Takaisin listaukseen

Konmarilla selkeyttä kotiin

24.01.2020 | Lukuaika 3 min
Konmarilla selkeyttä kotiin

Japanilaisen Marie Kondon luoma elämänhallintametodi Konmari, on useimmille tuttu menetelmä. Konmari on siivous- ja hallintatekniikka, jonka opeilla pystyt hallitsemaan paitsi kodin tavaroita, myös omaa elämääsi. Jo viisivuotias metodi onkin nyt, ilmastokriittisisinä aikoina, ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä sen avulla on paitsi helppo siivota koti, myös hillitä omaa kulutusta. 

"Ilmiö on hyvin omituinen, mutta kun karsimme tavaramäärää ja käytännössä panemme kotimme detox-puhdistuskuurille, kuuri vaikuttaa puhdistavasti kehoomme."

Marie Kondo

Konmarin perusidea

Ostamme tavaroita harkitsematta niiden hyödyllisyyttä, ihan vaan siksi että ostaminen tuottaa mielihyvää. Sitten turhasta, käyttämättä jääneestä esineestä ei raaskita luopua "koska se on vielä ihan ehjä". Joku taas hamstraa vanhoja palkkakuitteja, kalentereita tai vaikka yläasteen koulukirjoja, koska kokee voimakkaasti, että kyseistä tavaraa saattaisi vielä joskus tarvita, vaikka järjellä ajateltuna tavara on tehtävänsä täyttänyt. Kolmas syy jemmata tavaraa on tunnesyyt. Näin varastoihin kuitenkin kertyy yllättävä määrä turhaa roinaa. Konmarin perusidea on se, että ihminen käy läpi koko omaisuutensa ja kysyy itseltään jokaisen omistamansa esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa”. Jos vastaus on ei, esineestä luovutaan.

konmari-instagram

Metodin lyhyt oppimäärä

Metodi on tarkoitus toteuttaa koko asuntoon kerralla, ja ”oikeaoppinen etenemisjärjestys” on seuraava; vaatteet, kirjat, paperit, muut tavarat ja lopuksi sentimentaaliset tavarat (esim. valokuvat ja kirjeet). Sellaisenaan konmaritus on iso projekti, mutta mikä estää muokkaamasta metodia itselleen sopivaksi? Jos sinä haluat Konmarittaa vain yhden huoneen vuodessa, tai vaikka vain vaatehuoneesi tai sen keittiön kaapin, jonne kerääntyy kaikkea omituista sälää, tee niin. Tavaran karsiminen on yleensä hyvin vapauttavaa, tapahtukoon se sitten pienessä tai suuressa mittakaavassa.

Kun olet päättänyt millä laajuudella tahdot Konmarittaa, käy läpi valitsemasi huoneet esine esineeltä ja jaa ne säilytettävät ja eteenpäin laitettaviin.

  • Ota jokainen tavara käteesi yksitellen ja esitä itsellesi kysymys; tuoko tämä esine iloa minulle. Älä anna painoarvoa muille syille. Tavaran kunto tai ikä ovat merkityksettömiä, jos se ei tuota sinulle iloa ja se vaan lojuu kaapissa.  Myös turhista lahjoista tulee luopua, sillä lahja on täyttänyt tehtävänsä silloin, kun se on annettu.
  • Menetelmän mukaan sekä säilytettäville että pois lähteville esineille tulee mielessään osoittaa kiitollisuutta, esimerkkinä vähäiselle käytölle jääneitä kenkiä voi kiittää siitä, että ne ohjasivat sinua kohti omaa tyyliäsi.
  • Kun tavarat on jaoteltu, ne pitää sijoittaa omille paikoilleen. Perusidea on, että kaikki saman kategorian tavarat tulisi säilyttää samassa paikassa, mikä taas helpottaa omaa elämää ja arkea. Kun esineillä on paikka, niitä on helppo ottaa käyttöön ja myös palauttaa paikalleen käytön jälkeen, ja kun kaaosta ei pääse syntymään aikaa säästyy olennaiseen. Eli rentoon elämiseen.

Kokeile Konmaritusta omalla tekniikallasi rohkeasti, voit saada siitä paljon muutakin kuin vain siistin kodin. Jos innostuit ajatuksesta ja tahdot tehdä metodin laajamittaisesti ja tarkasti ohjeiden mukaan, löydät lisätietoa aiheesta esimerkiksi Marie Kondon Konmari kirjoista.

Lähteet: https://konmari.com/

 

Lue myös blogimme lastenhuoneen Konmarituksesta täältä.

Muuton yhteydessä on helppo hankkiutua eroon ylimääräisestä. Katso kohteemme täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit