Takaisin listaukseen

Lapsiystävälliset tilaratkaisut pieneen kotiin

26.04.2019 | Lukuaika 4 min
Lapsiystävälliset tilaratkaisut pieneen kotiin
Lapset kasvavat, mutta tila sen kun kutistuu. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla, jos tila on suunniteltu lapsia ajatellen. Pienessä tilassa on potentiaalia, jos tilaratkaisut hoidetaan oikealla tavalla. Lapsiystävällisyys voi olla myös käytännönläheistä. Kurkkaa täältä vinkit pienen kodin muokkaamiseen siten, että se on ihana paikka niin lapselle kuin aikuiselle.

Vähennä leluja ja keskity olennaiseen

Lapsi ei tarvitse tuhatta lelua, vaan mielikuvitusta ja ennen kaikkea yhteistä aikaa. Lelujen suuri määrä voi valloittaa pienen tilan nopeasti, joten niihin on kiinnitettävä ensiksi huomiota. Tietynlainen minimalistisuus helpottaa arkea, jolloin siivoaminen ei vie liikaa aikaa olennaiselta.

Lelujen karsimisen voi tehdä vanhempien lasten kanssa yhdessä, mutta tulevia syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä ajatellen on hyvä tehdä yhteiset pelisäännöt myös sukulaisten kanssa. Leluja ei tarvitse kokonaan piilottaa, vaan ne voivat olla sopivasti esillä ja helposti saatavilla leikkeihin. Näin lapsen omatoimisuus säilyy, kun lempilelut ovat käden ulottuvilla. Kuitenkin on hyvä huomioida, että kaikkea ei tarvitse saada yhteen leikkiin. Kehota lasta leikkimään myös leluilla, jotka eivät ole hetkeen saaneet huomiota. Näin näet, mikä lelu on rakas ja mikä sellainen, joka voisi löytää uuden tarkoituksen toisen leikkijän luota. Muistot ovat eri asia, ja ne kannattaa säilyttää esimerkiksi omassa säilytyslaatikossaan.

 

Lapsiystävälliset tilaratkaisut pieneen kotiin

 

Yhteiset säännöt helpottavat arkea

Lelujen ja muiden tarvikkeiden siivoaminen on hyvä oppia ajoissa, jotta huone tai leikkitila pysyy siistinä myös tulevaisuudessa. Yhdessä siivoaminen opettaa lasta, mutta siivoaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi alkuun. Tähän tarkoitukseen säilytyskorit ja -laatikot ovat parhaimpia. Kun leluille ja esimerkiksi askartelutarvikkeille on omat paikkansa, osallistuminen siivoamiseen on palkitsevampaa myös lapselle.

Jos tilaa on todella vähän, voi yksi lipasto tai kirjahylly ajaa monta asiaa. Laatikot helpottavat järjestämistä siten, etteivät kaikki tavarat ole hyllyillä pölyttymässä. Muista merkitä jokainen laatikko etukäteen, jotta lelut ja tarvikkeet pysyvät järjestyksessä. Kurkkaa täältä, miten voit sisustaa lastenhuoneen suloiseksi, mutta käytännölliseksi!


Hyödynnä kaikki tilat asunnossa

Lastensängyn tai kerrossängyn alle voi rakentaa hyvän säilytystilan, joka toimii iästä huolimatta. Oli kyseessä sitten kouluikäinen lapsi tai pieni taapero, voit muokata näitä tiloja elämäntilanteeseen sopivaksi. Esimerkiksi kouluikäiselle lapselle työpöytä voi olla kerrossängyn alla. Pienen vauvan tai taaperon tarvikkeet on hyvä olla lähellä, jotta vanhempi löytää tarpeen tullen kaiken hetkessä, ilman ylimääräistä stressiä. Järjestelijöitä kannattaakin hyödyntää siten, että ne tukevat perheen arkea. Katso täältä lisää vinkkejä pienen asunnon tilaratkaisuihin.

 

Eteiseen lapsiystävällinen järjestys

Kaappitilaa ei ole koskaan liikaa, joten niiden järjestäminen kannattaa ottaa ensimmäiseksi prioriteetiksi. Jos perheestä löytyy monta lasta, on hyvä valita jokaiselle oma naulakko tai hyllytila eteisestä. Näin kengät, takit ja asusteet eivät mene heti sekaisin tai huku. Pyri siihen, että naulakossa tai kaapissa on vain sellaiset takit, jotka ovat koko ajan käytössä. Ylimääräiset vievät tilaa ja henkareita.

Siirrä talvivaatteet ja -varusteet pois kaapista esimerkiksi häkkivarastoon tai vaatehuoneeseen. Näin voit seurata myös pienentyneiden vaatteiden tilannetta, jolloin et vahingossa säilytä liian pieniä vaatteita turhaan kaapissa. Käy läpi samalla kengät ja laita juhlakengät laatikkoon ja hyllylle.


Pyöritä arkea yhdestä paikasta

Lasten kanssa aika juoksee, mutta sitä voi kuitenkin hallita. Vaikka tilaa olisi vähän, voit omistaa yhden kohdan kodissasi asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi kalenteri, liitutaulu tai muistitaulu voivat löytyä yhdestä pisteestä. Tähän kohtaan voit myös laittaa lapsiin liittyvät tiedotteet, lääkärilaput tai muut arkeen vaikuttavat tiedot. Oli kyseinen kohta sitten työpöytä tai eteisen sivupöytä, kannattaa se järjestää omien sekä lasten tarpeiden mukaisesti.

Ruokapöytä tulisi rauhoittaa syömistä varten. Pyri siis siihen, että laskuja, lasten tarvikkeita tai läksyjä ei olisi levällään ruokapöydällä. Jos pöytää kuitenkin käytetään esimerkiksi läksyjen tekemisessä, kannattaa niillekin järjestää oma kohtansa pöydästä. Läksyjä ei kannattaisi tehdä syömisen yhteydessä, vaan niiden tekemiselle on oma aikansa. Ruokailun pitää olla kaikille rento kokemus, myös aikuisille. Pienessä asunnossa tämä on tärkeää, jotta siisteys pysyy ja kaikilla olisi hyvä olla.

Lähteet: Motherly

Lapsiarki sujuu Avaralla. Kurkkaa asunnot läheltäsi täältä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit