Takaisin listaukseen

Vessan siivoaminen ilman myrkkyjä

21.06.2020 | Lukuaika 4 min
Vessan siivoaminen ilman myrkkyjä

Tujut ja voimakkaat vessan pesuaineet voivat aiheuttaa monille allergisia oireita ja hengenahdistusta. Lisäksi niiden kanssa täytyy olla varovainen, jotta myrkylliset aineet eivät olisi kosketuksissa ihon kanssa. Vessan siivous onnistuu kuitenkin myös ilman myrkkyjä, joten kurkkaa täältä turvalliset ja samalla ekologiset vaihtoehdot!

Vessanpöntön pesu

Vessanpönttöön ei ole pakko kaataa voimakkaita puhdistusaineita, jotka syövyttävät kaiken tielleen astuvan. Voit käyttää myös etikkaa ja ruokasoodaa. Kaada 2 dl ruokasoodaa vessanpönttöön. Ripottele se siten, että ruokasooda leviää pöntön sisäpinnoille. Kaada sitten perään 2 dl etikkaa ja anna vaikuttaa 30 minuuttia. Voit pitää kannen kiinni, jotta etikan vahva haju ei leviä muualle asuntoon. Kun 30 minuuttia on kulunut, voit puhdistaa pinnat vessaharjalla. Vedä tämän jälkeen vessa normaalisti.

Kannen alta ja vessankannen voit pestä samalla tavalla. Anna seoksen vaikuttaa 30 minuuttia. Käytä pesemiseen sientä. Vaikka siivouksessa käytetään myrkyttömiä pesuaineita, kannattaa kädet suojata hanskoilla. Kosteus ja kaikki pesevät aineet saattavat kuivattaa käsiä, vaikka ne olisivatkin turvallisia iholle.

Vinkki! Jos haluat, että vessanpönttö tuoksuu pesun jälkeen erityisen raikkaalta, tiputa muutama tippa eteeristä öljyä ja anna sen vaikuttaa pöntössä ennen vetämistä. Voit käyttää esimerkiksi sitruunan tai eukalyptuksen tuoksuista öljyä.

Jos myrkyttömät pesuaineet ovat uutta sinulle, voit katsoa täältä oppaamme yleisesti käytettyihin myrkyttömiin pesuaineisiin!

siivous-blogi

Lavuaarin puhdistaminen

Jos hanaan on muodostunut kalkkia, voit kokeilla etikkaa ja kuumaa vettä. Sekoita 1 dl etikkaa 1 dl kuumaan vettä. Käytä hanskoja siivotessasi. Voit halutessasi käyttää puolikasta sitruunaa myös kiillottamiseen. Samalla sitruuna antaa ihanan raikkaan tuoksun kylpyhuoneeseen.

Vähennät kalkin syntymistä sillä, että ajoittain pyyhit hanan kostealla liinalla. Älä jätä pisaroita kuivumaan hanan päälle! Samalla kun pyyhit hanat, kannattaa lavuaarin muut pinnat pyyhkiä. Näin esimerkiksi hanan ympärille ei kerry helposti likaa. Yleensä kuuma vesi ja pieni määrä esimerkiksi astianpesuainetta riittävät, mutta vaikeisiin tahroihin voit käyttää ruokasoodaa.

Muista myös pesukonehanan puhdistaminen, jos pesukone sijaitsee vessassa. Lisäksi voit käyttää samaa pesutekniikkaa myös suihkupäihin (myös käsisuihkuun) ja keittiön hanaan. Käytä kuitenkin aina yhtä liinaa vessaan ja toista liinaa keittiöön.

Katso täältä lisää vinkkejä kalkin poistoon!

 

Lattiat siistiksi etikalla

Kylpyhuoneen ja vessan lattiat voit pestä etikalla. Voit käyttää siivouksessa moppia, mutta myös liina käy. Imuroi ensin lattia pölystä ja nosta tavarat pois lattialta, kuten esimerkiksi roskakori. Kaada ämpäriin kuumaa vettä noin neljän litran verran ja sekoita siihen 5 dl etikkaa. Moppaa tai pyyhi lattia tällä seoksella ja anna sen kuivua rauhassa. Lattiaa ei tarvitse huuhdella mitenkään lopuksi.

Jos vaikeita tahroja on syntynyt lattian pintoihin, voit käyttää apunasi ruokasoodaa. Ripottele ruokasoodaa tahran päälle ja anna sen vaikuttaa siinä 10 minuuttia. Puhdista sitten mopilla tai liinalla, jonka olet kastellut etikka-vesiseokseen. 

 

Peilit puhtaaksi

Kun siivoat vessaa, voit samalla puhdistaa peilit. Avaa ensiksi peilikaappi ja siivoa pölyt ja liat hyllyiltä kostealla liinalla. Voit käyttää samaa seosta (1 dl etikkaa 1 dl vettä) hyllyjen puhdistamiseen. Anna kuivua kunnolla, ennen kuin laitat hyllyille mitään.

Aloita sitten peilien puhdistaminen. Voit aloittaa sisäpuolelta ja sitten siirtyä ulkopuolelle. Suihkuta suihkupullon avulla etikkaa ja vettä peiliin ja pyyhi ylhäältä alas liinalla. Liian märkä liina voi kuitenkin jättää pisarajälkiä tai raitoja peiliin, joten muista myös kuivata peilin pinnat esimerkiksi kuivalla puuvillaliinalla.

 

Muista myös roskakori

Jotta kokonaisuus olisi valmis, on hyvä muistaa puhdistaa roskakori. Tyhjennä roskakori ja nosta sisäsanko ulos roskakorista. Voit halutessasi pestä sisäsangon suihkun avulla. Jos haluat jättää sen likoamaan suihkutilaan, voit kaataa muutaman tipan astianpesuainetta sankoon. Huuhtele se kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti ennen kuin laitat uutta roskapussia sankoon.

Roskakorin ulkopinnat kannattaa pyyhkiä pölystä, sillä monesti pöly jättää rumat jäljet pintoihin. Jos roskakori on metallista tehty, sen pinnat saattavat pinttyä. Pyyhi pölyt ensiksi liinalla, jotta saat ylimääräisen kerroksen pois. Tämän jälkeen voit kastella liinan ja pyyhkiä ulkopinnat etikalla tai astianpesuaineella. Anna roskakorin kuivua kokonaan ennen käyttöä.

 

Lähteet: Home Guides ja Martat

 

Vessa ja kylppäri erikseen? Katso täältä Avaran kohteet!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit