Takaisin listaukseen

Pyörän keväthuolto - 3 vinkkiä pyörän huoltamiseen itse

05.04.2019 | Lukuaika 4 min
Pyörän keväthuolto - 3 vinkkiä pyörän huoltamiseen itse

Kevät on vihdoin täällä, jos ei yllättäviä räntäsateita lasketa. Moni nostaa pyörän taas telineeltään, kun tiet ovat vapaat jäistä. Kuitenkin ennen kuin pyörä korkataan taas käyttöön, olisi hyvä tarkistaa sen kunto. Pyörä tarvitsee huoltamista, jotta se olisi pitkäikäinen ja turvallinen menopeli. Lukaise kolme vinkkiä pyörän perushuoltoon, jonka voit tehdä helposti itse.

1. Renkaiden kuntoon kiinnitettävä huomiota

Pyörän renkaat tulisi tarkistaa heti kättelyssä. Täytä kumit, jos renkaat ovat löystyneet tai niistä on päässyt ilmaa. Tarkista samalla, että renkaiden pinnalla ei ole viiltoja, reikiä tai halkeamia, jotka voisivat päästää ilmaa pyörää ajaessa. Jos renkaissa on selkeitä viitteitä, että niistä löytyy reikiä tai muita ongelmia, kannattaa ne vaihtaa. Pumppaa ilmaa pyöräpumpulla ja noudata renkaan pinnassa olevia merkintöjä. Ne kertovat, kuinka paljon painetta saa käyttää. Jos omistat fatbiken, muista hankkia pumppu, joka sopii kyseiselle pyörälle. Huomioi myös, että renkaiden ei tulisi olla täysin sileät. Kulutuspintaa täytyy olla jäljellä.

_DSC9010


2. Pyörän peseminen

Pyörän pesemiseen tarvitset puhdasta vettä, vadin, harjoja, pehmeän sienen ja liinan tai rätin, pyörälle sopivat pesuaineet, hoitoaineet ja työkaluja mutterien ja muiden osien irrottamiseen. Pyörää ei tulisi jättää kuran peittoon. Pahan kurakelin tai pitkän metsäretken jälkeen tulisi aina puhdistaa pyörä edes kevyesti. Kevyt pesukin tai puhdistus pitää pyörän paremmassa kunnossa. Painepesuria tulisi välttää, koska se voi pahimmillaan rikkoa pyörän rakenteita. Muista myös, että liika hankaaminen voi pilata pyörän pinnan ja mahdollisen kuvioinnin. Käytä siis pyörille tarkoitettuja pesuaineita tai mietoa pesuainetta, jotta pinta pysyy ehjänä.

Runko, vanteet ja ohjaustanko tulee puhdistaa pehmeällä sienellä tai rätillä. Pesun jälkeen pyörä täytyy huuhdella huolellisesti, jotta pesuainetta ei jää mihinkään väleihin. Pesun yhteydessä voit tarkistaa myös satulan kunnon. Jos satula on menettänyt muotonsa tai rikkoutunut, on aika vaihtaa uuteen. Ketjut ja rattaat on hyvä puhdistaa aineella, joka irrottaa rasvan ja lian. On suositeltavaa käyttää harjoja, jotka sopivat rattaiden ja ketjujen pesemiseen. Huuhtele huolellisesti pesun jälkeen. Tarkista, että osat ovat kunnossa ja toista pesu tarvittaessa, jos esimerkiksi ketjujen väliin on jäänyt likaa.

Kun olet valmis, muista kiristää kaikki mutterit ja ruuvit. Älä kuitenkaan kiristä liian lujalle, sillä pahimmillaan ne voivat rikkoa pyörän osia, kuten esimerkiksi kierteitä. Jos jokin mutteri tai ruuvi on todella tiukassa, voit tarpeen tullen käyttää öljyjä tai vaseliinia.


3. Viimeistele hoitavilla aineilla

Pesun voi viimeistellä runkoa hoitavalla aineella tai vahalla, joka pitää pyörän hyvässä kunnossa. Rungon lisäksi tulee huomioida ketjut heti pesun jälkeen. Lisää ketjuille tarkoitettua öljyä sisäpinnoille, jolloin ketjujen liikkuessa saat öljyn leviämään kaikkialle. Anna öljyn hetken vaikuttaa (esimerkiksi 15 minuuttia) ja pyyhi sitten pehmeällä liinalla kuivaksi. Älä unohda vaijereita, sillä niidenkin on liikuttava joustavasti. Muista kuitenkin suojata jarrupalat sekä -levyt öljyiltä ja suihkeilta. Esimerkiksi pahvilevy voi toimia suojana öljyn laittamisen aikana.

Jos pyörä on kovassa käytössä, kannattaa harkita pyörälle soveltuvaa hoitopakettia. Pidä myös tallessa pyörän hoito-ohjeet tulevaisuuden varalta. Älä säilytä pyörää ulkona, jos vain mahdollista. Näin säästät pyörän pintoja ja pidät sen paremmassa kunnossa.

 

Jarrujen ja vaihteiden säädöt ammattilaisella

Jarrut ja vaihteet kannattaa tarkistuttaa liikkeessä muun huollon yhteydessä, jotta lopputulos olisi varmasti hyvä. Jos satut olemaan tuttu pyörän eri säätöjen suhteen, voit tehdä sen itse, kunhan sinulta löytyy tarpeelliset työkalut. Kuitenkin mitä monimutkaisempi pyörä, sen parempi se on säädättää ammattilaisella. Muutenkin on hyvä kääntyä liikkeen puoleen, jos pyörässä on vikoja esimerkiksi jarruissa - turvallisuus ennen kaikkea!

Lähteet: Tekniikan maailma ja Tunturi

Arki voi olla yhtä helppoa kuin pyörällä ajaminen, ainakin Avaralla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit