Näin pidät huolta astianpesukoneestasi - 4 vinkkiä

11.12.2019 | Lukuaika 4 min

Astianpesukone tai tuttavallisemmin tiskikone helpottaa arkea ja tiskivuorta, mutta jotta kone toimisi, tulee sitä huoltaa tasaisin väliajoin. Astianpesukone voi mennä tukkoon tai se voi pestä astiat huonosti, jos sitä ei puhdisteta tai huolleta. Katso nämä neljä helppoa vinkkiä siihen, miten voit pitää huolta omasta astianpesukoneestasi.

Ennaltaehkäise ongelmia

Ennen kuin täytät astianpesukoneen, tarkista, että ruokailuvälineet ja astiat eivät ole täynnä ruoantähteitä. Pienet muruset eivät haittaa, mutta jos lautaset ovat täynnä tähteitä, voivat ne pahimmillaan tukkia koneen putket. Huuhtele tarvittaessa kuumalla vedellä ennen kuin laitat ne koneeseen. Isommat astiat kuten vuoat ja kulhot kannattaa pyyhkiä tai harjata huolellisesti, jotta mahdolliset jäämät eivät tuki konetta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että suuret astiat voivat viedä enemmän aikaa pesuohjelmasta huolimatta. Jotta saat hyvän pesutuloksen, kannattaa isot astiat ja välineet huuhdella ainakin kerran ennen koneeseen laittamista. Todella sitkeät tahrat saattavat vaatia jopa uuden pesun, joten laita tällaiset uudelleen pestävät astiat toiseen koneelliseen erikseen herkemmistä, helpommin rikkimenevistä astioista.

astianpesukone_pidä_huolta

Puhdista korit ja osat

Aloita siivoaminen ottamalla kaikki koneen irtoavat osat pois, kuten korit, siivilät ja piikit. Puhdista ne kuumassa vedessä tai anna lian irrota astianpesuaineessa. Kuivaa ne huolellisesti ja tarkista, että lika on varmasti lähtenyt. Jos lika ei lähde, voit käyttää etikkaa ja ruokasoodaa.

Ruokasoodaa voit myös tarvittaessa ripotella koneen pohjalle, jos sisäpinnat ovat likaiset tai sameat. Pese tällöin normaalilla pesuohjelmalla, jotta ruokasooda poistuu veden mukana. Ruokasooda raikastaa ja kiillottaa koneen sisäpintoja, jolloin kone saa taas lisää käyttöikää.

Pese välillä tyhjänä

Jos astianpesukone haisee pahalta ja tunkkaiselta, on aika pestä se tyhjänä. Kuitenkin kone tulisi puhdistaa parin kuukauden välein, jos sitä käytetään usein tai monta kertaa päivässä. Voit halutessasi käyttää tiskikoneelle tarkoitettuja tabletteja, joiden tehtävä on puhdistaa pinttyneet rasvatahrat hankalista paikoista. Kuitenkin kone on hyvä puhdistaa myös päältä päin, jotta tiskikone olisi siisti ja hyväkuntoinen ulkopuoleltakin. Käytä pyyhkimiseen kosteaa liinaa. Jos tahrat ovat erittäin pinttyneitä, voit sekoittaa hieman etikkaa (2 osaa vettä, 1 etikkaa suhteella) pesuveteen.

Sisäpuolella voit käyttää myös sitruunahappoa perinteisten pesutablettien sijaan. Laita 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa pesulokeroon ja pese tyhjänä 60-65 asteisella ohjelmalla. Jos koneessa on puhdistustoiminto, voit käyttää sitä seuraavaksi. Jos lika ei tunnu irtoavan tai hajut vaivaavat edelleen, voit laittaa enemmän sitruunahappoa. Sitruunahappopesun jälkeen on hyvä muistaa pestä kone vielä kerran normaalilla ohjelmalla.

Voit tarvittaessa kaataa myös etikkaa pesuainelokeroon. Tarkista kuitenkin, että koneessa on nestemäiselle pesuaineelle tarkoitettu lokero. Joissain koneissa on pelkästään jauhemaisille pesuaineille tarkoitettu pesuainelokero, jolloin etikkaa ei voi laittaa. Kaada 2 osaa vettä ja 1 osa etikkaa lokeroon niin, että lokero täyttyy, ja pese sitten loppuun asti.

Älä laita näitä koneeseen

Muista myös, että kaikkia astioita tai ruokailuvälineitä ei saa tai voi pestä astianpesukoneessa. Pahimmillaan astiat tai astianpesukone kärsivät vahinkoa, jos kone ladataan väärin. Tässä lista sellaisista, joita ei saisi pestä astianpesukoneessa:

  • Muoviastiat, jotka eivät kestä kuumuutta.
  • Koristeelliset lautaset, kupit ja ruokailuvälineet, jotka voivat mennä rikki tai menettää kuvionsa.
  • Messinki, alumiini, pronssi ja kupari kärsivät vahvoista pesuaineista.
  • Valurauta ruostuu ja menee käyttökelvottomaksi.

Tarkista astioista tai astianpesukoneen ohjeista täyttöohjeet ennen kuin täytät konetta. Usein astioiden pohjassa on merkintä, joka kertoo, voiko niitä laittaa astianpesukoneeseen. Lisäksi tiskikoneen ohjeiden avulla voit selvittää, mitä kaikkea koneeseen uskaltaa laittaa.

Käytä myös aina pesuohjelmaa, joka sopii kyseisille astioille. Jos peset suuria astioita, käytä niille tarkoitettua ohjelmaa ja jos puolestaan peset pienen koneellisen, et tarvitse kaikista kuuminta ja pisintä pesuohjelmaa. Näin säästät myös vettä ja luontoa.

Muista tarkistaa samalla, että pesukone on puhdas ja toimiva! Täältä voit katsoa vinkit siihen, miten pesukonetta kannattaa huoltaa.

 

Lähteet: Cleanipedia, Martat

Käytäntöä ja helppoutta rakastavan koti löytyy Avaralta!