Takaisin listaukseen

Miten siivota parveke? - 4 vinkkiä parvekkeen siivoukseen

21.04.2020 | Lukuaika 4 min
Miten siivota parveke? - 4 vinkkiä parvekkeen siivoukseen

Parvekkeen siivoaminen olisi hyvä tehdä samalla, kun kotia siivotaan. Kuitenkin monesti se tuntuu vaikeammalta kuin asunnon siivoaminen. Näiden neljän vinkin avulla teet kuitenkin ihmeitä nopeasti ilman, että vietät koko loppuviikon parvekkeen siivouspuuhissa!

Parvekkeen tyhjääminen

Aloita parvekkeen siivoaminen tyhjäämisellä. Siirrä huonekalut tarvittaessa sisälle tai parvekkeella yhteen nurkkaan. Heitä pois samalla kuolleet kukat ja kasvit, jos niille ei ole enää mitään tehtävissä. Puhdista ruukut miedolla astianpesuaineella ja istuta uudet kukat tai viherkasvit. Heitä pois tai käytä muussa tarkoituksessa rikkinäiset tavarat tai huonekalut. Voit myös pestä koristetyynyt ja parveketekstiilit. Tarkista kuitenkin valmistajalta, että kyseiset tekstiilit voi pestä pesukoneessa. Jos parvekkeella on matto, voit imuroida sen perusteellisesti.

Pyyhi pölyt huonekaluista kostealla liinalla. Jos vaikeita tahroja on päässyt syntymään, voit käyttää astianpesuainetta. Muista kuitenkin puhdistaa huonekalut huolellisesti, jotta niihin ei jää astianpesuainetta. Kun siistit huonekaluja, voit samalla katsoa, että ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni. Kiristä ruuvit ja mutterit tarvittaessa. Kun olet tyhjentänyt parvekkeen tavarasta, on siivoaminen helpompaa. Lisäksi voit tarkistaa, löytyykö tavaroista sellaisia, jotka haluat laittaa pois. Anna siis kaverille tai myy kirpputorilla sellaiset tavarat, jotka eivät enää sovi sisustukseen tai tuo iloa.

parvekkeen-siivous

 

Parvekelasien peseminen

Parvekelasit kannattaa pestä samalla kuin ikkunatkin. Et tarvitse suuria laiteinvestointeja saadaksesi kauniit, raidattomat lasit. Lisäksi ei ole pakko käyttää pesuaineita, vaan voit tehdä pesuseoksen myös myrkyttömistä vaihtoehdoista. Tarvitset vain ämpärin, liinan (esimerkiksi mikrokuituliina), säämiskän tai lastan ja mietoa astianpesuainetta. Jos haluat vaihtaa astianpesuaineen, voit käyttää etikkaa. Sekoita etikkaa kuumaan veteen muutama tilkka.

  1. Aloita pyyhkimällä tarvittaessa laudat, kaiteet tai karmit, jotta lika ei siirry vahingossa lasiin, kun peset niitä.
  2. Avaa parvekelasit siten, että pääset helposti pesemään ne ulkopuolelta. Älä kurkottele yli kaiteen! Jos et yletä pesemään laseja ulkopuolelta, älä ota riskiä.
  3. Kasta liina pesuaineveteen ja puristele ylimääräinen kosteus pois. Pyyhi lasit ylhäältä alas.
  4. Kun lasit ovat pesty, voit kuivata ne ylhäältä alas lastalla.
  5. Tarkista valon avulla, että et tehnyt raitoja tai jättänyt pisaroita lasiin.
  6. Anna kuivua!

Kun käytät lastaa tai säämiskää, muista aina kuivata se jokaisen vedon jälkeen. Näin et vahingossa tee raitoja laseihin. Lisäksi kannattaa pitää talouspaperia tai moppia lähettyvillä, jos vettä roiskuu lattialle.

 

Laudat ja lattia kuntoon

Jos olet laittanut parvekkeelle laudoituksen tai paneelit, voit aloittaa niiden putsaamisen imuroimalla ne. Valitse imuriin sellainen suutin, joka ei vaurioita tai naarmuta lattiaa. Esimerkiksi sellainen suutin käy, joka sopii parketille tai laminaatille. Lisäksi voit käyttää rikkalapiota ja harjaa, jotta saat isoimmat roskat pois. Lautalattiaa voit pestä mopilla tai rätillä. Varo käyttämästä voimakkaita pesuaineita, sillä ne voivat haalistaa väriä. Pelkkä vesikin riittää, jos vaikeita tahroja ei ole.

Anna lattian kuivua ennen kuin laitat huonekaluja takaisin. Tarvittaessa voit jatkaa huomenna siivoamista, jolloin lattia on saanut riittävästi aikaa kuivua. Jos asentamassasi laudoituksessa tai paneeleissa on jälkiä, voit myös vaihtaa palat tässä kohtaa.

 

Pölyt pois parvekkeelta

Kun lattia on putipuhdas pölystä ja liasta, voidaan siirtyä katsomaan huonekalujen tilannetta. Vaikka oletkin jo aiemmin pyyhkinyt ja puhdistanut ne puhtaaksi pölystä, kertyy pöly nopeasti siivouksen jälkeen. Vältä siis koriste-esineiden tai pienten kukkaruukkujen asettelua lattialle. Pöly kertyy helposti ja pinttyy, varsinkin jos kukkaruukuista pääsee kosteutta lattialle. Asettele siis kauniit koriste-esineesi ja kukkaruukkusi pöydille, tasoille tai hyllylle. Näin pölyjen siivoaminen on nopeampaa, kun voit äkkiä imuroida kertyneen pölyn lattialta ilman riskiä tavaroiden hajoamisesta.

Tekstiilit voivat lisätä pölyn syntymistä. Muista siis aika-ajoin pestä ja puhdistaa tekstiilit, jotta pöly ei ärsyttäisi hengitysilmaa tai likaisi huonekaluja. Suosi parvekkeella hengittäviä materiaaleja, kuten puuvillaa. Myös sellaiset tekstiilit, jotka ovat tarkoitettuja ulkona käytettäväksi, ovat hyvä vaihtoehto. Nämä ovat usein myös sellaisia, jotka estävät lian pinttymistä ja kosteuden imeytymistä.

Jotta parveke pysyisi pitkään siistinä, on se hyvä siivota ajoittain esimerkiksi silloin, kun siivotaan koko koti. Imuroi säännöllisesti lattia ja pidä huolta myös huonekaluista. Vaihda tekstiilit esimerkiksi sesongin mukaan, jolloin sinulla on aikaa puhdistaa vanhan sesongin tekstiilit pölystä ja liasta.

Nyt kun parveke kiiltää puhtauttaan, on aika sisustaa se! Kurkkaa täältä ihanat vinkit parvekkeen sisustamiseen:

Pienen parvekkeen sisustaminen

Parveke talvikäyttöön

Parveke ammattilaisen vinkkien mukaan

 

Lähteet: Sinituote, Martat

 

Olisiko seuraavassa asunnossa parveke? Katso täältä Avaran parvekkeelliset kohteet!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit