Tilan säästäminen asunnossa

22.11.2018 | Lukuaika 4 min

Välillä tila ei vaan riitä ja ahtaus ärsyttää. Huonekalut vievät liikaa tilaa, mutta silti jää paljon epäkäytännöllisiä alueita ja paikkoja, jotka voisi käyttää paremmin. Lisätilaa ei tarvitse taikoa, vaan täsmällinen suunnittelu ja toteutus ratkaisevat tilaongelman – unohtamatta tyyliä.

Lisätilaa löydät sängyn alta ja sängynpäädystä

Sängyn alle jää usein pieni tila, jonka voi hyödyntää. Jos sängyssä on korkeat jalat tai alle jää vain paljon tilaa, voit hankkia vuodevaatelaatikon tai säilytyskoreja. Molempia voit hyödyntää parhaalla katsomallasi tavalla. Suositeltavaa on laittaa esimerkiksi vaihtolakanat, koriste- ja lisätyynyt laatikkoon. Kannattaa kuitenkin laittaa laatikon tai korin päälle kansi, jotta pöly ei pääse laskeutumaan petivaatteiden päälle.

Aina ei tarvita yöpöytää. Sängynpääty voi ajaa saman asian. Jos haluat säilyttää esimerkiksi puhelinta tai perinteistä herätyskelloa yöpöydällä, voit tehdä saman sängynpäädyn avulla. Samoin valaisimen voit laittaa sängynpäädylle, jos siinä on tarpeeksi pinta-alaa. Jos sängynpääty on hyllyllinen, voit laittaa myös kauniita koriste-esineitä sivuihin ja päädyn päälle. Jos sängynpäädyssä on taso, voit koristella sen mielesi mukaan ja säästää tilaa muilta tasoilta. Kuitenkin jos sängynpääty on pehmustettu ja tarkoitettu nojaamiseen, kannattaa valaisimet kiinnittää päädyn reunoihin siten, että lamput eivät ole kiinni päädyn tekstiilissä.

Keittiön välineet kuriin

Keittiössä tilaa vievät monesti kokkausvälineet kuten lastat, mitat ja purkit. Voit koota kaikki yhteen paikkaan ilman, että sullot kaiken kaappeihin. Valitse sisustukseesi sopiva kori, johon voit laittaa kaikki välineet, joita tarvitset päivittäisessä kokkaamisessa tai leipomisessa. Laita sitten välineet mukeihin, kuppeihin tai peltipurkkeihin, jotta välineet pysyvät pystyssä eivätkä vie tilaa vaakatasossa. Lisää koriin välineet ja laita mukaan mausteet kuten suola ja pippuri. Voit myös laittaa yrtit samaan koriin omassa ruukussaan, jos ne mahtuvat. Näin saat kaiken olennaisen yhteen koriin, joka näyttää myös kauniilta keittiön tasolla. Voit helposti siirtää koria tarvittaessa, mutta voit myös poistaa ja lisätä välineitä ja mausteita tilanteen mukaan.

 

Tilan säästäminen asunnossa

 

Myös magneettiteline veitsille tai perinteinen veitsiteline auttaa tavarapaljouden keskellä, pitäen veitset samalla terävinä ja hyväkuntoisina. Jos mauste- tai kuiva-ainelaatikot vievät liikaa tilaa, kaada ne omiin säilytyspurkkeihin. Läpinäkyvät muovi- tai lasiastiat toimivat hyvin, jos ne saa ilmatiiviisti kiinni. Näin voit pakata kaikki kuiva-aineet pieneen tilaan ilman, että ne menevät pilalle. Muista merkitä aineksien käyttöpäivämäärät esimerkiksi etiketin avulla purkin tai astian sivuun.

Kurkkaa lisää vinkkejä siihen, miten voit pitää keittiön järjestyksessä!

Leikkuulaudat vievät keittiöstä usein tilaa, joten niille voit laittaa oman paikan kaapin sisälle. Kaapin oveen voit laittaa koukun esimerkiksi painoa kestävän liiman avulla, jonka saat tarvittaessa myös pois. Koukkuun voit kiinnittää leikkuulautoja, ritilöitä ja kansia omien tarpeittesi mukaisesti. Samaa koukkutekniikkaa voit käyttää myös kahvi- ja teemukien säilyttämisessä. Jos koukut eivät ole mahdollisuus, voit käyttää vetolaatikkoa kaappien sisällä. Vetolaatikko voi olla jarrullinen tai sitten siinä voi olla renkaat. Näin saat tilaa myös painaville tavaroille.

Hyllytilaa uudella tavalla

Hyllyt tai tasot eivät usein ylety kattoon asti, joten hyllyjen päälle jää paljon ylimääräistä, käyttämätöntä tilaa. Voit hyödyntää hyllyjen päälle jäävän tilan laatikoilla, jolloin saat myös piiloon tavaroita, joiden ei tarvitse olla esillä tai vievät liikaa tilaa hyllystä itsestään. Liiat koriste-esineet voivat tehdä hyllyt ja koko asunnon ahtaaksi, joten voit käyttää laatikoita esimerkiksi ylimääräisten koriste-esineiden piilottamiseen.

Monitoimipöytä koko perheelle

Tietokonepöydän, kirjoituspöydän ja lasten leikkipöydän ei tarvitse olla erikseen. Jos läksyjä tehdään kirjoituspöydän ääressä, mutta leikit leviävät toiseen pöytään, voi tila loppua kesken. Jos pöydällä on pöytätietokone tai kannettava, voit käyttää näytön tai kannettavan alla pientä lasi- tai muovitasoa, joka kohottaa laitteen hieman ylemmäs tasolta. Näin alle jää tilaa esimerkiksi leluille, muulle elektroniikalle tai vaikka koriste-esineille. Jos tilaa jää, voi alle laittaa laatikoita, jotka pitävät tavarat järjestyksessä. Kynät, askarteluvälineet ja paperit löytävät myös paikkansa täältä. Näppäimistön voi myös siirtää tason alle tarvittaessa, jolloin tilaa jää läksyjen jälkeen leikeille.

Lähteet: Crafts On Fire, Home BNC

Tarvetta lisäneliöille? Katso Avara-kohteet läheltäsi!