Takaisin listaukseen

Kierrätä oikein myös jouluna

19.12.2022 | Lukuaika 3 min
Kierrätä oikein myös jouluna

Annoimme viimeksi vinkkejä lahjoihin ja erityisesti niiden paketointiin, sillä lahjat ovat itsestään selvin kohde pienentää joulun aiheuttamaa jätemäärää. Joulun aikaan syntyy kuitenkin paljon muutakin jätettä, jonka oikea kierrätys on erittäin tärkeää. Käytä muutama minuutti vinkkiemme lukemiseen, jotta joulurauha säilyisi taloyhtiöiden jätehuoneissakin! 

Ruoantähteet ja kinkun rasva

Aloitetaan tärkeästä asiasta, joka valitettavasti aiheuttaa murheita taloyhtiöissä joka joulu: Kinkkurasvoja ei saa kaataa viemäriin. Rasvan voi kovettaa esimerkiksi jäähdyttämällä ulkona tai sen voi imeyttää talouspaperiin. Sen jälkeen rasvan voi kierrättää biojätteenä. 

Jos teet joululaatikot itse, suosi kestovuokia. Kertakäyttöiset alumiinivuoat kierrätetään puhdistettuina metallinkeräykseen. Puhdistuksen voi tehdä vettä säästäen käytetyssä tiskivedessä tai käytetyllä talouspaperilla pyyhkien.

Joulu ja herkut kuuluvat yhteen, mutta hankithan vain sen, mikä taloudessasi jaksetaan syödä. Säilytä ruokaa oikein – vaikka jouluna perinteisesti saa syödä yölläkin, ruokia ei kannata säilyttää pöydällä. Pakasta ylimääräiset ruoat heti, kun huomaat, että ruokaa jää yli.  

Vinkki: Kirjoita heti joulun jälkeen ylös, kuinka paljon mitäkin ruokaa kului, ja sinulla on valmis ostoslista ensi jouluksi! 

 

Jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen. Jos valokoriste on muutoin ehjä, selvitäthän ensin, saisiko siihen vaihtolamppuja.

 

 

Kynttilät

Kynttilöissäkin kannattaa pitää kohtuus, sillä niiden polttaminen heikentää sisäilmaa.

Haudoilla kannattaisi suosia uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai esimerkiksi upeita jäälyhtyjä. Hautakynttilöiden määrällä ei tarvitse kilpailla, muistaa voi yhdelläkin kynttilällä.

Kynttilöiden jämät kuuluvat energiajakeeseen tai sekajätteeseen, ellet sitten halua sulattaa niitä ja valaa uusia kynttilöitä! 

Joulukalenteri ja joulukortit

Jos joulukalenterin sisällä on muovia tai alumiinifoliota, ne pitää purkaa ja kierrättää muovin- ja metallinkeräykseen ennen kuin päällipahvin voi laittaa kartonkikeräykseen. 

Joulukalenterin ja joulukorttien yksityiskohdista saa myös askarreltua esimerkiksi pakettikortteja tai vaikkapa hienoja itsetehtyjä joulukortteja seuraavaksi jouluksi.

Lahjapaperit ja -narut

Palataan vielä hetkeksi joululahjoihin. Perinteiset lahja- tai käärepaperit eivät kelpaa keräyspaperiksi. Ne on lajiteltava joko energiajakeeksi tai sekajätteeksi. Papereita voi toki uusiokäyttää! 

Perinteinen muovinen lahjanaru lajitellaan energiajakeeseen tai sekajätteeksi, se ei siis kelpaa pakkausmuovin keräykseen!

Luithan jo vinkkimme kestävämpään paketointiin?

 

Muut pakkausmateriaalit

Jos huomaat heti pakettia avatessa, että lahja ei ole aivan sinulle sopiva, säästä sen myyntipakkaus jälleenmyyntiä varten. Kaikkein turhinta jätettä ovat käyttämättöminä kaapeissa lojuvat tavarat, joten kierrätys kunniaan. Myyntipakkaukset kannattaa säilyttää myös esimerkiksi televisioista ja muista sellaisista helposti hajoavista tavaroista, jotka täytyy pakata hyvin muuttaessa.

Tarpeettomat kartonki- ja pahvipakkaukset kuuluvat keräyskartonkiin. Tilan säästämiseksi pakkaukset tulee ehdottomasti litistää ja/tai pakata tiivisti sisäkkäin. 

Muovikalvot, muovipussit, kuplamuovi ja puhdas styroksi kuuluvat muovinkeräykseen, samoin muoviset lelu- ja kosmetiikkalaatikot. 

Konvehtirasioiden sisällä olevat muoviosat ja rasian päällä oleva muovikalvo kuuluvat muovinkeräykseen, pahvinen rasia kartonkikeräykseen. 

 

Joulukuusi

Joulukuusen kierrätys tulee ajankohtaiseksi vasta joulun jälkeen, perinteisesti vasta loppiaisena. Jätekuljetusyritykset järjestävät usein joulun jälkeen erillisen noudon kierrätykseen meneville kuusille. Ohjeistuksen voi tarkistaa oman jätekuljetusyrityksen nettisivuilta. (Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY:n ohje löytyy tämän linkin takaa.) Keräyksestä kuuset päätyvät käsittelyyn biojätteenä tai muuhun hyötykäyttöön, joten älä missään nimessä yritä tunkea kuusta sekajäteastiaan!