Takaisin listaukseen

Finnoossa lämmitetään päästöttömästi geotermisten lämpökaivojen avulla

22.05.2023 | Lukuaika 3 min
Finnoossa lämmitetään päästöttömästi geotermisten lämpökaivojen avulla

Espoon Finnoossa lämmitetään täysin päästöttömästi QHeatin geotermisten lämpökaivojen avulla. Tehokkaasti toimivat kaivot tuovat maalämmön monet hyödyt tiiviisti rakennettuun ympäristöön ja suurkohteisiin.

Ensi silmäyksellä Espoon Finnoossa Peijinkadulla sijaitseva uudiskohde on samanlainen kuin muutkin kehittyvät alueet pääkaupungin kupeessa. Näissä taloissa on kuitenkin jotain, joka tekee niistä erityisiä. Ne ovat tulevaisuudessa todennäköisesti naapureitaan arvokkaampia kohteita.

Näin uskoo kiinteistösijoitus- ja varainhoitoyhtiö Avaran kiinteistökehityksestä vastaava johtaja Tuomas Rantsi. Avara on toinen Finnoon Djupsundsbäckenissä toimivan QHeatin toteuttaman geotermisen aluelämpövoimalan tilaajista.

Olemme olleet aina valmiita ottamaan käyttöön uusia tapoja kohteidemme energiakulutuksen ja päästöjen pienentämiseen. Fossiilitonta, ehtymätöntä ja täysin kotimaista lämmitysenergiaa tuottava QHeatin lämmitysratkaisu sopii strategiaamme hyvin, Rantsi kertoo.

QHeatin rakentaman aluelämpövoimalan sydämen muodostaa kolme keskisyvää geotermistä lämpökaivoa, joiden yhteenlaskettu energiantuotto on 1940 megawattituntia vuodessa. Tällä energialla lämmitetään yhteensä 14 000 kerrosneliötä ja noin 250 asuntoa kuudessa Avaran ja TA-Asuntojen kerrostalossa.

QHeatin poraamat geotermiset kaivot ulottuvat Finnoossa jopa puolentoista kilometrin syvyyteen. Tässä syvyydessä maankuoren lämpötila on jo noin 30 celsiusastetta. Korkean lämpötilan sekä patentoidun lämpökaivoteknologian ansiosta QHeatin maalämpökaivojen energiantuotto vastaa kymmeniä perinteisiä maalämpökaivoja.

Tehokkaasti toimivat kaivot mahdollistavat maalämmön hyödyntämisen tiiviisti kaavoitetulla alueella. Maan pinnalla lämpökaivon kansi on perhepizzan kokoinen, minkä lisäksi Peijinkadun tontilla on 40 neliömetrin kokoinen lämpöpumppurakennus, jonka kautta kaivoista saatava kallioperässä lämmitetty vesi ohjataan asuintaloihin.

Geoterminen energia on itsessään ilmastoneutraalia, eikä tuota kasvihuonekaasupäästöjä. Kun Finnoon kohteissa käytetään lämmönjakelun energianlähteenä uusiutuvaa sähköä, lämmitysratkaisu on kokonaisuudessaan päästötön.

Päästöttömyys vetoaa viranomaisiin ja sijoittajiin

Rantsi kertoo, että päästöttömyys vauhditti merkittävästi yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa hankkeen erivaiheissa.

Finnoon alueella haetaan laajasti uusia ratkaisuita ilmastopäästöjen pienentämiseen, ja tähän ympäristöön QHeatin geotermiset lämpökaivot sopivat myös kaupungin näkökulmasta hyvin.

QHeatin lämpökaivojen käyttöikä on noin sata vuotta. Omalta tontilta, syvältä maan sisältä saatava lämmitysenergia paitsi leikkaa päästöjä myös säästää energialaskussa koko kaivon elinkaaren ajan.

Tavoitteemme on, että kaivot puolittavat kohteemme lämmityskustannukset, ja tämä on vaatimaton tavoite. Omavarainen lämmitysratkaisu myös antaa näkyvyyttä tulevaisuuden lämmityskustannuksiin ja suojaa kaukolämmön hinnoittelumuutoksilta.

Rantsi näkee geotermisen energian sijoituksena, jonka nostaa Finnoon kohteen arvoa. Hänen mukaansa päästöttömiin, pitkälle tulevaisuuteen toimiviin energiaratkaisuihin investoiminen on ollut sijoittajille mieluisa viesti.

Sijoittajakenttään geoenergia on uponnut erittäin hyvin. He voivat vastaavasti raportoida kohteen täysin päästöttömänä omissa portfolioissaan.

FAKTA: Espoon Finnoossa lämmitetään QHeatin geotermisten lämpökaivojen avulla

  • Kiinteistösijoitus- ja varainhoitoyhtiö Avara Oy:n sekä vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakennuttamiseen ja hallintaan keskittyvän TA-Asunnot Oy:n muodostama Finnoon syvälämpö Oy hyödyntää QHeatin toteuttamaa geotermistä aluelämpölaitosta Espoon Finnoossa osoitteessa Peijinkatu 6.
  • Geoterminen aluelämpövoimala saa energiansa jopa puoleentoista kilometriin ulottuvasta kolmesta lämpökaivosta.
  • QHeatin rakentamat keskisyvät lämpökaivot toimivat perinteisiin lämpökaivoihin verrattuna merkittävästi tehokkaammin, mikä mahdollistaa geotermisen energian hyödyntämisen tiiviisti kaavoitetulla alueella.
  • Geoterminen energia on päästötöntä, ehtymätöntä ja täysin kotimaista.
qheat__

Peijinkadulla Espoon Finnoossa sijaitseva QHeatin toteuttama geoterminen aluelämpövoimala tuottaa päästötöntä energiaa kuuteen kerrostaloon ja 14 000 asuinneliölle. Kuvaan on merkitty alue, jonka perinteiset maalämpökaivot vaatisivat saman energiamäärän tuottamiseksi.

 

Artikkeli on alunperin julkaistu QHeatin nettisivuilla

 

Lisätietoja

Erika Salmenvaara, CEO, Quantitative Heat Oy, erika.salmenvaara@qheat.fi, 040 083 1551

Tuomas Rantsi, liiketoimintajohtaja, Avara Oy, tuomas.rantsi@avara.fi, 040 838 5276

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit