Takaisin listaukseen

7 vinkkiä sujuvaan muuttoon

24.05.2021 | Lukuaika 5 min
7 vinkkiä sujuvaan muuttoon
Suomessa tehdään Tilastokeskuksen mukaan vuosittain melkein miljoona muuttoa. Muuttaminen on aina iso urakka, olipa tavaraa paljon tai vähän. Monesti muuttaminen aiheuttaa kaaosta, koska liikkuvia osia on liikaa. Järjestelmällisyys helpottaa työtä, mutta asioihin varautuminen on helpommin sanottu kuin tehty. Näiden vinkkien avulla voit välttää virheitä ja ongelmia, ja saada muuttamisesta miellyttävämmän kokemuksen.

Muista maistraatti ja posti

Kun muutto on edessä, on hyvä muistaa kääntää posti oikeaan osoitteeseen ja tehdä muuttoilmoitus maistraattiin. Maistraatille tulee ilmoittaa muutosta viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen voit tehdä netissä postin sivuilla. Muista myös ilmoittaa uuteen taloyhtiöösi muutosta.

Vakuutuksia ja sopimuksia ei kannata unohtaa

Oli kyseessä sitten Kela-tuet, kotivakuutukset tai sähkösopimus, kannattaa kaikki tehdä ajoissa uuteen kotiin. Kilpailuta eri yrityksiä hyvissä ajoin ja keskustele valitsemasi yrityksen kanssa muutosta, jolloin saat tietoosi kaiken tarvittavan ennen H-hetkeä. Myös nettiyhteys on hyvä varmistaa, jotta kaikki toimii heti kun aloitat arjen uudessa kodissa. Tee lista sopimuksista ja vakuutuksista, jotka sinulla on tällä hetkellä ja käy ne läpi ennen muuttoa. Varmista myös, että työnantajasi tai koulu tietävät muutosta tai uudesta osoitteesta. Monesti muutolle annetaan myös vapaapäivä.

Jos sinulla on auto tai pyörä, varmista myös niille sopivat paikat. Esimerkiksi autopaikan vuokraaminen kannattaa tehdä aikaisin, jotta voit heti jättää auton sille määrätylle paikalle ilman huolia parkkeeraamisesta. Jos puolestaan ajat paljon pyörällä, on sillekin hyvä löytää heti paikka, jotta sitä ei tarvitse turhaan raahata asuntoon.

bullet journal (1)

Hanki laatikot etukäteen

Jotta muutto sujuisi helpommin, kannattaa hankkia muuttolaatikoita ennen varsinaista pakkaamista. Tällöin saat myös enemmän aikaa pakkaamiseen, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä hätäisesti. Kun pakkaat rauhassa, esineesi pysyvät todennäköisemmin ehjinä. Muista pehmusteet särkyville tavaroille ja astioille. Esimerkiksi pyyhkeet ovat hyviä pehmusteita, joita löytyy omasta takaa.

Jos olet ostamassa lähiaikoina jotain uutta ja mukana tulee pahvilaatikko, säästä se kyseistä tavaraa varten, jos tiedät muuttavasi pian uuteen kotiin. Näin et joudu hankkimaan varta vasten tietylle tavaralle uutta laatikkoa. Esimerkiksi television laatikko kannattaa säilyttää, koska paneeli voi vaurioitua muutossa, jos sitä kuljetetaan väärin tai sitä ei suojata mitenkään.

Muista! Työkalut kannattaa pitää lähellä, joten älä pakkaa niitä vahingossa laatikoihin.

Karsi turhat pois

Karsimalla turhaa tavaraa helpotat tulevaa muuttoa. Tällä ei tarkoiteta pelkästään pois heitettäviä tavaroita, vaan voit tarpeen tullen myös kierrättää ja antaa uuteen käyttöön.

Vaatteet ovat looginen paikka aloittaa tavaroiden läpikäynti, sillä monella on kaapeissaan runsaasti vaatteita, joita ei koskaan käytä. Sama pätee kyllä tavaroihinkin – jos et ole käyttänyt jotakin vuoteen, tarvitsetko sitä seuraavien vuosienkaan aikana? Jos sinulla on aikaa, voit myydä omaisuuttasi kirpparilla, mutta lahjoittaminen hyväntekeväisyysjärjestöille on myös erinomainen vaihtoehto. Muistathan, että lahjoitettavien vaatteiden ja tavaroiden täytyy olla hyväkuntoisia, puhtaita ja ehjiä – sellaisia, mitä itsekin voisit käytettynä ostaa.

Pakkaa jäljelle jääneistä vaatteista ja tavaroista laatikoihin ja kasseihin ensimmäisenä ne, joita et lähiaikoina tarvitse. Valitse käytettäväksi runsas määrä erilaisia vaatteita muuton ajalle, jotta et joudu purkamaan jo pakattuja laatikoita. 

Pienet esineet ja huonekalut, kuten muun muassa sisustuselementit tarvitsevat myös kestävän laatikon. Muista kirjoittaa jokaiseen laatikkoon nimet, jotta muistat mitä mikäkin sisältää. Jos sinulla on paljon pieniä tavaroita, pakkaa ne erikseen pieniin laatikoihin tai koreihin, jotta ne eivät katoa tai huku muuton aikana.

Vaatteiden ja tavaroiden lisäksi kannattaa käydä läpi dokumentit. Säästä tärkeät paperit ja laita ne omaan kansioonsa, jotta löydät ne myös muuton jälkeen. Jos pystyt tallettamaan tärkeitä tietoja esimerkiksi pilvipalveluihin, olisi se turvallista ja helppoa muuttoakin ajatellen. Samalla säästät tilaa. 

Muuttoavun sopiminen ennen muuttoa

Jos muutat itse ja kaverit sekä sukulaiset tulevat auttamaan, kannattaa varata tietyt päivät muuttamiselle. Näin vältyt liiallisilta käänteiltä, kun kaikki auttajat tietävät varsinaisen muuttopäivän tai -päivät. Aina auttajia ei ole lähistöllä tai aikataulut eivät vain sovi yhteen, joten tarkista mielellään jo pari kuukautta ennen muuttamista, että sinulla on välineet ja kalusteet muuttamista varten. Vuokraa pakettiauto ajoissa tai hanki muuttoyritys avuksesi jo ennen kuin olet pakannut kaiken. Näin saat yhden murheen pois pelistä.

Vinkki! Jos muuttoapua tulee kaverien ja suvun puolelta, kannattaa heitä palkita muuton jälkeen esimerkiksi hyvällä ruoalla!

Siivoa vanha asunto huolellisesti

Muuton päätteeksi on suotavaa siivota vanha koti puhtaaksi seuraaville asukkaille. Käytä pesuaineena myrkyttömiä ratkaisuja, jotta koti on raikas ja kutsuva tulevalle asujalle. Laita etikka-ruokasoodaseokseen hautumaan liesituulettimen suodatin ja puhdista samalla kalkkeumat eri pinnoilta. Kurkkaa täältä, miten voit puhdistaa kalkkeumat helposti. Älä myöskään unohda uunin siivoamista! Katso täältä toimivat vinkit uunin puhdistamiseen.

Yhteydenpito muuton aikana ja jälkeen

Kun muutat, muista jättää avaimet vuokranantajalle tai vuokralaiselle riippuen tilanteesta. Tämä kannattaa tarkistaa ennen kun lähdet uuteen asuntoon. Jos kuitenkin jotain tapahtuu, on hyvä jättää yhteystiedot uudelle asukkaalle. Jätä myös käyttöohjeet. Esimerkiksi voit niputtaa kaikki ohjeet ja tiedot talosta sekä asunnosta kansioon, jolloin kaikki tiedot löytyvät yhdestä paikasta helposti. Jos tarvetta on, muuttotarkastus kannattaa sopia etukäteen.

Muutatko ensimmäistä kertaa? Kurkkaa täältä vinkit ensimmäiseen omaan kotiin.

 

Lähteet: Maistraatti, Posti, Tilastokeskus.

 

Muuttaminen voi olla myös ihanan helppoa. Löydä unelma-asuntosi Avaralta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit