kuitenkin puhdistaa niin kauan, että ruokasooda on varmasti lähtenyt mikrosta. Etikka jättää ominaistuoksun mikroon, mutta se haihtuu mikroa käytettäessä. Jos haluat höyryttää sitruuna-veden tavoin etikkaseosta, voit laittaa seokseen mukaan muutaman tipan sitruuna- tai limemehua. Näin vältät etikan tuoksun, jos et pidä siitä.

Vinkki! Jos käytät etikkaa vesiseoksessa, kannattaa laittaa esimerkiksi puinen hammastikku astiaan. Tämä estää mahdollisen ylikiehumisen, jolloin lisäsotkuilta voidaan välttyä.

Kun mikro on puhdistettu kauttaaltaan, kannattaa se jättää kuivumaan ennen käyttöä. Pyyhi talouspaperilla kaikki pinnat varmuudeksi ennen kuin laitat ruokaa lämpiämään. Tarkista aina mikron lämmittämiskyky. Jos ruoka lämpiää epätasaisesti, on aika vaihtaa mikroa.

 

Lähteet: Martat, Practically Functional

 

Mitä sinä haluat uudelta asunnoltasi? Tutustu Avara-kohteisiin täältä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit