Juhannus omassa kodissa

19.06.2018 | Lukuaika 4 min

Juhannus on keskikesän juhla, jota vietetään Suomessa 19. ja 25. välisinä päivinä kesäkuussa. Juhannus sijoittuu kesäpäivänseisauksen läheisyyteen ja juhannusaatto on 22.6 kun puolestaan juhannuspäivä on 23.6. Tuo juhannuksen riennot kotiisi perinteisellä kukkaseppeleellä tai järjestä juhannusjuhlat parvekkeellasi.

Perinteinen seppele juhannuskukista

Oletko koskaan tehnyt lapsena seppeleitä? Nyt voit tehdä perinteisen seppeleen juhannuskukista ja käyttää sitä osana sisustustasi. Jos allergia vaivaa ja et voi käsitellä kukkia, voit tehdä seppeleen myös tekokukista. Näin saat samalla kestävän koristeen, joka sopii myös loppukesän juhliin.

Aloita laittamalla kukat toistensa päälle siten, että päällimmäisen kukan terälehdet osoittavat pohjoiseen. Alimmaisen kukan terälehdet osoittavat länteen. Taita päällimmäisen kukan varsi alimman kukan alta niin, että alimmainen kukka menee päällimmäisen silmukasta läpi. Varren tulee taittua itään päin ja ylittää päällimmäisen kukan oma varsi. Asettele nyt seuraava kukka tämän päälle ja toista sama nyt tämän varrella. Varsien tulee aina päätyä osoittamaan itään päin, jotta seuraavan kukan voi solmia seppeleeseen. Jatka niin kauan, että saat mieluisan seppeleen.

Jos haluat helpomman version tai teet seppeleen tekokukista, voit kokeilla myös styroxin käyttöä. Styroxista löytyy seppeleen muotoisia versioita, joihin voit helposti laittaa tekokukat. Jos tekokukan varsi on liian pitkä, leikkaa se siten, että reunasta jää terävä. Näin se on helppo työntää styroxiin. Lisää seppeleeseen helmiä ja glitteriä maun mukaan. Jos styrox jää liikaa näkyviin, voit värittää sen aluksi vihreällä värillä. Seppelettä voit käyttää niin päähineenä kuin sisustuselementtinä. Jos pidät juhlat, voit esimerkiksi asetella seppeleen oveen tai tarjottimen reunukseksi. Myös lapset kannattaa ottaa mukaan seppeleen askarteluun.

Kukkaseppele on helppo asuste kesän juhliin!

Juhannusjuhlat parvekkeella

Juhannuskekkerit voit järjestää myös parvekkeella, kun hieman piristät parveketta ennen juhlia. Aloita asettelemalla parvekkeen kaiteeseen valoja. Erilaiset sisustusvalot toimivat hyvin. Ripusta ne kaiteen ympäri siten, että ne eivät jää roikkumaan. Näin saat enemmän valoa parvekkeelle myös kesäyöhön niin, ettet tarvitse muita valonlähteitä. Jos kuitenkin haluat lisää valoa, käytä kynttilöitä. Näin pidät kauniin tunnelman koko juhannusyön ajan.

Väriteemaksi sopii kesän raikkaat värit. Koko parvekkeen sisustusta ei tarvitse muuttaa, vaan voit ripotella pieniä määriä vihreää. Esimerkiksi servietit, pöytäliina ja koristetyynyt muuttavat ilmettä helposti. Asettele jokaiseen serviettiin voikukka tai päivänkakkara. Varaa tilaa myös juhannusherkuille. Jos pöytätätilaa on vähän, käytä esimerkiksi jakkaroita lisäpöytänä. Lisää lopuksi vieraille pienet viltit, jos ilta sattuukin olemaan viileä.

Juhannus lasten kanssa

Vietätkö koko perheen voimin juhannusta? Voit järjestää juhannusjuhlat yhdessä perheen pienten kanssa ja askarrella kotiin kauniita juhannusteemaisia koristeita. Askarteluun ei tarvitse montaa elementtiä, joten niiden tekeminen on helppoa ja myös edullista. Jos haluat nopean koristeen, voit aloittaa hauskasta koivuasetelmasta. Tarvitset vain vessapaperirullia tai talouspaperirullia, valkoista öljy- tai vesiväriä ja mustan tussin. Aloita maalaamalla vessa- tai talouspaperirullat valkoiseksi. Anna kuivua ainakin tunnin, jotta väri ei leviä. Piirrä lyhyitä viivoja rullan kylkeen mustalla tussilla. Anna tussin myös kuivua hetken. Nyt voit käyttää koivun näköisiä rullia esimerkiksi juhlapöydän koristeluun. Asettele rullat pöydän keskelle. Leikkaa kukista kukkaosa ja asettele se koivun päälle.

Toinen hauska koriste on paperista tehdyt perhoset. Tarvitset koristeeseen paperia. Kaikki värit käyvät, mutta älä valitse liian paksua paperia. Liian paksu paperi on vaikea taitella ja leikata. Tavallinen A4-paperikin sopii. Aloita taittamalla A4-paperi päädyistä yhteen. Piirrä toiselle puolelle perhosen siiven puolikas. Leikkaa sitten taiteltu paperi piirroksen ääriviivoja myötäillen. Kun perhonen on saatu irti paperista, voit värittää sen mielesi mukaan. Vain mielikuvitus on rajana ja lapsillahan sitä riittää! Voit ripustaa perhosen parvekkeen lasiin tai tehdä erillisen alustan pelkästään perhosille. Esimerkiksi valkoinen tausta sopii värikkäille perhosille. Käytä esimerkiksi valkoista muistitaulua tai valkoista kartonkipaperia.

 

Seuraava juhannus uudessa kodissa? Tutustu Avaran kohteisiin täältä!