Takaisin listaukseen

Ekologiset siivousvinkit kodin suursiivoukseen

23.01.2019 | Lukuaika 3 min
Ekologiset siivousvinkit kodin suursiivoukseen

Zero Wasten tyyliin on aika tehdä koko asunnon suursiivous. Suursiivoukseen ei tarvitse uusia laitteita tai kalliita pesuaineita, jotta kodista saisi kiiltävän puhtaan. Ekologiset siivousvinkit auttavat vähentämään jätettä uudella tavalla, samalla kun teet kodistasi viihtyisän ja siistin.

Vaihda parempaan vaihtoehtoon

Aina ei tarvitse olla ostamassa uusia tarvikkeita. Kannattaa tarkistaa kotona olevat mahdollisuudet ennen kuin menet kauppaan metsästämään uusia. Näiden kuuden vinkin avulla voit vaihtaa muutaman siivousvälineen ja -tarvikkeen parempaan vaihtoehtoon:


  1. Älä tuhlaa paperia vaan käytä liinoja tai rättejä

  2. Käytä siivouksessa vanhoja lakanoita ja tyynyliinoja, joita et voi enää korjata.

  3. Vaihda kalliit pesuaineet luonnollisiin, kuten etikkaan. Jos sinulta löytyy pesuainepulloja, muista kierrättää ne pakkauksen ilmoittamalla tavalla.

  4. Älä käytä kertakäyttöhansikkaita vaan hanki kestävät siivoushanskat.

  5. Jätä ostamatta ilmanraikastimet ja käytä luonnollisia tuoksuja kuten laventelia.

  6. Käytä pyykinpesussa pesupalloa tai pesupähkinöitä. Äläkä pese melkein tyhjiä koneellisia.

Katso täältä, miten voit samalla siivota myös siivouskaapin!

Kun tarvitset uusia pesuaineita, kannattaa suunnata kaupan ruokaosastolle. Etikka, sooda, maissitärkkelys ja kahvinpurut sopivat siivoukseen. Kurkkaa täältä, miten voit käyttää myrkyttömiä vaihtoehtoja siivouksessa! Pesuaineiden lisäksi saippuat ja muut kiinteät pesuaineet ovat hyvä vaihtoehto, sillä näin vähennät samalla myös muovia. Jos kuitenkin kotoa löytyy tyhjiä pesuainepulloja, voit täyttää ne uudestaan.

Jos olet siinä tilanteessa, että siivouskaappi tarvitsee täydennystä ja uusia välineitä on pakko hankkia, tarvitset vain nämä välineet tehokasta suursiivousta varten:


  1. Kestävä pesuliina tai rätti. Kylpyhuoneelle ja vessanpöntölle omat rätit.

  2. Etikkaa, vettä ja sitruunaa pintojen puhdistamiseen. Palasaippua käy myös.

  3. Vaikeille tahroille soodaa.

  4. Pölypussittoman imurin.

Jos ilman harjoja ja moppeja siivoaminen tuntuu vaikealta, on olemassa myös luontoystävällisiä vaihtoehtoja, joissa ei ole muovia.

Ekologiset siivousvinkit kodin suursiivoukseen

Käytä olemassa olevia työkaluja ja tarvikkeita

Älä heitä vanhoja pois, jos ei ole pakko. Aina voi yrittää korjata tai paikkailla. Jos tarvitset jotain, mitä sinulta ei löydy entuudestaan, voit myös harkita vuokraamista tai lainaamista. Höyrypesurit ja muut isot siivouslaitteet pienessä asunnossa vievät myös tilaa, joten vuokraaminen on kätevä tapa. Samalla teet suursiivouksen tehokkaasti, kun höyrytät tekstiilit tai pinnat koko asunnossa kerralla. Kannattaa investoida imuriin, joka on pölypussiton. Näin vältät ylimääräistä jätettä silloin, kun tyhjäät imurin. Samalla säästät rahaa, kun sinun ei tarvitse olla ostamassa uusia pölypusseja jatkuvasti.

Uusia tarvikkeita kannattaa ostaa vain silloin, kun ei ole muuta vaihtoehtoa. Kuitenkin on olemassa erilaisia välineitä, jotka on tehty eri materiaaleista kuin muovista. Jos luonnollisia materiaaleja tai ympäristöystävällisiä menetelmiä löytyy juuri siihen tarkoitukseen, kuin tarvitset, kannattaa niitä hyödyntää.

Hitaasti hyvä tulee

Suursiivouksen voi tehdä pienissä osissa huone kerrallaan. Sama pätee myös Zero Waste -periaatteessa. Kaikkia pesuaineita ei tarvitse vaihtaa ekologiseen heti kerralla. Lisäksi jos heität pois toimivat välineet ja pesuaineet, se olisi vain haitallista luonnolle. Voit siis vaihtaa pesuaineet yksi pullo kerrallaan parempaan vaihtoehtoon. Vanhat, toimivat siivoustarvikkeet kestävät vielä monta käyttökertaa. Koska Zero Waste on elämäntyyli, kannattaa ottaa pieniä, mutta varmoja askelia kohti jätteetöntä elämää. Katso täältä, miten voit muillakin teoilla päästä lähemmäs ympäristöystävällisempää elämää.


Mitä sinä toivot uudelta asunnoltasi? Katso Avara-kohteet läheltäsi.

Lähteet: Permacrafters, Hestiaspeaks

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit