Miten järjestää vaatehuone? - 5 vinkkiä toimivaan ja esteettiseen vaatehuoneeseen

24.07.2019 | Lukuaika 4 min

Vaatehuone ilman järjestystä on yhtä kaaosta. Vaatteita on vaikea löytää, tavarat tippuvat päälle ja mikään ei mahdu mihinkään. Oli vaatehuone minkälainen tahansa, näiden vinkkien avulla saat selkeyttä ja toimivuutta pieneen että suureen vaatehuoneeseen.

Karsi turhat vaatteet

Käy läpi kaikki vaatteet, kengät ja asusteet, joita säilytät vaatehuoneessa. Kokeile vaatteita ja tarkista, että ne mahtuvat tai sopivat vielä tyyliisi. Jos kyseessä on lastenvaatteet, voit viedä vanhoja, liian pieneksi jääneitä vaatteita kirpputoreille, hyväntekeväisyyteen tai erilaisiin keräyksiin. Kasaa pinot: kyllä, ei ja ehkä. Näin voit käydä jokaisen vaatteen, asusteen sekä kengät läpi yksitellen. Lopuksi tarkista vielä ehkä-pino, jotta tilalle jää vain sellaiset asiat, joista pidät tai joista on vielä hyötyä.

 

Miten järjestää vaatehuone_ - 5 vinkkiä toimivaan ja esteettiseen vaatehuoneeseen

 

Kun olet poistanut ylimääräiset vaatteet ja muut vaatehuoneesta, tilaa jää sellaisille, joita tarvitset. Nyt hyllyt ja henkarit ovat tyhjiä ja niihin on helppo ripustaa ja asetella vaatteet siististi. Voit halutessasi ottaa myös hyllyt pois, jos haluat järjestellä niitä uudestaan. Samalla kun järjestelet hyllyjä, voit puhdistaa ne pölystä ja mahdollisesta liasta.


Koordinoi henkarit

Moni pitää tärkeänä, että henkarit ovat samanlaisia keskenään. Jos halua löytyy, voi henkarit vaihtaa keskenään samanlaisiin. Kuitenkin tärkeintä on, että voit koordinoida henkarit. Leikkaa esimerkiksi kartonkipaperista pienet palaset, joihin voit kirjoittaa. Kirjoita muun muassa housut, farkut, hameet ja juhlavaatteet omille papereilleen ja henkareilleen. Näin voit järjestellä vaatteet tyylin ja tarpeen mukaan. Lastenvaatteet voit käydä läpi myös lasten nimien mukaan, jolloin kaikkien vaatteet pysyvät järjestyksessä.

Henkareiden koordinoinnin lisäksi voit järjestää vaatteet sesongin ja kelin mukaan. Kevät- ja kesävaatteet omalle rekilleen ja syys- ja talvivaatteet omalleen. Näin ei tarvitse kuluttaa aikaa tietyn vaatteen etsimiseen muiden seasta.


Mittaa hyllyt

Jos hyllytilaa on enemmän kuin henkaritilaa, on suositeltavaa mitata hyllyt. Näin voit hankkia tarvittavat laatikot ja säilytysratkaisut, jotka sopivat varmasti juuri sinun vaatehuoneeseesi. Laatikoiden avulla pidät kaiken myös pois näkyviltä. Lisäksi voit sisustaa vaatehuonettasi näyttävillä säilytyslaatikoilla. Viimeistele kirjoittamalla etikettiin tai laatikon kylkeen, mitä laatikko sisältää.

Mittaamalla hyllyt saat myös selvyyttä sille, mitä hyllyille kannattaa laittaa. Jos esimerkiksi perheellä on paljon erilaisia kenkiä, voit mitata, mahtuvatko kaikki kengät vaatehuoneen hyllyille. Jos puolestaan vaatteista löytyy paljon neuleita, voit viikata ne kauniisti hyllyille, jolloin ne eivät veny henkarilla.


Konmaria vaatehuoneeseen

Rullaamalla alusvaatteet, sukat ja yövaatteet saat paljon tilaa vaatehuoneeseen. Voit hyödyntää konmarin (Marie Kondo) tekniikkaa vaatteiden rullaamisessa tai tehdä omanlaisen, sinulle sopivan vaaterullan. Rullaa valitsemasi vaatteet omiin laatikoihinsa. Myös koreja voi käyttää.

Isot, muhkeat vaatteet kuten paksut neuleet kannattaa myös rullata. Näin niihin ei tule jälkiä henkareista ja ne eivät vie tilaa rekiltä. Farkut ja housut voi viikata samalla tavalla, mutta ne kannattaa laittaa laatikoihin. Näin näet heti laatikkoon katsoessasi, mitkä farkut tai housut haluat laittaa tänään. Jos pidät perinteisestä viikkaamisesta, voit hyödyntää konmaria siten, että laitat ne avoimelle hyllylle. Näin näet aina, mitkä housut ovat missäkin, etkä joudu tuhlaamaan aikaa etsiessä tiettyjä housuja.

Lisää konmarista voit lukea täältä!


Asusteet kauniisti esillä

Kaikkea ei tarvitse piilottaa pois näkyviltä. Asusteet esimerkiksi ovat kaunis sisustuselementti samalla, kun ne ovat siististi järjesteltynä. Käytä korupuuta tai siroa tarjotinta, johon voit asetella korut. Myös korulippaat ja -rasiat ovat hyvä keino tuoda järjestystä samalla, kun ne näyttävät nätiltä hyllyllä. Huivit voit sitoa henkariin siten, että ne roikkuvat kaikki yhdessä paikassa. Hatut löytävät paikkansa ylähyllyltä, jolloin ne ovat esillä, mutta eivät tiellä.

Laukut voi puolestaan laittaa koukkuihin roikkumaan. Voit järjestää ne samalla idealla kuin vaatteet: nimeä henkarit, joissa pidät tietynlaisia laukkuja. Esimerkiksi treenilaukut, juhlalaukut ja arkilaukut. Tärkeintä on, että vaatehuoneessa on selkeä järjestys, jotta löydät kaiken tarvittavan.

 

Tarvitsetko lisää tilaa? Kurkkaa täältä Avara-kohteet!