Takaisin listaukseen

Lattiakaivon puhdistaminen - 5 vinkkiä

09.04.2019 | Lukuaika 3 min
Lattiakaivon puhdistaminen - 5 vinkkiä
Lattiakaivon puhdistaminen saattaa olla monelle kotitöiden inhottavin kohde. Lattiakaivon huolellinen puhdistus on kuitenkin erityisen tärkeää, sillä jos sitä ei puhdista tai huolla, ovat siitä johtuvat ongelmat vieläkin inhottavampia. Lattiakaivon voi kuitenkin puhdistaa helposti, ja samalla puhdistusvälejä voi lyhentää ennakoimalla. Kurkkaa nämä viisi vinkkiä lattiakaivon puhdistamiseen!

Lattiakaivon kunnon tarkistaminen

Siivous on hyvä aloittaa lattiakaivon tarkistamisella. Jos lattiakaivosta tulee pahaa hajua, on tärkeää selvittää, vetääkö se enää. Muista tuulettaa samalla, jotta viemärin haju ei leviä koko asuntoon. Nopea tapa testata, vetääkö lattiakaivo normaalisti, on kaataa kuumaa vettä kaivoon. Voit keittää vettä tulikuumaksi ennen kuin kaadat sen kaivoon. Tämä poistaa jonkin verran likaa kaivosta etukäteen. Jos kuitenkaan kaivo ei enää vedä ja se on mennyt tukkoon, on hyvä aloittaa perusteellinen siivoaminen.

 

Lattiakaivon puhdistaminen - 5 vinkkiä


Lattiakaivon kannen puhdistaminen

Seuraavaksi on aika siivota mahdolliset hiustupot ja roskat kannesta tai ritilästä. Jos kansi on teräksinen ja se on täynnä kalkkia, kannattaa se pestä esimerkiksi astianpesuaineella. Kuitenkin on hyvä aina tarkistaa kannen materiaali, jotta pesuaineet eivät haprista kannen pintaa. Kansi kannattaa puhdistaa harjalla, jotta roskat irtoavat helposti. Vanha tiskiharja tai hammasharja toimivat hyvin. Myös pulloharja on käytännöllinen, jos kannessa on ahtaita välejä. Käytä kertakäyttöhanskoja siivouksen aikana.


Kaivon puhdistaminen sisältäpäin

Aloita kaivon puhdistaminen pohjalta käsin, jotta seinämiltä tippuvat irtoroskat eivät tuki kaivoa entisestään. Jos lattiakaivon kansi on samaa materiaalia seinämien kanssa, voit käyttää samaa puhdistusainetta myös tässä kohtaa. Puhdista kannen alle jäävä osa huolellisesti harjaten, jotta roskat eivät kerry juuri puhdistettuun kaivoon laittaessasi kantta takaisin paikoilleen. Käytä esimerkiksi talouspaperia irronneiden roskien alla. Kun siivoaminen on suoritettu, voit viedä roskat talouspaperin sisällä pois ilman, että joudut viemään niitä käsissä.


Raikas tuoksu ruokasoodalla ja etikalla

Turvallinen ja ympäristöystävällinen puhdistus tehdään ruokasoodalla ja etikalla. Niiden avulla voit pitää lattiakaivon raikkaana, ilman myrkkyjä. Tämä on hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa tai kahdessa, jotta lattiakaivosta ei nouse pahoja hajuja tai ettei se ehdi mennä tukkoon. Ruokasoodaa laitetaan noin puolen desin verran, kun taas etikkaa kaadetaan ruokasoodan päälle kaksi desiä. Anna seoksen muhia niin kauan, kunnes seoksen sihinä loppuu. Kaada sen jälkeen reilusti kuumaa vettä lattiakaivoon.

Mihin muuhun ruokasooda ja etikka käyvät? Löydä täältä lisää vinkkejä myrkyttömään siivoamiseen!

 

Suodattimien käyttö pidentää siivousväliä

Niin sanottu hiussieppari tai lattiakaivosuodatin tekee jokavuotisesta siivousurakasta nopeaa, mutta samalla miellyttävämpää. Verkon tai suodattimen voi asentaa helposti myös itse kaivon kannen väliin. Näin roskat eivät pääse veden mukana kaivoon, vaan jäävät kiinni verkkoon. Suodattimen ansiosta lattiakaivo pysyy paremmassa kunnossa.

Vaikka kaivossa olisi suodatin tai asennettu verkko, kannattaa kuitenkin tarkistaa lattiakaivon kunto aina tasaisin väliajoin. Kaatamalla kuumaa vettä tai käyttämällä etikkaa voit varmistaa kaivon vetämisen ja välttää pahat hajut.

Lähteet: Siivous.info

Avara tekee arjesta helpompaa - Löydä kotisi meiltä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit