Takaisin listaukseen

Astiat järjestykseen!

20.07.2020 | Lukuaika 4 min
Astiat järjestykseen!

Otat ruokalautasen, mutta edessä on juomalasi. Yrität siirtää astiaa, mutta toinen astia lähes tippuu hyllystä. Jos astiat ovat kaaoksessa tai tarvitset vain vaihtelua ja helppoutta astiakaapin järjestelyyn, löydät vinkit täältä!

Lisää tasoja

Hyllytila voi olla tiukalla, vaikka astioita olisi vähän. Tähän ongelmaan voit käyttää pieniä tasoja tai kuivaustelineitä, jotka mahtuvat kaappiin tai hyllystöön. Voit myös käyttää akryylisiä järjestelijöitä, jotka tekevät yhden ylimääräisen hyllyn tai tason kaappiin. Aluksi voit mitata esimerkiksi kahvikuppien koon, jotta ne varmasti mahtuvat näille uusille tasoille.

Tällaisten extra-tasojen avulla saat irti myös enemmän syvistä kaapeista. Tällä tavalla tila ei jää käyttämättä ja löydät astiat helpommin kaapista. Tila, joka jää hyllyn viereen, voidaan hyödyntää laittamalla jotain korkeampaa siihen. Esimerkiksi korkeat lasit tai maljakot voivat löytää paikkansa siitä kohdasta.

keittiona-kaapit

Lisäksi näiden tasojen avulla vältät juhla-astiaston kulumisen. Koska usein astiat on pakko pinota päällekkäin, voit nyt jakaa herkemmät astiat omille hyllyilleen ilman, että ne veisivät lisää tilaa. Jos sinulla on lautasia, joissa on esimerkiksi kultaus reunoissa tai jonkinlainen kuviointi, voit tarvittaessa laittaa silkkipaperia tai palaset leivinpaperia jokaisen lautasen pohjaan suojaamaan pintoja ennen pinoamista.

 

Laatikot apuna syvissä kaapeissa

Monissa astiakaapeissa ja kaapistoissa on paljon tilaa syvyyden, mutta ei leveyden puolesta. Usein kaapin potentiaali jää käyttämättä siksi, että syvyyden vuoksi astioita on hankala ottaa ilman, että edessä olevat täytyy nostaa ensin pois tieltä. Tässä niksissä voit hyödyntää myös omia sisustusnäkemyksiäsi. Laatikot voivat edustaa sisustustyyliäsi ja piristää keittiötä samalla, kun ne tekevät kaapista siistimmän ja helpomman käyttää. Mittaa ensin hyllytila, ennen kuin hankit tai laitat laatikoita kaappiin.

Hyviä vaihtoehtoja ovat sellaiset laatikot, joiden pohja on tasainen. Jos kuitenkin pidät luonnollisista materiaaleista, kuten bambu tai muut kasvimateriaalit, voit laittaa laatikon pohjalle pahvin tai muun kiinteän levyn tasoittamaan laatikon pohjaa. Näin astiat pysyvät pystyssä, eivätkä heilahtele silloin kun vedät laatikon ulos kaapista.

Voit kokeilla myös laatikoita, joihin voi kirjoittaa etiketit. Etiketit tuovat kauniin ilmeen laatikolle ja helpottavat järjestyksen ylläpitämistä. Jäsentele laatikot siten, että raskaimmat astiat tulevat alahyllylle ja kevyemmät ylähyllylle. Näin et joudu rasittamaan selkää, kun nostat astioita pois.

 

Esimerkki astiakaapin järjestyksestä

Ei ole väliä, kuinka paljon astioita löytyy taloudesta, sillä tämä menetelmä toimii eri kokoisiin astiastoihin. Voit muokata sitä haluamallasi tyylillä, jotta siitä tulee juuri omanlainen. Lisäksi ei ole väliä, montako hyllyä on kaapissa, sillä menetelmä riippuu täysin astioiden käyttötahdista sekä painosta.

Aloita lajittelemalla astiat omiin ryhmiinsä. Keskenään erilaiset juomalasit voivat olla yhdessä ryhmässä. Kahvikupit voi jakaa sen mukaan, ovatko ne juhla-astiastoa vai arkiastiastoa. Lautaset voi jakaa leipä- ja salaattilautasiin, ruokalautasiin sekä pastalautasiin. Jos lautasista löytyy myös jälkiruokalautasia, voi ne laittaa omaan ryhmäänsä. Leivonta-astiat kannattaa jakaa kokonaan omiin ryhmiin, jotta ne eivät mene sekaisin arkivälineiden kanssa.

Kun astiat on lajiteltu, voit pyyhkiä tyhjät hyllyt pölystä ja liasta kostealla liinalla. Anna hyllyjen kuivua, jotta astiat eivät kastu. Aloita sitten täyttäminen ylimmästä hyllystä. Yleissääntö on, että kevyimmät ylös, raskaat alas. Kuitenkin jos asunnosta löytyy paljon esimerkiksi leivonnassa tai paistamisessa käytettäviä vuokia, voi ne laittaa ylös, jos niitä ei käytetä joka päivä ja koko ajan. Jos jokin vuoka on erityisen paljon käytössä, voi sen laittaa alas, jolloin sen saa helposti ilman jakkaroita tai kurottelua.

Neljän hyllyn esimerkki

  • Ylin hylly: juhla-astiat, harvoin käytetyt vuoat
  • Toiseksi ylin hylly: juomalasit, mukit ja kahvikupit
  • Toiseksi alin hylly: jälkiruokalautaset, leipälautaset, murolautaset, pienet syvät lautaset
  • Alin hylly: ruokalautaset, raskaat syvät lautaset

Tärkeintä järjestelyssä on kuitenkin se, että pystyt ottamaan astiat ilman suurta vaivaa. Jos lasit ovat liian korkealla, voi ne laittaa toiseksi alimmalle tai alimmalle hyllylle lautasten kanssa. Järjestelyn tehtävä on tehdä arjesta helppoa, ei vaikeaa.

 

Lisää tilaa kaappeihin? Katso täältä Avara-kohteet läheltäsi!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit