Takaisin listaukseen

Miten puhdistat pesukoneen? - 4 vinkkiä

15.05.2019 | Lukuaika 3 min
Miten puhdistat pesukoneen? - 4 vinkkiä
Pesukone voi ajan myötä menettää pesutehoaan tai jättää tunkkaista hajua juuri pestyihin pyykkeihin, jos sitä ei huolleta tai puhdisteta tasaisin väliajoin. Pahimmillaan tukokset voivat rikkoa koneen tai aiheuttaa vahinkoa kylpyhuoneeseen. Modernien pyykinpesukoneiden ansiosta erinäiset pesuohjelmat helpottavat koneen puhdistamista, mutta se ei yksinään riitä. Ota talteen neljä helppoa vinkkiä siihen, kuinka voit puhdistaa pyykinpesukoneen tehokkaasti!

Pesukoneen osat on puhdistettava huolellisesti

Täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus voi sisältää paljon likaa ja tekstiileistä irronnutta nukkaa. Älä irrota kumikaulusta siivotessasi. Kauluksen voi pestä miedolla pesuaineella. Älä käytä pesuaineita, jotka vaahtoavat paljon. Pese vedellä kaulus huolellisesti pesuaineen jälkeen, jotta vaahtoa ei tule liikaa, kun käytät pesukonetta. Voit kuivata kauluksen esimerkiksi liinalla tai talouspaperilla, kunhan paperista ei jää jämiä koneeseen.

 

pesukoneen puhdistus

 

Jos pyykinpesukoneessa on nukkasihti, tulee se tyhjätä ja puhdistaa. Nukkasihti voi mennä tukkoon, jonka vuoksi pahat hajut saattavat levitä sekä pyykkiin, että kylpyhuoneeseen. Poistoputki kannattaa myös tarkistaa. Jotta putki toimii optimaalisesti, tulisi sekin puhdistaa esimerkiksi puolen vuoden välein. Vuosikin riittää, jos kone toimii muuten normaalisti tai se ei tuoksu tunkkaiselle. Tarkista putken toimivuus pesun jälkeen, mahdollisten vuotojen estämiseksi.


Pesukoneen sisäosien ja lokeroiden puhdistaminen

Pesuainelokeroon voit laittaa sitruunahappoa pussin ohjeiden mukaisesti. Tällä tavalla saat koneen myös raikkaaksi tunkkaisista hajuista. Kuumimmalla pesuohjelmalla saat koneen puhdistettua sisältä käsin tehokkaasti. Tämän jälkeen voit pestä hieman pienemmällä pesuteholla koneen tai käyttää esimerkiksi koneen omaa puhdistusohjelmaa. Käytä tällöin pyykinpesuainetta ja pese kone tyhjänä. Monissa pesukoneissa on nykyään ohjelma, joka tekee huolellisen pesun koko koneelle sekä putkistolle. Käytä tätä ohjelmaa koneen ohjekirjan mukaisesti.

Pesuainelokero tulee pestä samalla, kun konetta puhdistetaan. Irrota lokero ja laita se hetkeksi vesihauteeseen ja pese miedolla pesuaineella. Monesti pelkkä lämmin vesi riittää, koska lokerossa on jo pesuainetta itsessään. Käytä pestessä hanskoja, etteivät pesuaineet ärsytä ihoa. Kuivaa huolellisesti tai anna kuivua esimerkiksi sen aikaa, kunnes pyykinkone on käynyt läpi pesuohjelmansa.


Muista pesukoneen päälliosat

Puhdista myös pesukoneen päälliosa pölystä ja liasta. Tähän voit käyttää mikrokuituliinaa tai perinteistä rättiä. Voit käyttää puhdistuksessa esimerkiksi astianpesuainetta tai muita mietoja pesuaineita. Kun kone on puhdistunut sisältä, on hyvä jättää kansi tai luukku auki riippuen pesukoneen mallista. Anna pesukoneen tuulettua ja kuivua ennen kuin käytät sitä pyykkien pesemiseen. Muista myös tarkistaa, että kaikki osat on asennettu takaisin paikoilleen.

 

Oikeanlaiset pyykinpesuaineet pidentävät koneen ja tekstiilien ikää

Kun pesukone on puhdistettu, on aika pohtia pyykinpesuaineiden vaikutusta koneeseen. Pyykinpesukoneeseen voi tulla sakkaumia johtuen pyykinpesuaineista. Zeoliitti, eli vettä pehmentävä synteettinen aines, voi olla yksi aiheuttava tekijä. Tämä on kuitenkin vain silloin, kun pesuainetta käytetään väärin. Noudata siis aina pyykinpesuohjeita, jotta saat parhaimman pesutuloksen ja säästät pyykinpesukonetta. Voit valita pesuaineeksi myös luonnollisia vaihtoehtoja, kuten biohajoavia aineita. Tarkista kuitenkin ennen käyttöä, että ne soveltuvat varmasti.

Pesuaineiden lisäksi kannattaa muistaa, että pesutottumuksetkin voivat vaikuttaa koneen kuntoon. Esimerkiksi koneen täyttäminen kokonaan pyykillä voi vaikeuttaa huuhtelua. Pese siis pienempiä määriä pyykkiä kerralla, jotta huuhtelu toimii kuten sen kuuluisi. Tarkista myös koneen kunto ennen pyykinpesua, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä pesuohjelman aikana.

Lähteet: Martat

Pyöritä arkeasi Avaralla! Kurkkaa sinua lähellä sijaitsevat kohteet täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit