Takaisin listaukseen

Konmarita lastenhuone siistiksi! - 5 askelta siistiin lastenhuoneeseen

06.09.2019 | Lukuaika 4 min
Konmarita lastenhuone siistiksi! - 5 askelta siistiin lastenhuoneeseen

Marie Kondon KonMari-teoriassa on tärkeä muistaa, mikä tavara on oikeasti merkityksellinen, käytännöllinen tai henkilökohtainen. Jos tavara tai vaate ei enää aiheuta iloa tai sitä ei oikeasti tarvitse, voi se siirtyä seuraavalle käyttäjälle. KonMarissa olennaista ovat viisi askelta, joiden mukaan siivoaminen on helpompaa: vaatteet, kirjat, paperit, komono eli sekalaiset, käytännölliset tavarat ja henkilökohtaiset, tärkeät tavarat. Oli kotona sitten pieniä taaperoita, koulu- tai teini-ikäisiä, toimivat nämä KonMari-askeleet huoneen siivoamisessa.

1. Vaatteet

Vaatteista on hyvä aloittaa, sillä monesti niitä on liikaa. Kun koulu tai päiväkoti alkaa, on monesti edessä vaatteiden järjestely. Kesävaatteet siirretään pois, kun syysvaatteet saavat tilaa. Tässä vaiheessa onkin hyvä tarkistella, löytyykö kaapista seuraavia vaatteita:

  1. Liian pieneksi jääneet vaatteet
  2. Rikkinäisiä vaatteita
  3. Sellaisia vaatteita, jotka eivät enää miellytä

 

Aloita KonMari-askeleet tyhjentämällä koko vaatehuone tai vaatekaapit. Tämän jälkeen voit laittaa vaatteet kolmeen pinoon. Yhdessä pinossa ovat ne vaatteet, jotka ovat edelleen käytössä tai ne ovat tärkeitä muistoja, toisessa pinossa sellaiset vaatteet, jotka menevät kirpputoreille tai ystävien lapsille ja kolmannessa sellaiset, jotka menevät kokonaan pois. Vaatteiden viikkaamisesta kannattaa katsoa tämä video, sillä viikkaustyyli säästää tilaa ja helpottaa arjen sujuvuutta.

 

Konmarita lastenhuone siistiksi! - 5 askelta siistiin lastenhuoneeseen

 

2. Kirjat

Tähän askeleeseen voidaan lukea pienten lasten satukirjat, kouluikäisten koulukirjat tai teinien oppikirjat. Jos kuitenkin kotoa löytyy paljon erilaisia kirjoja, kuten esimerkiksi vanhoja lukiokirjoja, kannattaa ne pistää eteenpäin. Esimerkiksi eri kaupat myyvät käytettyinä lukiokirjoja eteenpäin, jos niitä ei enää tarvitse.

Satukirjat, novellit ja romaanit kannattaa katsoa läpi siten, että ne arvioi tärkeyden mukaan. Kirjoja ei tarvitse heittää kaikkia pois, vaikka niitä ei joka päivä lukisikaan. Tärkeintä on, että tilalle jäävät sellaiset kirjat, jotka tuovat vielä iloa. Jos lapselle on jokin kirja todella tärkeä, se säästetään. Jos puolestaan tarina ei ole sellainen, joka jää mieleen, voi kirjan laittaa eteenpäin.

 

3. Paperit

KonMarissa papereilla tarkoitetaan usein tärkeitä papereita, kuten laskuja, todistuksia tai tiedotteita. Koska moni on siirtynyt digitaaliseen muotoon, ei kaikkea tarvitse säästää fyysisenä. Lasten todistukset voi tallettaa pilvipalveluun varmuudeksi. Fyysiset todistukset voi jäsennellä kansioihin ajan tai luokan mukaan.

Paperilla voidaan tarkoittaa myös lasten kohdalla askartelua, piirtämistä tai maalaamista. Jos piirroksia löytyy monista eri papereista, kannattaa piirrokset laittaa kansioon talteen. Kun piirrokset ovat kansiossa, voi niitä sitten myöhemmin katsella. Jos askarteluista löytyy tärkeitä muistoja, kuten äitien- tai isänpäiväkortteja, kannattaa nekin laittaa kansioon tai muistolaatikkoon. Näin tärkeätkin muistot pysyvät tallessa, mutta niitä on helppo tarpeen mukaan selailla.

 

4. Komono - sekalaiset tavarat

Nyt ei pohdita, tuoko tavara iloa, vaan onko se käytännöllinen. Komonolla tai sekalaisilla tavaroilla tarkoitetaan sellaisia tavaroita ja esineitä, joita löytyy lipastoista, varastosta tai astiakaapista. Tavarat kuten kynät, teroittimet ja kirjanmerkit ovat esimerkkejä sekalaisista tavaroita. Pienillä lapsilla, kuten myös teini-ikäisillä, voi olla paljon pöydillä, tasoilla ja laatikoissa tällaisia pikkutavaroita, jotka kuitenkin vievät tilaa.

Aloita tyhjentämällä laatikot, pöydät ja kaapit. Heitä sellaiset tavarat pois, jotka eivät ole millään tavalla käytännöllisiä. Jos kyseessä on muisto, se siirretään viidenteen askeleeseen, eli muistoesineisiin. Tällöin sitä ei tarkastella vielä, vaan viimeisessä vaiheessa. Pienten esineiden säilyttämiseen kannattaa varata järjestelijöitä, telineitä ja laatikoita. Kynille, tusseille ja pyyhekumeille kannattaa hankkia teline, jossa ne pysyvät siististi tallessa.

 

5. Muistoesineet ja tärkeät tavarat

Marie Kondon mukaan muistoesineet kannattaa katsoa viimeisenä läpi, sillä muiden asioiden siivoamisen jälkeen on parempi ymmärrys siitä, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Lasten kohdalla muistoesineitä voi olla monenlaisia. Kuitenkin muistoesineet voivat olla tärkeitä myös vanhemmille. Muistoja voivat olla esimerkiksi valokuvat, tuliaiset ja lahjat. Myös itse tehdyt tavarat ja koriste-esineet voivat olla rakkaita muistoja.

Tärkeät tavarat, jotka sisältävät paljon muistoja, kannattaa käydä läpi ajallaan. Valokuvat voi kehystää ja laittaa koristeeksi, kun puolestaan tuliaiset voivat olla muistuttamassa muistorikkaasta matkasta. Jos rakkaita tavaroita on paljon, kannattaa niille löytää jokin paikka, missä ne voivat olla esillä. Koristele lastenhuone siis tällaisilla esineillä. Näin saat siistin huoneen lisäksi myös persoonallisen lastenhuoneen.

 

Lähteet: Now to Love, The Spruce

Tarvetta lastenhuoneelle? Katso täältä Avara-kohteet läheltäsi!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit