Takaisin listaukseen

Pimennysverho pelastaa kesäunettomuudelta

23.06.2021 | Lukuaika 2 min
Pimennysverho pelastaa kesäunettomuudelta

Juhannuksen lähestyessä joku jaksaa aina muistuttaa päivien lyhenemisestä. Todellisuudessa valoisia iltoja ja aikaisia auringonnousuja on edessä vielä useampi kuukausi, ja monelle valoisassa nukkuminen aiheuttaa unihäiriöitä. Pidemmän päälle huonot unet ovat todellinen terveysriski, joten pimennysverhot saattavat hyvinkin olla kesän paras sisustushankinta. 
Moni tietää, miltä tuntuu pyöriä valoisana kesäiltana sängyssä, kun uni ei tule, vaikka kello juoksee kohti seuraavaa aamua. Ja jos unen onnistuukin saamaan, se uhkaa katketa aamuyöllä ikkunasta sisään tunkeutuviin auringonsäteisiin. Unitutkija Mikael Sallinen kertoo terve.fi-sivuston kesäunettomuudesta kertovassa artikkelissa, että peräti joka viides suomalainen tuntee unenlaatunsa heikkenevän kesällä.

Kesäiset uniongelmat eivät ole ihme, sillä valoisa yö vaikuttaa suoraan ihmisen sisäiseen kelloon. Esimerkiksi Työterveyslaitoksen Uni ja vireys -artikkeli kertoo, että tärkein uni-valverytmin ulkoinen tahdistaja on juuri valo.

Pimennys.png

Valo estää aivoja tuottamasta väsyttävää melatoniinia

Iltalehden uniaiheisessa jutussa Työterveyslaitoksen unitutkija Christer Hublin avaa vielä tarkemmin, miten valo uneen ja vireyteen vaikuttaa. Hän selittää valon kertovan aivoille, että on aika olla hereillä. Toisin sanoen valo aktivoi ja nostaa elimistön vireystasoa. Se muun muassa estää aivoja tuottamasta nukahtamista helpottavaa melatoniinia, jota käpyrauhanen alkaa iltaisin hämärän ansiosta erittää.

Vaikka unien lyheneminen ei kesäaikaan tuntuisi omasta mielestä häiritsevältä, huoneen pimentäminen voi olla terveyden kannalta merkittävä teko. Duodecimin artikkelin mukaan öinen valo häiritsee niin solunjakautumista, aineenvaihduntaa kuin elimistön immuunipuolustustakin. Yhdysvaltalaisissa
tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että valoisassa nukkumisella voi olla yhteyksiä syöpään. Brittitutkimuksen valossa näyttää siltä, että valoisa makuuhuone saattaa kaiken lisäksi lihottaa.

Lapsetkin nukkuvat paremmin pimeässä

Kokonaan oma lukunsa on liian valoisan lastenhuoneen vaikutus vanhempien (mielen)terveyteen. Aamuaurinkoon heräävälle pikkulapselle on turha yrittää selittää, että kello on viisi ja kaikki yli esikouluikäiset haluaisivat pysyä vielä seuraavat kolme tuntia tiiviisti sängyssä.

Pimennysverhot saattavat tuoda rauhaa myös lastenhuoneiden kesäöihin sekä pienimmille myös päiväunille nukuttamiseen.

Eivätkä pimennysverhot ole vain kesän ilo. Monin paikoin ympäristön valot valaisevat makuuhuoneita ympäri vuoden. 

Pimennysverhotkin voivat olla kauniit

Pimennysverhojen ei tarvitse myöskään olla ikävän näköisiä. Perinteisen rullaverhomallin lisäksi tarjolla on pitkiä pimentäviä sivuverhoja lukemattomissa eri väreissä, kuoseissa ja materiaaleissa.

Jos makuuhuoneessa siis aikoo tänä kesänä tehdä yhden sisustusteon, pimennysverhokaupoille lähteminen on varmasti valinta, jota ei kadu! Kaiken hyvän lisäksi huoneen pimentäminen on yksi niistä elämän asioista, joissa mukavuus ja terveellisyys yhdistyvät.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit