Takaisin listaukseen

Siisti ja järjestelmällinen työpöytä auttaa keskittymään - 5 vinkkiä työpöydän siistimiseen

30.08.2019 | Lukuaika 4 min
Siisti ja järjestelmällinen työpöytä auttaa keskittymään - 5 vinkkiä työpöydän siistimiseen

Työpöytä voi olla täynnä papereita, kyniä, sekalaisia tavaroita. Moni saattaa sanoa sitä hallituksi kaaokseksi, mutta totuus on, että epäsiisteys hankaloittaa keskittymistä. Jotta työpöytä pääsee oikeuksiinsa, ja sinä voit keskittyä olennaiseen, on aika siistiä työpöytä käyttöön sopivaksi. Teitpä sitten kotona töitä, opiskelet tai luet pääsykokeisiin, ovat nämä vinkit sinulle.

Kaikki lähellä

Aloita pohtimalla, mitä esineitä, tavaroita tai papereita tarvitset jatkuvasti arjessa. Kerää kaikki tällaiset tarvikkeet ja paperit pöydälle. Tämän jälkeen voit aloittaa järjestelyn. Käsien ulottuvilla tulisi olla hiiri, näppäimistö sekä kynät ja paperit, joita käytät. Näytön ei tule olla silmissä kiinni. Asettele näyttö siten, että pystyt istumaan suorassa ja ergonomisesti tuolissa. Jos työpöydällä ei ole tietokonetta tai siinä tehdään läksyjä, voi tilan jättää vapaaksi kirjoille sekä papereille.

Kurkkaa täältä, miten voit tehdä ergonomisen kotitoimiston!

Riippuen siitä, oletko oikea- vai vasenkätinen, voit muokata työpöytääsi itsellesi sopivaksi. Jos olet oikeakätinen, voi tärkeät tavarat olla vasemmalla puolella, jotta sinun ei tarvitse irrottaa otetta hiirestä tai kynästä. Tärkeintä on, että et joudu kurottelemaan saadaksesi jotain. Jos pöydällä on lukuvalo, tulee sen olla niin lähellä, että se on helppo laittaa päälle ilman kurottamista.


Poista häiriötekijät

Puhelin saa olla pöydällä, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa turhia keskeytyksiä. Voit myös kokeilla sovelluksia, jotka vaikeuttavat puhelimen käyttöä kesken työnteon. Jos kuitenkin tarvitset puhelinta työhön tai opiskeluun, voit sulkea muut sovellukset, jotka voisivat haitata keskittymistä.

Siisti työpöytä takaa myös sen, että silmät eivät harhaile. Koriste-esineitä saa olla, mutta ne kannattaa laittaa niin etäälle, että voit vain ihailla niitä. Pyri kuitenkin siihen, että myös tyhjää tilaa on oltava pöydällä. Jos kuitenkin keskittyminen herpaantuu jatkuvasti, voit kokeilla erilaisia työrytmejä. Kokeile esimerkiksi 25 minuutin työaikaa sykleittäin ja pidä 5 minuuttia taukoa, jos keskittyminen tuntuu vaikealta.

Siisti ja järjestelmällinen työpöytä auttaa keskittymään - 5 vinkkiä työpöydän siistimiseen

Hyvä valaistus helpottaa

Jos työpöydän ääressä oleva valo on lämmin, voi se aiheuttaa väsymystä ja silmien ärsytystä. Jos puolestaan näyttö on liian kirkas myös iltaisin, voi se aiheuttaa päänsärkyä. Lukuvalon tulee olla kirkkaampi, jotta lukeminen ja töiden tekeminen on helpompaa. Puolestaan iltaisin tietokoneen näytön voi asettaa erilaisten ohjelmien tai näytön oman säädön kautta ilta-asetukselle. Näin silmät eivät väsy illalla.

Taustavaloa on kuitenkin oltava, jotta päätetyöskentely ei rasita liikaa silmiä. Panosta siis hyvään kattovaloon, jalkalamppuun tai lukuvaloihin. Myös LED-valot tietokoneen takana tai pöydän reunassa tekevät paljon huoneen koko valaistukselle. Muista pitää taukoja ja venytellä, jotta silmät tai hartiaseutu eivät rasitu. Välillä on hyvä työskennellä myös seisten, jos tämä on mahdollista.


Roskakori lähettyvillä

Jotta pöydän siistinä pitäminen olisi helpompaa myös kiireen keskellä, kannattaa roskakorin olla lähettyvillä. Näin voit aina tarpeen mukaan siivota nopeasti pöydän heti, kun roskia kerääntyy. Samalla työ ei keskeydy, kun roskakori on vieressä eikä toisessa huoneessa. Laita roskakori esimerkiksi pöydän tai tuolin viereen, jotta se on helposti saatavilla. Roskakorin lisäksi on hyvä pitää mikrokuituliinaa ja näytölle sopivia puhdistusaineita lähettyvillä. Niille voi olla oma paikka samassa huoneessa tai sitten pöydällä.

Kuitenkin liikaa paperiroskaa on hyvä vältellä. Jos se on mahdollista, kannattaa paperit siirtää koneelle digitaaliseen muotoon. Skannaa paperit tai kuvaa ne talteen, jotta et tarvitse kaikkia papereita pöydällä. Tarkista myös, mitkä kaikki voit heittää jo pois.


Liika tavara voi stressata

Moni tavara pöydällä voi olla täysin turha. On liikaa papereita, kansioita, muistioita, kyniä sekä irtonaista tavaraa. Mitä enemmän on sotkua, sitä stressaantuneempi saatat olla. Käy siis läpi kaikki paperit ja tarvikkeet pöydällä. Järjestele paperit omiin kansioihin ja nimeä ne. Aakkosta tarpeen mukaan. Laita akuutit paperit lähettyville järjestelijään. Esimerkiksi pahvinen tai muovinen järjestelijä toimii.

Johdot ja muut oheistarvikkeet on hyvä laittaa pois silmistä. Sekalainen johtokasa ei miellytä ketään. Kieritä johdot siististi tai käytä johdoille tarkoitettuja teippejä tai naruja. Näin saat järjestettyä myös ylimääräiset johdot kauniisti. Katso täältä lisää vinkkejä, kuinka saat piuhat ja johdot pois silmistä!

Lähteet: Time Management Ninja

Tilaa kotitoimistolle? Katso täältä Avara-kohteet lähellä sinua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit