Takaisin listaukseen

Miten helpottaa kaamosmasennusta?

22.11.2019 | Lukuaika 3 min
Miten helpottaa kaamosmasennusta?

Kaamosmasennus on lievä masennustila, joka johtuu syksyn ja talven pimeydestä. Talven lähestyessä moni tuntee olonsa väsyneeksi ja surulliseksi. Näiden vinkkien avulla voit helpottaa kaamosmasennuksen oireita kotona.

Valohoito kotona

Valohoitoa ja kirkasvalohoitoa käytetään kaamosmasennuksen hoitamiseen. Vaikka sinulta ei löytyisi kirkasvalolamppua, voit kokeilla valohoitoa. Jos joka huoneessa on lämpimiä, himmeitä valonlähteitä, kannattaa jokin niistä vaihtaa kirkkaaksi. Tarkista valaisimen wattimäärät, jotta löydät oikeat polttimot. Jotta valohoito toimisi, kannattaa myös taustavaloja käyttää. Jos teet paljon töitä tietokoneella tai katsot televisiota, olisi hyvä taustalle laittaa jokin valo. Jos muu huone on pimeänä, voi se ärsyttää silmiä.

Makuuhuoneessa on hyvä pitää kirkasta, päivänvaloa muistuttavaa valonlähdettä. Esimerkiksi kattolampussa voi olla kirkas, viileä valo, jotta sen herättävä vaikutus toimii. Kuitenkin on hyvä harkita sellaista valaisinta, jossa valoa voi säätää asteittain. Näin kirkas valo aamulla ei häikäise silmiä. Älä valitse liian kirkasta valoa, sillä se voi aiheuttaa päänsärkyä. Tärkeintä on, että aamulla heräät valoon, jotta ulkona oleva pimeys ei vaikuttaisi heti herättyäsi.

100 tavaran haaste - Näin vähennät kodista ylimääräistä tavaraa-1

 

Kaamos pois sisustuksella

Kotona voit vaikuttaa kaamokseen sisustamalla. Syksyyn sekä talveen sopivat pehmeät sisustusmateriaalit, jotka uudistavat kalusteita ja piristävät kotia. Esimerkiksi edullinen keino tuoda syksy kotiin on asetella viltti sohvan tai nojatuolin päälle ja laittaa kynttilä palamaan sohvapöydälle. Jos haluat tehdä syksyisiä sisustusratkaisuja, voit kokeilla myös uusia värejä. Murretut värit, oranssi, terracotta ja kulta sopivat syksyiseen kotiin. Kuitenkin jos tummat värit epäilyttävät kaamoksen keskellä, kannattaa hankkia iloisia värejä. Kirkkaanoranssi, vaaleat puupinnat ja kiiltelevät tekstiilit ovat hyvä vaihtoehto pimeinä kuukausina. Glitter, paljetit ja hileet kimmeltävät kauniisti myös kynttilänvalossa. Kiiltäväpintaisten tekstiilien lisäksi voit lisätä peilejä huoneisiin. Peilit tuovat avaruutta ja valoisuutta. Esimerkiksi kynttilän alle voit laittaa peilitarjottimen tai pienen palan peiliä.

Pimeydestä kannattaa ottaa myös ilo irti. Tuikkukynttilät, lyhdyt ja tunnelmavalaisimet pääsevät loistamaan pimeyden laskettua. Parvekkeella voit käyttää säänkestäviä lamppuja, jotka ovat tarkoitettu ulkokäyttöön. Kun parveke on valoisa, se tuo valoa myös sisätiloihin. Jos parvekkeella yllättää kylmyys, muista ihanan pehmeät viltit ja lämmitin!

 

Pehmeää ja mukavaa

Sisustamalla saat paljon aikaiseksi, mutta on tärkeää muistaa myös mukavuus. Piristä makuuhuonetta petaamalla sänky hotellimaiseen tyyliin ja lisää mukavuutta suurilla tyynyillä, joita voit käyttää selkätukena. Lisää sängynpäätyyn viltti tai päiväpeitto, jonka voit tarvittaessa vetää yllesi. Sängyn vieressä voi olla pehmeä nukkamatto. Makuuhuoneen lisäksi kylpyhuoneeseen kannattaa laittaa pehmoinen matto.

Jos tuntuu, että aamulla pimeys hankaloittaa heräämistä, voit laittaa sälekaihtimet kiinni. Keskity siihen, että makuuhuoneessa on rento tunnelma. Verhojen ei tarvitse olla raskaat syksyisin tai talvisin, vaan kevyet verhot riittävät. Sängyssä puolestaan voi olla monia eri kerroksia, jotta saat siitä mahdollisimman mukavan pedin, johon sujahtaa iltaisin. Pienillä muutoksilla on helpompi taistella kaamosmasennusta vastaan.

 

Lähteet: Terveyskirjasto

Aina on ihana palata kotiin. Katso Avaran kohteet täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit