Kotikuntoilu: Näin teet toimivan kotikuntosalin edullisesti

16.01.2019 | Lukuaika 4 min

Aina ei tarvitse lähteä salille asti etsimään toimivaa tilaa kuntoilulle. Tehokasta liikuntaa voi harrastaa myös kotona. Mikä parasta, kuntosalin voit tehdä myös kotiisi. Tilaa ei tarvitse olla paljon, vaan pieni nurkka riittää. Kotikuntoilun ei myöskään tarvitse olla pakkopullaa, vaan voit tehdä siitä itsellesi sopivaa ja ennen kaikkea motivoivaa.

Pienen budjetin kotikuntosali

Kotikuntosalin voit rakentaa pienellä budjetilla. Kunhan perusteet ovat kunnossa, on treenaaminen mukavampi aloittaa. Pukeudu mukavasti, mutta käytännöllisesti. Päällä ei tarvitse olla ne kalleimmat liikuntavaatteet. Ota vierelle vesipullo, jotta et unohda juoda säännöllisesti vettä treenin aikana. Järjestä itsellesi tilaa, jotta et vahingossa lyö itseäsi huonekaluihin tai tasoihin kesken treenin.

Aloita oman kuntosalin rakentaminen hankkimalla käsipainot, joihin voit vaihtaa painot aina treenin tai jaksamisen mukaan. Käsipainot eivät vie liikaa tilaa ja ne ovat sen verran monipuoliset, että voit käyttää niitä monissa eri liikkeissä. Älä myöskään unohda kahvakuulaa! Jos asunnostasi löytyykin jo vanhoja liikuntavälineitä, olet jo puolessa välissä oman kotikuntosalin perustamista. Tärkeintä on, että välineet sopivat sinulle. Älä investoi painoihin, jotka eivät ole vielä sinulle sopivia. Jos aloittelet kuntosaliharrastusta, on suotavaa aloittaa kevyesti. Koska painoja voi sitten lisätä aina tarpeen mukaan, ei investointi ole kallis pitkällä aikavälillä.

Kotikuntoilu_ Näin teet toimivan kotikuntosalin edullisesti

Muista myös nämä välineet

Jumppapallo vie tilaa, mutta se voi toimia myös jakkaran sijaisena. Katso esimerkiksi telkkaria jumppapallon päällä ja treenaa samalla syviä lihaksia. Samalla kun katsot läppäriä, puhelinta tai pelaat, voit treenata jumppapallolla. Käsipainojen, kahvakuulan ja jumppapallon lisäksi jumppamatto on edullinen ja kätevä hankinta. Erilaisten liikkeiden tekeminen maton päällä estää liukumisen ja pehmentää silloin, kun olet esimerkiksi selälläsi tai polvillasi. Samalla suojaat lattiaa, kun käytät käsipainoja tai muita liikuntavälineitä. Maton voit helposti rullata pois tieltä, kun treeni on suoritettu.

Matto toimii myös paikkana rentoutumiselle ja venyttelylle. Jokaisen treenin päätteeksi kannattaa venytellä. Jotta lihakset palautuvat, on suositeltavaa hankkia lihashuoltorulla tai toiselta nimeltään putkirulla. Jos kotoa löytyy kori, johon matto ja rulla sopivat, voit säilyttää niitä siellä. Tällöin ei tarvitse tinkiä sisustuksesta ja ratkaiset samalla tilaongelman. Kuitenkin on hyvä aina välillä tuulettaa mattoa esimerkiksi parvekkeella.

Vinkki! Koko treenin voit suorittaa myös parvekkeella. Jos pidät joogasta tai harjoittelet mindfulnessia, kannattaa hyödyntää parvekkeen tila. Samalla saat raikasta ilmaa. Tarkista kuitenkin, että mahdut tekemään koko ohjelman siellä. Pahimmillaan keskeytykset voivat pilata treenimotivaation.

Jos budjetti antaa myöten ja tilaa löytyy, voit investoida myös penkkiin. Olit sitten aloittelija tai pitkän linjan kuntoilija, voi penkin avulla tehdä moninaisia liikkeitä. Esimerkkinä vatsa-, selkä, hartia- ja rintalihasliikkeet voit tehdä penkissä. Investoi penkkiin, jonka voit taittaa kasaan. Jos kotoa löytyy penkki, jota ei voi taittaa, voit käyttää sitä apuna säilytyksessä. Laita kaikki liikuntavälineet penkin päälle tai alle harjoitusten jälkeen, jotta ne pysyvät myös siistissä järjestyksessä.

Vinkkejä valmistautumiseen

Jos teet kotona töitä, voit aina välillä irrottautua tekemään pieniä venytyksiä työtuoliltasi. Seisoma-asento työskennellessä olisi myös suotavaa. Jos mahdollista, hanki työpöytä, jonka voit tarvittaessa nostaa ylös. Voit halutessasi myös hankkia tasapainolaudan, jonka päällä voit harjoitella aina ajoittain. Jos puolestaan tulet töistä kotiin, kannattaa hissin sijasta suosia portaita. Näin saat liikuntaa jo ennen kotitreeniä.

Kun kotikuntosali on rakennettu, on aika keskittyä motivaation ylläpitämiseen. Kokeile sovelluksia, jotka motivoivat sinua liikkumaan. Kirjaa samalla ylös suorituksesi, jotta voit seurata tavoitteesi edistymistä. Tavoitteen ei tarvitse liittyä vain painoon, vaan voit kirjata nosto- ja harjoitustuloksia. Älä unohda hyvää musiikkia, joka inspiroi huononakin päivänä! Tee itsellesi lista kappaleista, jotka innostavat sinua treenaamaan. YouTuben kautta löydät myös liikuntavinkkejä ja treenivideoita, joiden avulla voit tehdä myös omat harjoituksesi. Tärkeintä on, että nautit liikkumisesta ja teet siitä itsellesi sopivaa.


Kurkkaa lopuksi täältä, miten voit liikkua käyttäen koko taloa hyödyksesi!

Lähteet: Real Homes, Leagenders Fitness

Lähellä hyviä liikuntapaikkoja? Katso Avara-kohteet läheltäsi!