Takaisin listaukseen

Järjestä vaatekaappisi kesäkuntoon

10.05.2021 | Lukuaika 2 min
Järjestä vaatekaappisi kesäkuntoon

Nyt se viimein saapuu, lämmin sää! Tosin jokainen Suomessa vuodenkin asunut tietää, ettei kesäkään ole yhtä hellettä vaan lämpimiä vaatteita saattaa tarvita heinäkuussakin ainakin iltaisin. Miten vaatekaappi kannattaa järjestää sellaisena vuodenaikana, kun siellä pitäisi säilyttää melkein koko vaatearsenaalia? 

Olipa kesä millainen tahansa, niitä aivan talvisimpia vaatteita tuskin kuitenkaan tarvitset. Suomen kesä on tunnetusti lyhyt mutta vähäluminen, joten talviurheiluvaatteet, untuvatakit, villapipot ja toppahousut voi ainakin pakata pois. Jos jokin talvivaate tarvitsee pesua tai korjausta, sen aika on nyt, ennen säilytykseen laittamista. Syksyllä on huomattavasti hauskempaa palauttaa varastosta ehjät, puhtaat vaatteet.

Oletko kokeillut tyhjiöpusseja? Niiden avulla saat muhkeatkin talvivaatteet mahtumaan pieneen tilaan. Tyhjiöpussit on helppo pinota kaapin ylähyllylle tai piilottaa sängyn alle. Niissä vaatteet säilyvät pölyttöminä myös varastossa. Älä laita vaatteita henkariin, jotta tyhjiöpussi ei rikkoudu! 

Älä hylkää neuleitasi ensimmäisenä hellepäivänä

Aivan kaikkia talvikauden luottovaatteita ei kannata pakata pois. Ensi kesänä tavataan vielä paljon ulkosalla, joten lämpimät neuleet kannattaa pitää ulottuvilla. Pitkähihainen T-paita neuleen alla saattaa sekin olla tarpeeseen, ja kaikilla meillä lienee kokemusta kesätapahtumista, joissa viimeistään illalla tulee ikävä kerrastoa. Tällaiset vaatteet kannattaakin jättää vaatekaappiin, mutta siirtää parhailta paikoilta ylä- tai alahyllyille.

Viikkaa neuleet ja muut vaatteet KonMarin tyyliin

Kun järjestät talvisempia vaatteita pois vaatekaappisi paraatipaikoilta, kannattaa käyttää hetki toimivan viikkauksen miettimiseen. Neuleet osaavat olla hankalia tapauksia silloin, kun niitä viikataan. Neuleiden olisi hyvä myös päästä hengittämään, eli niitä ei kannata pinota tiiviisti päällekkäin tai tunkea ahtaaseen tilaan. Marie Kondon ohjeistuksella niin neuleen kuin monen muunkin vaatekappaleen viikkaaminen on helppoa ja vaivatonta:

http://goop.com/the-illustrated-guide-to-the-kondo-mari-method/

Pystyviikkaus

Kuitenkaan aina tilaratkaisu ei anna myöden ja neuleet päätyvät roikkumaan henkarille. Venymisen vaara on tällöin suuri, joten neuleita varten kannattaa hankkia muotoillut henkarit. Tämä välttää sen, että neuleet venähtäisivät esimerkiksi olkapäistä.

Kengät valmiina syksyyn

Viimeisenä silauksena pakkaa talvikengät pois eteisestä. Jos kengät tarvitsevat suutarikäyntiä, sen aika on nyt, ennen säilytystä. Kengät kannattaa puhdistaa huolellisesti ja täyttää esimerkiksi sanomalehdillä, jotta ne pitäisivät muotonsa säilytyksessä. Muista myös lankata kengät huolellisesti materiaalin mukaan. Kenkälaatikot vievät tilaa, mutta niissä kengät säilyvät muodossaan ja pölyttöminä, ellei erillistä kenkäkaappia ole.

Talvikenkien ja -vaatteiden pakkaaminen pois vie vähän aikaa ja saattaa tuntua turhalta työltä. Kohtahan niitä taas tarvitsee! Siististä ja väljästä vaatekaapista on kuitenkin paljon helpompi valita päivän vaatteet, ja käyttöön saattavat päästä muutkin kuin aina samat luottovaatteet. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit