Näin sisustat boheemisti! - Opas boheemiin tyyliin

02.12.2019 | Lukuaika 4 min

Boheemi tai boho näkyy kirkkaiden ja lämpimien sävyjen sekä kiinnostavien sisustuselementtien yhdistelmänä. Rottinkiset huonekalut, marokkolaishenkiset tekstiilit ja matkamuistot ovat osa tätä hauskaa sisustustyyliä. Kokeile boheemia sisustusta oppaan avulla!

Boheemit värisävyt

Boheemeja värisävyjä on paljon, eikä ole vain tiettyä väripalettia, jota noudattaa. Tärkeää on, että värit istuvat omaan tyyliisi, sillä boheemi tyyli rakentuu asujan ympärille, asujan tavalla. Jos haluat kuitenkin aloittaa jostain tietystä, voit kokeilla ruskeita, vihreitä, tummanpunaisia ja muita maanläheisiä sävyjä. Älä kuitenkaan säikähdä kirkkaita sävyjä, sillä boheemissa sisustuksessa voit leikitellä monenlaisilla väreillä. Jos kuitenkin kirkkaat värit eivät ole juttusi, voit pitäytyä murretuissa väreissä kuten sinapinkeltaisessa tai oliivinvihreässä.

Etniset kuviot ja kirkkaat sävyt kulkevat käsi kädessä. Myös kukkakuviot kuuluvat tähän tyyliin. Ei ole sääntöjä sille, miten esimerkiksi sohvatyynyt tulisi asetella tai minkä kokoisia niiden pitäisi olla. Tässä tapauksessa vähemmän ei ole enemmän. Voit siis yhdistellä monenlaisia kuvioita keskenään ja sommitella sen mukaan.

Huoneen suurin tekstiili on usein matto, joten se vaikuttaa koko tilan ilmeeseen. Boheemissa tyylissä voit joko kokeilla erittäin luonnollista beigeä tai hillittyä ruutukuviota. Voit kuitenkin yllättää ja laittaa esimerkiksi olohuoneeseen persialaistyylisen maton. Ei haittaa, vaikka jokaisessa huoneessa olisi matto, joka kääntää katseet. Tämä jos jokin, sopii boheemiin sisustukseen!

 

 

Maanläheiset huonekalut ja sisustusesineet

Rottinki on taas muodissa, mutta boheemissa tyylissä se on ollut pitkään yksi sisustuksen kulmakivistä. Bambu, luonnonpuu ja käsittelemättömät kalusteet ovat kotonaan tässä sisustustyylissä. Kirppislöydöt ja vintage ovat myös erittäin hyvä tapa tuoda lisää boheemia kotiin. Liian modernit huonekalut tai selkeä värimaailma eivät ole boheemin juttu, mutta aina modernia tyyliä voi sekoittaa boheemin tyylin kanssa.

Sohvien ja nojatuolien sijaan boheemissa sisustuksessa suositaan raheja ja istuintyynyjä. Kuitenkin monista talouksista sohva tai nojatuoli löytyy, joten rahilla tai tyynyillä voidaan luoda boheemi vaikutus muiden istuimien lisäksi. Huonekalujen tavoite on tuoda rentoa ilmapiiriä tilaan, joten tässä sisustuksessa pyritään välttämään liian harkittua asettelua.

Kasvit ovat myös isossa roolissa. Liika ei ole koskaan liikaa boheemissa, ja jos nautit kasvien hoitamisesta ja kasvattamisesta, on tämä tyyli sinulle tehty. Viherkasveja voit laittaa joka huoneeseen. Niitä voi kerrostaa myös siten, että laittaa suurten kasvien eteen pienempiä tai käyttää erikokoisia kukkaruukkuja. Suosi kasveja, jotka puhdistavat huoneilmaa ja perusta oma yrttihylly, joka toimii loistavasti sisustuselementtinä.

 

Muistot näkyvät boheemissa tyylissä

Matkamuistot ovat tärkeä osa boheemia tyyliä. Ne ovat kiinnostavia, uniikkeja ja asujalle rakkaita esineitä, jotka tuovat samalla persoonaa asuntoon. Boheemiin tyyliin kuuluu tuoda omaa itseään esille, joten matkamuistot ovat oiva keino siihen. Matkamuistojen lisäksi käsintehdyt tai itse tehdyt tavarat ja tekstiilit sopivat boheemiin tyyliin.

Suosi siis sellaisia esineitä, joilla on tarina. Oli sitten kyseessä isovanhemman virkkaama pöytäliina tai lapsen tekemä koriste-esine, ovat ne paikallaan boheemissa tyylissä. Monesti sanotaan, että boheemia ei voi ostaa, vaan sen voi tehdä itse. Tämä on samalla luontoa säästävä ajatus, sillä tässä sisustuksessa ei ole tarkoitus rynnätä kauppaan hakemaan tyyliin sopivia esineitä.

 

Valaistuksella tunnelmaa

Valojen ja varjojen leikki luo tunnelmaa asuntoon. Tarkoitus on luoda tervetullut ja rentouttava tila, joten valojen merkitys on suuri. Liian suora tai kylmä valo ei sovi boheemiin tyyliin, sillä kirkkaat valot saattavat tehdä tilasta kliinisen.

Esimerkkinä voidaan käyttää kynttilän valoa. Kynttilässä on lämmin hehku, joka hieman tuo punertavaa sävyä ympärillä oleviin asioihin. Samaa ideaa ajetaan takaa boheemissa tyylissä. Mitä lämpimämpi valo, sen parempi. Myös varjostimella voit muokata valon väriä, joten vaihtoehtoja on paljon.

 

Mukavuus etusijalle

Boheemi elämäntapa on rento ja rauhallinen, joten sisustuksessa tämä on hyvä ottaa huomioon. Sisustaessa ei ole tarkoitus mitata tarkalleen, sopivatko kaikki toisiinsa tai ovatko nämä elementit täydellisiä. Tavoite on, että asukkaalla on mukavaa omassa kodissaan. Boheemissa pyritään nauttimaan olostaan, joten kodin tulee olla sellainen paikka, jossa näin voi tehdä.

Sisustaessa boheemisti tai yhdistämällä boheemeja elementtejä nykyiseen sisustukseen, voit piristää asuntoasi. Panosta koristeisiin, joista tulee hyvä mieli ja huonekaluihin, joissa on mukava istua tai joita on helppo käyttää. Boheemin tyylin ei tule aiheuttaa stressiä, vaan lievittää sitä.

 

Lähteet: The Spruce

Sisustaisitko sinä boheemisti uudessa kodissasi? Kurkkaa täältä Avara-asunnot läheltäsi.