Takaisin listaukseen

Kuinka pitää viherkasvit hengissä talven yli?

08.01.2020 | Lukuaika 3 min
Kuinka pitää viherkasvit hengissä talven yli?

Talven aikaan viherkasvit ja kukat kuolevat herkemmin ja niiden hoitaminen voi olla jopa haastavaa kylmien ilmojen aikana. Ilman kuivuus, kylmyys ja vähäinen valo vaikuttavat suoraan kasvien elinkaareen. On kuitenkin keinoja, joiden avulla voit pitää kasvit elossa. Lue lisää ja tarkista, että olet huolehtinut kasveista oikein!

Vähennä kastelua

Talviaikaan monia kasveja ei tarvitse kastella niin usein, kuin kesäisin tai keväisin. Lisäksi monet kasvit eivät kestä pienintäkään ylikastelua, joten on hyvä muistaa, että talvella ei varsinkaan saa tätä virhettä tehdä. Monet kasvit talvehtivat talven yli, joten liika kastelu vain mädännyttäisi juuret. Jos olet kastellut kasvia liikaa, näet sen parhaiten keltaisista lehdistä. Vältä siis liikaa kastelua ja tarkista, kuinka paljon juuri kyseistä kasvia tai kukkaa voi kastella talviaikaan.

huonekasvit fb

 

Valoa vaikka väkisin

Suomessa valoa on haastava saada asuntoon talviaikaan, kun kaamos on jo pitkällä. Kuitenkin valoa voidaan lisätä keinotekoisesti, jotta kasvit selviäisivät pimeästä ajanjaksosta. Esimerkiksi kasveille tarkoitetut valot ovat hyvä keino lisätä valoa sekä kasveille, että asuntoon. Jos kuitenkin tällainen hankinta on liian kallis, tavallinenkin valo käy, kunhan kasvit pääsevät sen alle pidemmäksi aikaa. Pidä siis esimerkiksi viherkasveja lampun alla, jotta ne saavat tarpeeksi valoa. Jos mahdollista, kannattaa kasvit pitää myös ikkunan lähettyvillä. Varo kuitenkin avaamasta kyseistä ikkunaa, sillä kylmä ilma ei tee hyvää kasveille.

Tarvittaessa voit myös kääntää kasveja valon suuntaan ja vaihtaa niiden sijaintia, jotta ne saavat tarpeeksi valoa. Jos pidät kasvit aina samassa paikassa, etkä käännä ruukkua yhtään, voi kasvi kasvaa valon suuntaan. Tällöin kasvista tulee epätasainen.

 

Lisää kosteutta

Vaikka kastelua vähennetään, on hyvä pitää huoneilma kosteana kasveja ajatellen. Kuiva sisäilma ja kylmyys tekevät tuhojaan viherkasveille. Monissa asunnoissa ilmastointi tai lattialämmitys ovat päällä, eivät kasvit kestä jatkuvaa vaihtelua. Jos ilmankostutin ei sovi budjettiin, voit lisätä ilmankosteutta myös laittamalla pyykkiä kuivumaan tai jättämällä oven auki käydessäsi suihkussa.

 

Vältä lannoitetta

Lannoitteet ja ravinteet eivät ole hyödyllisiä talviaikaan, sillä niin moni kasvi ei pysty käyttämään niitä. Kuten edellä mainittiin, moni kasvi on talvella niin sanotusti unitilassa. Ne eivät tarvitse paljon vettä eikä ravinteita, joten liian lannoitteen syöttäminen vain pahentaa tilannetta. Jatka lannoitteen tai ravinteiden käyttöä vasta sitten, kun kasvi alkaa kukkia uudestaan tai se tuottaa uusia lehtiä.

 

Älä vaihda ruukkua liian aikaisin

Uuden mullan laittaminen tai uuteen ruukkuun istuttaminen ei kannata vielä talvella. Se voi olla liian stressaavaa kasville. Stressi puolestaan voi aiheuttaa kasvin kuolemisen. Vasta keväällä on kannattavaa laittaa kasville uutta multaa tai istuttaa se kokonaan uuteen ruukkuun. Tarkista myös, minkälaista multaa kyseinen kasvi tarvitsee ennen kuin vaihdat mullan.

 

Pidä kasvit puhtaana

Pöly ja lika voivat vaikuttaa negatiivisesti kasvin fotosynteesiin. Suihkuta siis esimerkiksi kahden viikon välein kasvin lehdet puhtaaksi vedellä tai pyyhi ne tarvittaessa kostealla liinalla. Voit myös halutessasi viedä ne suihkutilaan ja kastella kevyesti niitä suihkulla. Muista kuitenkin, että multa ei saa kastua liikaa. Pyri siihen, että vain kasvien lehdet saavat vettä.

 

Käytä lämmitystä oikein

Liika vaihtelu lämpötiloissa ei tee hyvää viherkasveille. Kasvit vaativat tasaisen rytmin, jolloin päivisin on lämmin ja iltaisin viileä. Kuitenkin on muistettava, että liika kylmyys ei myöskään ole hyvä. Pyri siis pitämään asuntoa lämpimänä ilman, että lämpötilat vaihtelevat radikaalisti. Tarkista myös oman kasvisi kohdalla asteet, joissa kasvi viihtyy.

Lähteet: Gardenista, The Spruce, GetUrbanLeaf, Gardening Knowhow

Enemmän viherkasveja uuteen kotiin? Katso Avara-asunnot täältä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit