Takaisin listaukseen

Itsenäisyyspäivä kotona

05.12.2017 | Lukuaika 3 min
Itsenäisyyspäivä kotona

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan 6.12. Monien perinteisiin kuuluu Tuntemattoman Sotilaan katsominen ja Linnan juhlien seuraaminen, mutta ennen kaikkea itsenäisyyspäivänä muistellaan ja kunnioitetaan sodassa olleita ja siellä kaatuneita. Järjestä perheen kesken rauhaisa hetki ja juhlista satavuotiasta Suomea.

Vanhat perinteet

Itsenäisyyspäiväperinteeksi on muodostunut kynttilöiden vieminen haudoille, mutta myös kotona poltettu kynttilä on hieno tapa muistaa. Itsenäisyyspäiväkynttilöitä voi tehdä myös itse ja niitä voi laittaa koristamaan ikkunan viereen. Vanha tapa on ollut laittaa kaksi sinivalkoista kynttilää ikkunalle. Kaksi sinivalkoista kynttilää viittaavat muun muassa kotiin ja isänmaahan. Lisäksi ne tarkoittavat turvaa.

Askartele yhdessä lasten kanssa

Lapsi oppii itsenäisyyspäivästä paljon uutta ja on hienoa, että perinteitä pidetään yllä. Voit askarrella lasten kanssa koriste-esineen, joka sopii niin itsenäisyyspäivään kuin lähenevään jouluunkin. Voit käyttää koristeessa vanhoja sisustusesineitä, mutta myös vanhat joulukoristeet toimivat hyvin. Tarvitset pahvia, pumpulia, valkoista maalia, liimaa, koristeita, puutikun, valkoista kartonkipaperia, sakset ja värikyniä.

  1. Aloita leikkaamalla pahvi A4-kokoiseksi palaseksi
  2. Maalaa se valkoiseksi ja anna kuivua muutaman minuutin.
  3. Lisää maalin päälle valkoista pumpulia lumeksi liiman tai maalin avulla.
  4. Piirrä valkoiselle kartonkipaperille Suomen lippu
  5. Leikkaa lippu ja liimaa puutikkuun
  6. Liimaa puutikku kiinni pahviin. Voit myös pistää sen pahvin läpi.
  7. Lisää haluamasi koristeet, kuten talo tai kynttilä.

Voit muokata koristetta mielikuvituksen mukaan ja lapset voivat yhdistää koristeeseen asioita, jotka kuvaavat heidän mielestään itsenäistä Suomea. Jos pahvi tuntuu siltä, että se ei kestä koristeiden painoa, voit lisätä pahvin alle muovialusen, joka pitää pahvin koossa. Pidä pumpuli mahdollisimman matalana, jos aiot laittaa esimerkiksi kynttilän koristeen päälle.

Jos käytät koristeessa vanhoja joulukoristeita ja haluat peittää niiden värin, maalaa ne esimerkiksi valkoisella tai hopealla maalilla. Anna koristeiden kuivua yön yli, jotta ne eivät levitä väriä muualle koristeeseen.

Sinivalkoiset tarjoilut

Itsenäisyyspäivänä voi herkutella perinneruoalla ja tuoda sinivalkoisen teeman myös juhlapöytään. Aloita kattamalla pöytä valkoisella pöytäliinalla. Lisää sininen kaitaliina pöydän keskelle. Jos haluat tuoda kaksi muistokynttilää ruokapöytään, voit asetella ne keskipisteeksi. Lisää kynttilöiden ympärille kranssi tai tee se itse männyn tai kuusen oksista.

Lautasliinalle voit laittaa nauhan avulla esimerkiksi varvun tai kuusen oksan. Se tuo miellyttävää tuoksua ruokapöytään ja on kaunis yksityiskohta itsenäisyyspäiväruokien keskellä. Jos illalla on tarkoitus katsoa Linnan juhlia, voit koota tarjottimelle juomalaseja odottamaan iltaa. Lisää juomalasien jalkoihin sinistä ja valkoista koristenauhaa.

Suomi-teeman saat lisättyä myös itsenäisyyspäivänä tarjoiltaviin leivonnaisiin. Koristele kakut ja kuppikakut valkoisella kuorrutteella ja sinisillä karkeilla. Viimeistele kuorrutus pienillä Suomen lipuilla, jotka voit tehdä tarvittaessa myös itse. Tämä askartelu sopii koko perheelle, jolloin perheen pienetkin pääsevät piirtämään. Voit piirtää ja värittää Suomen lippuja paperiin ja lopuksi leikata ja liimata ne hammastikkuihin. Halutessasi voit tehdä drinkki- tai jäätelötikkuja samalla ajatuksella.

Rauhaisa itsenäisyyspäivä uudessa kodissa. Katso täältä Avara-kohteet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit