Pääsiäinen kotona - 3 hauskaa tapaa koristella pääsiäismunat

18.04.2019 | Lukuaika 4 min

Pääsiäinen on nurkan takana ja on aika koristella kananmunat pääsiäiseen sopivaksi. Nämä koristelutavat sopivat myös perheen pienimmille, joten koko perhe pääsee mukaan taiteilemaan pääsiäisen kunniaksi. Voit tehdä nämä koristeet myös koristekananmunista, jos et halua käyttää aitoja kananmunia. Jos jokavuotisiin pääsiäisperinteisiin kuuluu pääsiäismunien koristelu, kannattaa kurkata nämä vinkit!

 

Marmorointi

Tämän koristelun voit tehdä joko keitetyille tai keittämättömille kananmunille, mutta kannattaa olla varovainen, ettet riko kananmunia koristeluvaiheessa. Keitetyt kananmunat kannattaa tarjoilla koristelun päätteeksi, jotta ne eivät ehdi mennä pilalle. Jääkaapissa väri saattaa lähteä valumaan. Voit myös koristella tällä tavoin koristekananmunan, jos pinta on sileä ja se kestää vettä ja liottamista. Tarvitset marmorointiin etikkaa, ruokavärejä kuten geelivärejä, jotka sopivat muun muassa leivontaan, vettä, hieman oliiviöljyä, juomalasin (johon voi upottaa kananmunan kokonaan), matalan kulhon ja haarukan tai lusikan kananmunan nostamiseen.

 1. Täytä juomalasi kuumalla vedellä (ei tarvitse olla kiehuvaa) ja lisää mukaan 1 teelusikallinen etikkaa.
 2. Tiputa muutama tippa ruokaväriä seokseen. Jos käytät geeliä, sekoita hammastikulla geeli tasaisesti veteen.
 3. Laita kananmuna värjättyyn veteen ja anna olla niin kauan, kunnes väri on mieleinen. Esimerkiksi 5 minuuttia on hyvä, koska tarkoitus on saada yksivärinen pinta kananmunaan ennen marmorointia.
 4. Anna kananmunan kuivua 10 minuuttia värjäyksen jälkeen.
 5. Laita muutama sentti vettä kulhon pohjalle. Kananmunaa ei tule peittää vedellä tässä vaiheessa.
 6. Lisää reilusti väriä, jotta seos on tummempaa kuin ensimmäisessä värjäyksessä.
 7. Lisää 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä seokseen ja sekoita hieman.
 8. Laita kananmuna seokseen ja sekoita. Anna kananmunan jäädä myös paikoilleen, jotta väri tarttuu vain tiettyihin kohtiin.
 9. Nosta kananmunat kuivumaan ja tarjoile kauniit marmorikuvioiset kananmunat esimerkiksi pääsiäislounaalla!
 10. Vinkki! Jos haluat monivärisiä marmorikuvioita, kokeile eri seoksia monta kertaa. Muista kuitenkin, että keitetyt kananmunat saattavat tummua, jos ne ovat kauan huoneenlämmössä.

Värjäyksen voi tehdä myös luonnon omilla väreillä. Kurkkaa täältä, miten voit värjätä kananmunat punajuuren, kurkuman ja punakaalin avulla!

 

_DSC8501

 

Silkkipaperikoristelu

Silkkipaperin käyttäminen koristelussa tekee kananmunista siroja ja hempeitä. Lopputulos näyttää siltä, kuin koristelu olisi tehty vesiväreillä. Tämä koristelutyyli sopii erinomaisesti pastellisävyiseen pääsiäiskoristeluun. Koristeluun tarvitset erivärisiä silkkipapereita, vettä ja suihkepullon.

 1. Aloita suihkuttamalla keitetyt kananmunat vedellä.
 2. Asettele silkkipaperi kananmunaan kiinni. Mitä kosteampi kananmunan pinta on, sen paremmin paperi pysyy kiinni.
 3. Voit rytistellä paperia hieman kananmunan pinnalla, jotta kuviosta tulee erikoinen.
 4. Lisää paperia niin kauan, että kananmuna on peitetty paperilla. Käytä erikokoisia silkkipaperipalasia koristelussa.
 5. Anna kuivua niin, että paperin pinta on kuiva.
 6. Irrota paperi kananmunasta ja tarjoile!

Pääsiäismunien lisäksi voit kurkata vinkit, kuinka voit sisustaa kodin ihanasti pastelleilla!

 

Hauska eläinteema

Eläinteema sopii täydellisesti lapsiperheeseen, sillä kananmuniin voi ottaa idean lasten lempieläimistä. Kokeile esimerkiksi pesukarhua, nallea, pupua, pöllöä tai kissaa. Tarvitset koristeluun liimaa, erivärisiä kartonkipapereita (ruskea, harmaa, valkoinen ja musta toimivat moneen eläinaiheeseen) ja erivärisiä tusseja.

 1. Aloita leikkaamalla kolmion muotoisia palasia kartonkipapereista. Pupua ja nallea varten leikkaa erilaiset palaset: pupulle pitkät korvat ja nallelle pienet pyöreät.
 2. Piirrä jokaiseen kananmunaan silmät. Esimerkiksi pöllölle voit piirtää suuret pyöreät silmät.
 3. Lisää jokaisen eläimen kuviot kananmuniin tusseilla. Lapset voivat myös kehittää omia hauskoja hahmojaan perinteisten eläinten sijaan. Esimerkiksi pääsiäispupun lisäksi voi kokeilla hauskaa yksisarvista siten, että kartonkipalasta rullataan sarvi.
 4. Vinkki! Ruskeat ja muut eriväriset kananmunat toimivat täydellisesti eläinteemassa.
 5. Leikkaa eläimille hännät. Pupulle voit laittaa myös pumpulia hännäksi. Myös erilaiset narut ja nauhat sopivat koristeluun.
 6. Anna liiman ja värien kuivua, ennen kuin laitat kananmunat pääsiäispöytään!

Kokeile yhdistää erilaisia koristelutyylejä myös keskenään. Marmorointiin voit lisätä silkkipaperia, jos haluat vesivärimäisen lopputuloksen, mutta myös eläinteemassa tällainen kuviointi näyttää hienolta.

Lähteet: Happy Hooligans ja It's Always Autumn

Kevättä rinnassa? Ihastu asuntoosi Avaralta!