Sisusta parveke talvikäyttöön

16.11.2018 | Lukuaika 3 min

Talven kylmyys tarkoittaa usein sitä, että parveke jää vähäiselle käytölle. Tee parvekkeestasi lämpöinen rentoutumistila, jonne voit mennä nautiskelemaan raikkaina pakkasiltoina. Näiden vinkkien avulla muutat kesäparvekkeen talviparvekkeeksi.

Lämmin sisustus

Aloita talviparvekkeen suunnittelu lämmittimestä, jotta saat parvekkeen lämpöiseksi. Jos lämmitintä ei voi laittaa syystä tai toisesta tai tila on jo lämmitetty, voit sisustuksen ja tekstiilien avulla muuttaa tilan lämpöiseksi.

Valitse kankaita, jotka ovat lämpöisiä. Tekoturkikset lämmittävät aina, mutta voivat olla yksinään liian vahvoja sisustuselementtejä. Lisää seuraksi viltti, joka on tehty esimerkiksi puuvillasta. Kudotut tekstiilit tuovat lisää pehmeyttä sisustukseen, samalla lämmittäen tehokkaasti. Jos käytät tekoturkista tai tummia kankaita, yhdistä tumman värin kanssa vaaleita sävyjä. Laita viltit sohvalle tai tuolille. Jos parvekkeella on neljä pientä tuolia, laita jokaisen selkämykseen viltti. Näin myös vieraat saavat lämpöisen viltin ympärilleen.

Lisää sohvalle runsaasti koristetyynyjä. Ne lisäävät mukavuutta, mutta tuovat samalla lämpöä. Parveketuoliin voit lisätä pehmusteita, jolloin istujalle ei tule kylmä. Lämpöistä tunnelmaa saat lisättyä parvekepöydälle, kun laitat pöytäliinan. Viimeistele parvekepöytä kauniilla kynttiläasetelmalla. Kynttilät voivat olla esimerkiksi tarjottimen päällä, jolloin voit viedä ne tarvittaessa sisälle yhdellä kertaa. Myös lyhdyt näyttävät kauniilta ja tuovat tunnelmaa sisustustyylistä riippumatta.

 

parveke talvikäyttöön

Huomioi parvekkeen lattia

Parvekkeen lattia on usein kylmä ja jopa kostean tuntuinen. Lisäämällä parvekelaatat, saat tilasta lämpöisen ja miellyttävän jaloille. Valitse materiaali, joka kestää kosteutta. Näin et joudu huolehtimaan laattojen kestävyydestä. Parvekelaatoilla voit myös sisustaa. Asenna parvekelaatat siten, että kuviot tai puunsyyt menevät joka toisella laatalla eri suuntaan.

Jos tilassa on jo parvekelaatat, voit laittaa sen päälle maton, joka kestää säänvaihtelut. Jos haluat käyttää pehmeää mattoa, jossa on esimerkiksi karvaa, siirrä se sisälle parvekkeella olemisen jälkeen. Näin matto ei kerää itseensä kosteutta eikä mattoon muodostu missään kohtaa hometta.

Voit myös koristaa parvekkeen ovea sekä sisä- että ulkopuolelta kynnysmaton avulla. Hauska kynnysmatto on pehmeä vastaanotto myös kylmällä betonilattialla ja se suojaa sukkia kosteudelta.

Vinkki! Jätä parvekkeen oven viereen lämpöiset tossut, jotka voit ottaa ennen parvekkeelle menemistä.

Piristä talvikasveilla

Talvi ei tarkoita sitä, etteikö parvekkeella voisi olla kukkia tai istutuksia. Calluna, joka on sukua kanervalle, on kestävä ja kaunis talvikasvi. Parvekkeelle tuot väriä monivärisen calluna-istutuksen voimin. Kokeile istuttaa eri värisiä callunoita vierekkäin. Värit piristävät pimeinä talvi-iltoina. Callunaa kastellaan tasaisin väliajoin siihen asti, kunnes tulee kunnon pakkaset. Pakkasten aikana callunaa ei tarvitse kastella. Toinen kaunis, alkutalvesta kukkiva kasvi on koristekaali. Toisin kuin calluna, koristekaali kannattaa suojata kovilta pakkasilta. Kun kovat pakkaset tulevat, voi koristekaalin viedä sisälle turvaan. Koristekaalin ja callunan kaveriksi voi istuttaa muratin. Muratti on myös kestävä ja aina muodissa oleva kasvi, joka näyttää upealta värikkäidenkin kukkien keskellä.

Lisää vihreyttä saat myös luonnosta. Irtonaiset oksat, puolukan varvut ja sammal tuovat luonnon parvekkeelle. Puolukan varvut näyttävät kauniilta kynttilöiden alla ja sammal pehmentää moderneja koriste-esineitä. Irtonaiset oksat voit laittaa lasimaljakkoon. Jos haluat koristella oksia, voit lisätä niihin valoköynnöksiä. Juhlista riippuen, voit muokata oksista eri tapahtumiin sopivia. Jouluna voit laittaa koristenauhaa, kun taas uudenvuoden aikaan voit ripustaa värikkäitä köynnöksiä. Pienillä muutoksilla saat parvekkeestasi talvipuutarhan, joka kestää myös kovat pakkaset.