Takaisin listaukseen

Kuivakaapin organisointi - Niksit säilytykseen

05.10.2021 | Lukuaika 3 min
Kuivakaapin organisointi - Niksit säilytykseen

Sotkuinen kuivakaappi hankaloittaa ruoanlaittoa ja lannistaa innostuneenkin kokkailijan. Päälle tippuvat jauhopaketit ja variseva sokeri eivät houkuttele laittamaan ruokaa. Lisäksi epäsiisti kaappi kätkee sisäänsä paljon aineksia, joita voisi vielä käyttää. Pahimmillaan ostetaan uutta tilalle, jolloin myös ruokahävikki lisääntyy. Jotta vältyttäisiin sekamelskalta ja ruokahävikiltä, on aika tehdä kuivakaappisiivous.

Vaihda paketit ja pussit kestävämpään ratkaisuun

Helposti pestävät ja uudelleenkäytettävät säilytysastiat ja -rasiat säästävät aikaa ja mullistavat säilytyksen. Isot kuiva-ainepussit ja erikokoiset ja -muotoiset pasta- ja riisipaketit vievät liikaa tilaa. Säilytysrasioiden avulla ainekset pysyvät hyvinä pitkään ja niiden käyttöönotto on helpompaa. Esimerkiksi jauhon kaapiminen hieman repaleisesta pussista sotkee tasot ja hyllyt, jolloin myös itse tuotetta menee hukkaan. Samalla kun tuotetta on pitkin ja poikin tasoja, voi sen tuoksu pinttyä muihin aineksiin. Tuoksu voi houkutella myös ei-kutsuttuja vieraita, kuten sokeritoukkia ja jauhomatoja.

Säilytysrasiat ovat ihanteellisia pienessäkin tilassa, koska ne voi kasata näppärästi päällekkäin. Ne toimivat myös sisustuselementtinä keittiön tasoilla, sillä ne eivät näytä epäsiisteiltä kuten esimerkiksi rikkinäisesti avattu kauralesepaketti tai puoliksi käytetty makaronipussi. Säilyttämisen helpottamiseksi on hyvä laittaa ainesten nimet säilytysastioiden kylkeen, jolloin säästyy ostamasta uutta jo olemassa olevan tuotteen lisäksi. Oikein säilytettynä kuiva-aineet säilyvät käytännössä loputtomiin, mutta halutessasi voit kirjoittaa ylös myös parasta ennen -päivämäärät.

Vinkki! Jos tuotteiden kyljissä on mielenkiintoisia reseptejä ja tärkeitä valmistusohjeita, kirjoita ne ylös säilytysrasioiden kylkeen nimen alle.

Irralliset maustepussit ojennukseen

Pienet maustepussit unohtuvat helposti kaapin perälle ja jäävät käyttämättä. Jos maustetta on vähän, eikä sille ole sopivaa purkkia, voi maustepussit asetella kätevästi limittäin pieneen koriin. Tällä tavoin korissa on kaikki tarpeellinen ja korista näkee maustetilanteen nopealla vilkaisulla ennen kauppaan menoa.

Sama pätee myös teepusseihin ja kahvikapseleihin. Jos jäljellä on muutama makuvaihtoehto, ei ole järkeä tuhlata isoja rasioita yksittäisiin pusseihin tai kapseleihin. Pieni kori riittää niiden säilyttämiseksi, jolloin näet myös helposti niiden määrän ennen uusien ostamista. Lisäksi kaapissa säilyttäminen pitää teen turvassa liialta valolta ja lämmöltä. Jos olet kuitenkin esimerkiksi kahvin ystävä, voit sisustaa keittiötäsi kauniilla purnukalla, jossa kahvikapselit pääsevät osaksi sisustusta. Vältä kuitenkin myös kahvin kohdalla liikaa valoa tai kuumuutta.

Vinkki! Maustepussien kaveriksi sopii mittasarja. Mausteiden lisäksi voit siis laittaa koriin mittasarjan, joka on nyt kätevästi aina saatavilla, kun käytät mausteita ruoanlaitossa tai leivonnassa.

Säilyketölkit ja öljyt löytävät paikkansa kuivakaapista

Öljyt vaativat pimeän ja viileähkön tilan, jotta ne säilyisivät hyvänä pitkään. Esimerkiksi oliiviöljyn maku muuttuu lämmön ja valon vuoksi ja pahimmillaan pilaa kokonaisuudessaan tuotteen. Kaapissa öljy on turvassa niin auringonvalolta kuin lämmönvaihtelulta. Kuitenkin on hyvä huomioida, että öljyt kannattaa laittaa korkeammalle tasolle kuin ensimmäiselle hyllylle, sillä usein kaappien alapuolella olevat valot lämmittävät hieman hyllytasojen pintoja.

Säilyketölkit ja tölkkiruoat pilaantuvat, jos ne sijaitsevat hellan tai muun kuumuutta tuottavan esineen tai kodinkoneen lähettyvillä. Tölkkejä kuuluisi säilyttää huoneenlämmössä kuivassa paikassa, jotta niiden sisältö ei pilaantuisi.

Tervetuloa sisustamaan omaa keittiötäsi Avaralla. Kurkkaa asunnot läheltäsi täältä!